Trafik Sigortası Yenileme Süresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Drone üretiminin artması ve potansiyel faydalarının da fark edilmesiyle birlikte drone’lar ticari yaşamda önemli bir teknoloji hale gelmiştir. Ülkemizde drone pazarı yaklaşık 30 milyon dolara çıkarken yeni tasarlanan ve geliştirilen drone’larla bu sektör büyümeye devam etmektedir. Bu nedenle Drone sigortasına değinmeden önce Drone kavramını tanımlamak daha doğru olacaktır. Peki drone nedir?
Drone yani bir diğer adıyla insansız hava aracı (İHA); uzaktan kumanda ile idare edilebilen bir hava aracıdır. Drone’lar “Sivil hava araçları” kategorisinde yasal bir statüye sahip olduğu için drone kullanıcılarının da drone sigortası yaptırmak gibi belirli yasal yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekir.
“Sivil Hava Araçları Üçüncü Şahıs Mali Yükümlülük Sigortası” başlığı altında sınıflandırılan drone sigortası; ticari amaçla kullanılan drone’lar için teminat sağlayan zorunlu bir sigorta türüdür. Drone ile yapılan uçuşlarda üçüncü kişilerin maddi ve bedeni zararlarının teminat altına alınmasını amaçlar. Dolayısıyla drone ile sigortasız uçuş yapılması mümkün değildir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22 Şubat 2016 tarihinde İnsansız Hava Araçları Sistemleri Talimatı çerçevesinde oluşturulan drone (İHA) sigortası, karşılaşabileceğin tüm risklere karşı hem bir gövde sigortası hem de sorumluluk sigortası olarak çözümler sunar. Sivil Havacılık Kanunu çerçevesinde 25 kg üstü ve ağırlığına bakılmaksızın ticari faaliyet gösteren drone’lar, poliçe kapsamında değerlendirilir. Sigorta belgelerinin tescil ve uçuşa elverişlilik müracaatlarında Genel Müdürlüğe sunulması gerekir.
Türkiye’de drone’ların faaliyet alanları madencilik, inşaat sektörü, haritacılık, tarım, enerji, emlak sektörü gibi geniş bir alana yayılmış ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kaydolan drone sayısı ise yaklaşık 35 bini geçmiştir. Gel, drone’ların kullanım alanlarını daha detaylı inceleyelim.
Drone’larını olası risklere karşı güvence altına almak için Drone sigortası yapan şirketler üzerinden teklif alabilirsin. Drone sigortası fiyatları poliçene ilave edeceğin teminatlarla doğru orantılı olarak artacaktır. Drone sigortasının kapsamı ve sigorta şirketlerinin sunduğu fiyat tekliflerini karşılaştırabilir, kendin için en uygun ve ucuz drone sigortasını yaptırabilirsin.
Ülkemizde drone kullanımı için alınabilecek olan izin belgeleri iki ayrı başlıkta toplanır. Drone sahipleri, sportif/amatör veya ticari amaçlı kullanım belgelerinden birini alırlar. “Ticari” amaçla alınan belge sahiplerinin mutlaka drone sigortası yaptırması gerekir. Hobi amaçlı kullanılan drone’lar için ise sigorta yaptırma şartı aranmaz.
Drone sorumluluk sigortası teminatları şu şekilde değerlendirilebilir.
Drone sigortası genel şartları çerçevesinde belirlenen ek teminatları şu şekilde sıralayabiliriz.
Bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik cihazları koruma altına alan sigorta türlerinden bir diğer elektronik cihaz sigortasıdır. Elektronik cihaz sigortası ile ilgili bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin.
Drone sigortası için hizmet aldığın sigorta şirketinin belirlediği şartlar dışında yapılan uçuşların sigorta kapsamına girmediğini unutmamak gerekir.