Telefon Çalındı Ne Yapmalıyım? Çalıntı Telefon Bulma Rehberi

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

cep telefonu sigortası

Olmazsa olmazlarımız arasında yer alan akıllı cep telefonlarımızın kaybolması, çalınması gibi durumlar büyük sorun yaşamamıza neden olabilir. Çünkü e-postamızı kontrol ettiğimiz, sosyal medya kullandığımız, mesajlarımızın bulunduğu ve fotoğraflarımızı depoladığımız bu cihazlarda genellikle kötüye kullanılabilecek hassas bilgiler yer alır. 

Sen de her ne kadar akıllı telefonuna gözün gibi bakıyor olsan da böyle bir durumla karşılaşabilir, telefonu kaybedebilir veya çaldırabilirsin. Peki akıllı telefonun çalınması ve kaybolması durumlarında ne yapmak gerekir?

Telefonum Çalındı/Kayboldu Ne Yapmalıyım?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) internet sayfasında kayıp/çalıntı durumlarında neler yapman gerektiğini detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Kayıp veya çalınma durumu sonrasında yapılması gereken bazı uygulamalar vardır. Bu işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Çalınma/kayıp durumunu polise bildir.

Operatör ve telefon numarası gibi bilgileri polise ileterek hırsızlık durumunu bildirebilirsin. Zayıf olsa da yine de kayıp telefonunu geri alma ihtimalin elbette vardır. 

  • SIM kartını kullanıma kapat. 

Öncelikle SIM kartının kullanılmasını engellemek için GSM operatörünü arayarak hattını kapatmalısın. GSM operatörünün müşteri temsilcisi ile görüşerek SIM kartını kaybettiğini söyleyebilir ve SIM kartını bloke etmesini söyleyebilirsin. SIM kartını bloke ettirdiğinde telefonu çalan kişi, parolanı değiştiremez, herhangi bir işlemi onaylamak için cep telefonunu kullanamaz ve doğrulama kodu yazan kısa mesaja erişemez.

  • Kayıp/çalıntı durumlarında yakınlarını ve arkadaşlarını uyar. 

Eğer telefonun çalınırsa arkadaşlarını sana ait olan bir numaradan mesaj ve arama alabileceklerine dair tanıdıklarını uyarmalısın. Eğer sosyal medyada çok fazla takipçin varsa arkadaşlarından onlar için de uyarı paylaşmalarını isteyebilirsin. 

  • Çalınan telefonu bloke ettir. 

Eğer telefonun çalındıysa internet üzerinden parolanı kullanarak telefonu bloke edebilirsin. Bunun için Apple ID veya Google hesabına giriş yaptıktan sonra iki aşamalı kimlik doğrulama uygulaması adımını da geçmen gerekir. Ancak başka bir kişinin telefonundan giriş yapıyorsan doğrulama mesajı alamaz ve kimlik doğrulama uygulamasını açamazsın. Bundan dolayı bu durum seni biraz zorlayabilir. 

Eğer bir Android kullanıcısıysan kısa mesaj doğrulaması olmadan iki aşamalı kimlik doğrulama uygulamasının kurulumunda aldığın yedek kodlardan birini kullanarak parolanı değiştirebilirsin. Eğer İPhone kullanıyorsan güvendiğin bir cihaz veya telefona gönderilecek doğrulama kodu ile hesaplarına giriş yapabilirsin. 

  • Telefonunun IMEI numarasını bloke et.

Telefonun kimlik numarasını (IMEI) operatörün engelli cihaz listesine ekletebilirsin. Bunun için cihazın IMEI numarasını operatörüne iletmen gerekir. (IMEI numarasını telefonun kutusunun üzerinde bulabilirsin. Teorik olarak IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklendiğinde farklı bir SIM kart ile bile mobil ağa bağlanması mümkün değildir. 
Telefonum çalındı Android ise “Cihazımı Bul” özelliğini kullanarak veya*#06# numarasını arayarak IMEI numarasını öğrenebilirsin. 

  • Telefonuna bağlı olan banka/kredi kartlarını kaldır. 

Android veya Apple cep telefonunu “Cihazımı bul” veya “Bul” uygulamaları ile bloke ettiğinde cihazına tanımlı kartların cihazın ile olan bağlantılarını da kaldırabilirsin. Eğer sana cep telefonundan banka/kredi kartlarını kaldırma ile ilgili bir uyarı mesajı gelmezse kartlarının cihazınla olan bağlantısını manuel olarak da kaldırabilirsin. Eğer kartların telefonla birlikte çalınmadıysa kartları bloke etmene gerek yoktur.

Android için, Google hesabına giriş yaptıktan sonra Abonelikler ve Ödemeler bölümünden işlem yapabilirsin.
Eğer iPhone kullanıcısıysan Apple kimliğin ile hesabına giriş yaptıktan sonra “Cihazlar” bölümünden kaybettiğin cihazı bularak “Bütün Kartları Kaldır”’ı seçebilirsin. Apple kimliğin ile web sitesinde oturum açabilir, “Aygıtlar” kısmından IMEI numarasını görmek istediğin iPhone’u seçebilirsin. 

Kaybolan/Çalınan Telefon Nasıl Bulunur?

Çalınan ve kaybolan telefon nasıl bulunur sorusu için cep telefonu sistemlerine göre detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsin.

Android Kullanıcıları Telefonunu Nasıl Bulur? 

Eğer Android bir telefon, tablet veya saatini kaybedersen cihazını birkaç adımda kolayca bulabilir, kilitleyebilir veya silebilirsin. Eğer bir Google hesabın varsa “Cihazımı Bul” özelliği otomatik olarak açılır. Ancak “Cihazımı Bul” özelliğinin kullanılabilmesi için kayıp/çalıntı cihazın aşağıdaki koşulları karşılaması gerekir.

  • Akıllı telefon açık olmalıdır.
  • “Cihazımı Bul” özelliği önceden ayarlanmış olmalıdır. 
  • Google oturumunun açık olması gerekir.
  • Telefonun kablosuz bir ağa veya mobil veriye bağlı olmalıdır.
  • Telefonun konum özelliğinin açık olması da şarttır.

iPhone Kullanıcıları Telefonunu Nasıl Bulur? 

Apple, iPhone kullanıcılarına “Bul” özelliğini açmalarını tavsiye etmektedir.  İphone marka çalınan telefonu bulmak için;

  • Ayarlar bölümünden Cloud’a git.
  • Ekranı aşağı kaydırarak “İPhone’umu Bul” ve Son Konumu Gönder’i seç.
  • Eğer giriş yapman istenirse Apple kimliğini ilgili alana gir.
  • İPhone’umu Bul’u tıkladığında eşlenmiş olan Apple Watch ve Airpods otomatik olarak ayarlanacaktır. 

Kayıp Çalıntı İhbarı Nasıl Yapılır? 

Cihazı çalınan, yağmalanan veya kaybolan kişiler;

  • E-Devlet kapısı üzerinden 
  • Telefon yoluyla BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni (120) arayarak 
  • Adli mercilere de çalıntı cihazla ilgili başvuru yaparak ihbarda bulunabilirler. 

İhbarın Onaylandığı Nasıl Anlaşılır? 

İhbarın sonucunu yine e-Devlet üzerinden IMEI ve kayıp/çalıntı ihbar sorgulama/iptal alanından öğrenebilirsin. Aynı zamanda BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni arayarak da bilgi alabilirsin. 

Kayıp/Çalıntı İhbarında Bulunduğum Cihazı Buldum. Cihazı Haberleştirmeye Nasıl Açtırırım? 

  • Kayıp/çalıntı ihbarını nasıl yaptıysan aynı yöntemle cihazını haberleşmeye açtırabilirsin. Kullanıma kapatılan cihazın haberleştirmeye açılması işlemi, adli mercilerin talebi üzerine bu makamlar tarafından gerçekleştirilir. 
  • Telefonu haberleştirmeye açmak için E-devlet kapısı üzerinden ihbar kayıt iptali ile ilgili alandan işlem yapabilirsin. 
  • Bilgi ve İhbar Merkezi’ni arayarak iptal işlemi yapabilirsin

Satın Aldığım Telefonu hiç SIM Kart Takmadan Kaybettim/Çaldırdım. Ne Yapabilirim? 

Durumu anlatan ıslak imzalı dilekçe, imza sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi, adli kolluk veya savcılık başvuru tutanağı ile başvuruda bulunabilirsin. Bu konuda adli mercilere de (savcılık ve mahkemeler) başvuru yapabilirsin. 

Satış Yaptığım Dükkân Kullanılmamış Cihazı Çaldılar. Çalan Kişinin Cihazı Satmasını veya Kullanmasını Engellemek İçin Ne Yapmak Gerekir? 

Beyaz listede olup hiç kullanılmadan çalınan, yağmalanan veya kaybolan cihazlar için gerçek veya tüzel kişilerin; ıslak imzalı dilekçe, adli kolluk ya da savcılık tutanağı, nüfus cüzdanı fotokopisi başvuruda bulunması gerekir. Eğer çalınan cihaz faturası, iş yeri adınaysa bu belgelere ek olarak vergi levhası fotokopisi ve imza sirküleri ile başvuru yapılmalıdır.  

Çalınma/Kayıp Durumuna Karşı Önlem Almak İçin Ne Yapabilirim? 

Telefonun çalınma veya kayıp risklere karşı önlem almak için uygulayabileceğin birkaç basit yöntem vardır. Bu yöntemleri uygulayarak olası bir kayıp/çalıntı durumunda yaşadığın mağduriyeti en aza indirebilirsin. 

  • Telefonunu yedekle ve verilerini güvenli bir yerde sakla.

Ayda bir kez telefonunu yedekleyerek olası bir çalınma/kayıp durumuna karşı önlem alabilirsin. Telefonun için otomatik yedekleme özelliğini kullanabilir veya dosyalarını buluta manuel olarak yükleyebilirsin. Böylece telefonun çalınır veya kaybolursa sakladığın verileri kolayca yeni telefonuna aktarabilirsin. 

  • Telefonunu parola ve biyometrik kilit ile koru.

Akıllı telefonunu olası hırsızlık bir durumuna karşı korumak için güçlü bir parola ve parmak izi gibi biyometrik kilitleri kullanabilirsin. Parola belirlerken varsayılan seçeneği kullanmak yerine daha karmaşık bir şifre kullanabilirsin. Parola ne kadar karmaşık olursa çalınma durumunda hırsızın parolayı kırma ihtimali o kadar azalır. 

  • “Telefonumu Bul” özelliğini aktifleştir. 

Çalınan telefonu bulmak için İPhone’larda “İPhone’umu Bul”, Android cihazlar için ise “Cihazımı Bul” özelliği vardır ancak bu özelliklerden yararlanabilmek için önceden aktifleştirilmiş olmaları gerekir. Bu uygulamalar yalnızca cihazını bulmana yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda birden fazla güvenlik önlemini de içerir.

Telefonunu kaybedersen “zil çaldırma” özelliğini kullanabilir böylece telefonunu daha kolay bulabilirsin. 
Telefonunu uzaktan da silebilirsin ancak bu seçeneği son çare olarak kullanmanda yarar vardır. Eğer cihazını bulamayacağından eminsen operatörünle iletişime geçebilir, telefonunun çalındığını veya kaybolduğunu bildirebilirsin. Böyle operatör şirket, telefonunun kötüye kullanılmaması için SIM kartını devre dışı bırakacaktır. 

İphone kaskosu hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Sigortam.net’ten Cep Telefonu Kaskosu Yaptır, Cep Telefonunu Olası Risklere Karşı Koru!

Cep telefonu sigortası; telefonun ikamet ettiğin yerden, iş yerinden ya da kilitli aracından çalınması gibi bir olay sonucunda oluşan zararlara karşı teminat sağlar. Sigorta şirketin çalınma (hırsızlık) durumunda senin için eş değer bir cihaz temin eder ya da belli bir muafiyet ile ödeme yapar. Sen de Sigortam.net’ten cep telefonu kaskosu yaptırarak hırsızlık ve çalınma gibi risklere karşı güvence altına alabilirsin. Telefon kaskosu ne işe yarar yazımızdan merak ettiğin teminatları öğrenebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.