4a, 4b ve 4c Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

İş hayatına başladığınızda, çalıştığınız iş yerine bağlı olarak farklı sistemlerde sigortalandırılırsınız. Bu sayede hem bugününüzü hem yarınınızı güvence altına alırsınız. Sigortanız siz çalışırken veya emekli olduğunuzda bazı haklar sunar ve bu haklar çalıştığınız kuruma bağlı olarak değişir.

SGK kapsamında çalışıyorsanız  4a, 4b ve 4c sigortalarından birine sigorta priminiz yatırılıyor demektir. O halde şimdi, 4a, 4b, 4c tam olarak ne demek ve 4a, 4b, 4c kimleri kapsar açıklayalım.

4a b c nedir

4a, 4b, 4c Nedir, Kimleri Kapsar?

4a, 4b ve 4c, Türk vatandaşı olan ve çalışma hayatında yer alan kişilerin sosyal güvencelerden yararlanabilmesini sağlayan sigorta sistemleridir. Bu 3 farklı sigorta sistemi de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır. 

4A Sigorta Nedir?

4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK’ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir. 

4B Sigorta Nedir?

4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.

4C Sigorta Nedir?

Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK’ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahildir. Yani bu kapsamı, 1 yıldan az süreli ya da mevsimlik hizmet verenler şeklinde düşünmek mümkün.

4a, 4b, 4c sistemlerinin tümü Türkiye’de çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden faydalanmalarını ve emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde emeklilik maaşlarını alabilmelerini sağlayan yapılardır. 4a ve 4b sigortadan yararlanmak için işverenin kendisi ve çalışanları için yatıracağı prim ödemelerinin yasaların belirttiği şekilde yapılması gerekir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümü, sigortalı kişinin sigortasına dair tüm bilgileri görebildiği sisteme verilen addır. SGK Hizmet dökümünde sigorta bilgileri, gün sayısı, prim miktarı gibi çalışma dönemine ait tüm bilgiler görülebilir. Hangi sigorta türüne göre çalışıldıysa hizmet dökümü de ona göre sorgulanarak bilgiler öğrenilebilir. Yani örneğin 4A sigortalı isen, hizmet dökümün de 4A şeklinde olacaktır.

4a, 4b, 4c Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümleri; 4a hizmet dökümü, 4b hizmet dökümü ve 4c hizmet dökümü olacak şekilde sigorta ve prim bilgilerini barındıran belgelerdir. Bu dökümlerde yer alan bilgiler genel olarak şu şekildedir:

  • Sigortalının işe giriş ve çıkış tarihi
  • Aylara göre yatırılan prim miktarları
  • Toplam prim ödeme gün sayısı
  • Çalışılan iş yeri
  • Tescil kaydı
  • 4b sigortalı kişiler için basamak bilgisi

SGK hizmet dökümleri içerisinde 4A hizmet dökümü ise günümüzdeki SGK'ya bağlı çalışan işçileri ifade eden sigorta grubudur. Bu açıdan 4A sigorta ve hizmet dökümü en çok araştırılan konulardan biridir. 

4A Hizmet Dökümü Nedir, Nasıl Alınır?

4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder. 4A hizmet dökümü alarak sigortanıza dair tüm bilgileri listeyebilir, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanabilirsin. 4A hizmet dökümü online olaral e-devlet üzerinden alınabilir.

e-Devlet Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

4a, 4b, 4c hizmet dökümü nasıl sorgulanır sorusu, sigorta bilgilerini öğrenmek isteyenlerin en sık sorduğu konuların başında gelir. E-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümü sorgulaması yapmak mümkün. SGK hizmet dökümü sorgulama için TC kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sekmesi üzerinden hizmet ve prim bilgilerine ulaşılabilir. 

Ek olarak emeklilik süreciniz için merak ettiğiniz; emeklilik işlemleri evrak takibi, emekli aylık ödemesi, emekli aylığı kesintileri gibi birçok bilgiyi de e-devlet SGK sayfasında bulabilirsiniz.

TSS ve diğer sağlık sigortası ürünlerini ise Sigortam.net'ten yaptırabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir, tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar gibi soruların içinde ilgili yazılarımızı okuyabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.