Aracın Çalınması Halinde Kasko Hasarı Karşılar mı?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

çalıntı araca kaskok

Birçok şehirde sıradan bir olay haline gelen otomobil hırsızlığa karşı alınabilecek en iyi önlem, kasko sigortası yaptırmaktır. Çalınan araçlar kısa sürede parçalanarak satılacağı için kaskosu olmayan araçların bulunması oldukça zordur. Peki, çalınan araç için kasko ödeme yapar mı?  Kasko sigortası ana teminatları arasında yer alan çalınma veya çalınmaya teşebbüs durumunda sigortalının zararı poliçede yer alan teminat limitleri doğrultusunda karşılanır.  Ancak aracın kaskosunun olması, sigorta şirketinin her zaman ödeme yapacağı anlamına gelmez. 

Peki, kaskosuz araç çalınırsa ne olur, kaskonun aracın çalınması ile ilgili masrafları karşılaması için ne yapmak gerekir? 

Kaskosuz Araç Çalınırsa Ne Olur?

“Arabam çalındı, kaskom yok” diyorsan aracına ilişkin masrafların karşılanıp karşılanmayacağını merak ediyor olabilirsin. Kaskosuz araç çalınırsa çalınma durumu ile ilgili olan masrafları senin karşılaman gerekir. Zorunlu trafik sigortasında çalınma teminatı olmadığı için masraflar trafik sigortası kapsamında da karşılanmayacaktır. 

Kaskolu Aracın Çalınması Halinde Ne Yapılmalıdır?

Araba çalınması çalınma sonucu hasar ile çalan kişinin aracı kullanımı sonucu oluşan bütün hasarlar sigorta tarafından karşılanır, çalınan aracın bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli 30 gün içinde ödenir. Aracı çalınan kişiler, genelde olayın verdiği üzüntü ve şaşkınlıkla ne yapmaları gerektiğini bilemez ve panik yaparlar. Elbette ki çalınma gibi bir durumda soğukkanlı olmak oldukça zordur ancak yine de en kısa sürede kendini toparlayarak çalınan araçla ilgili gerekli işlemleri tamamlamalısın. 

  • Aracının kasko sigortası varsa ilk yapman gereken en yakın karakola giderek aracın çalındığına dair tutanak tutturmaktır.
  • Sonrasında en kısa sürede aracının çalındığını sigorta şirketine veya aracı kuruma bildirmelisin. Aracın çalındığı günden itibaren sigorta şirketine bildirilmesi için gerekli süre 5 iş günüdür. Eğer bu süre içinde araçla ilgi bildirimde bulunmazsan sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmeyebilir.
  • Oto hırsızlığında hasarın meydana geldiği tarihten itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde araç bulunamazsa aracının bulunamadığını mutlaka sigorta şirketine bildirmelisin. Eğer 30 gün içinde yetkililer tarafından yapılan araştırmalar tamamlanmazsa sigortalının polise başvurarak aracın bulunamadığını belgelendirmesi gerekir. 
  • Sigorta şirketinden Hırsızlık Masası ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne aracının bulunup bulunamadığını bildiren bir yazı istemelisin.
  • Söz konusu yazıyı Karakol ve Oto Hırsızlık Masası’na ilettikten sonra cevabını yazılı olarak almalı ve sigorta şirketine teslim etmen gerekir.
  • Aracının çalındığına dair karakolda hazırlanan tutanak ve hırsızlık masasında sigorta şirketine hitaben yazılmış yazının birer kopyasını alarak sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gitmen gerekir. Burada aracının trafikten silinmesi için gerekli işlemleri tamamladıktan sonra aracın için “Çalınmıştır” ibaresi ile kaşelenmiş ruhsatı alabilirsin. 
  • Aracının vergi borçlarını da kapattıktan sonra aldığın bütün evraklar sigorta şirketine teslim edebilirsin. 
  • Dosya, sigorta şirketi tarafından incelendikten sonra gerekli kontrollerden yapılır. Sonrasında tazminat almana mâni olacak herhangi bir durum tespit edilmezse poliçende yer alan teminatlara uygun şekilde araç değeri tarafına ödenir. Ancak tüm işlemlerin yapılabilmesi için sigorta şirketi ile sigortalının uzlaşma sağlamaları gerekir. Eğer hırsızlığın gerçekleşmesinde sigortalının ihmal varsa sigorta şirketi zararı karşılanmayabilir. 

Park halinde araca çarpma durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Çalıntı Araç Bulunursa Ne Olur? 

Eğer çalınan araç, sigorta bedeli, tarafına ödendikten sonra bulunursa sigorta şirketinden aracı geri alman gerekir. Sigorta şirketi, aracın o tarihteki rayiç bedeli üzerinden ödeme yapar. Örneğin, 100.000 TL değerinde olan bir araç sigortalandıktan 6 ay sonra çalınırsa ödenecek olan tazminat 100.000 TL değil, aracın çalındığı günkü değeridir. 

"Kasko tazminatı nedir, nasıl hesaplanır?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? 

Sigorta şirketleri, çalınan araç sahibinin kusurlu olduğu tespit ederse ödeme gerçekleşmez. Her ne kadar poliçe kapsamı sigorta şirketine ve poliçeye göre değişkenlik gösterse de genel olarak araç sahibinin kusurlu sayıldığı durumlar şu şekildedir.

  • Araç anahtarının  çalınması ve kaybolması
  • Aracın kapı ve camlarının açık unutulması
  • Kontak anahtarının aracın üstünde bırakılması 
  • Görev bahanesiyle el konulması nedeniyle çalınma veya çalınmaya teşebbüs
  • Aracın otopark, servis, oto yıkama gibi işletmelere teslim edildikten sonra çalınması
  • Sigortalı aracın anahtarının zor, şiddet veya tehdit kullanmaksızın ele geçirilmesi 
  • Satın alma bahanesi ile araç ile deneme sürüşü yapılan kişilerce çalınması
  • Aracın belediyeye ait olan otopark görevlisine teslim edilmesi sonucu çalınması

Tazminat bedeli iletildikten sonra karar verme hakkı sana geçer. Dilersen tazminatı, sigorta şirketine iade edebilir veya çalınan araçtaki bütün haklarını sigorta şirketine devrederek tazminat bedelini kullanabilirsin. 

Çalınan Aracın Aksesuarları Kasko Kapsamında mı?

Araç aksesuarlarının kasko poliçesi kapsamında değerlendirilebilmesi için ek teminatlarla poliçede ayrıca belirtilmesi gerekir. Kasko yaptırdıktan sonra araca eklenen aksesuarlar ise sigorta teminatına dahil olmadığı için araç çalındığında da sigorta şirketinin sorumluluğunda değildir. Ayrıca tamamlayıcı kasko sigortası nedir içeriğini inceleyerek bilgi alabilirsin. Sen de Sigortam.net web sitesi üzerinden veya Sigorta Bilgi Hattımızı arayarak çalınma ve çalınmaya teşebbüs gibi beklenmedik durumlara karşı önlem alabilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.