Bina Tamamlama Sigortası
Bina tamamlama sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Sahip olduğun kıymetleri sigortalatarak güvence altına almak, geleceğin için atabileceğin en güzel adımlardan biri. Ancak poliçe hazırlarken sigorta şirketine vereceğin bilgilerin eksiksiz ve doğru olması, herhangi bir rizikonun gerçekleşmesi durumunda mevcut hasarının karşılanması için önem vermen gereken bir konu.
Şöyle ki, mesela fabrika için iş yeri sigortası yaptırmak istediğini varsayalım. Poliçeye yazılan bina değerinin fabrikanın satış bedeli değil, yeniden yapım değeri olması gerekir. Şayet, poliçeye binanın yapım değerinden daha düşük bir bedel yazılırsa oluşan hasar durumunda, sigorta şirketinden hasar için poliçeye yazılan oran kadar eksik ödeme alırsın. Poliçeye fazla bir değer yazılması durumunda ise sana yalnızca poliçede yazan sigorta bedeli kadar ödeme yapılır. Eksik sigorta ve aşkın sigorta kavramlarına giriş yapmadan önce sigorta bedeli ve sigorta değeri kavramlarına değinmek gerekir.
Sigorta nedir yazımızdan da genel anlamda sigorta hakkında merak ettiklerini öğrenebilirsin.
Poliçede gösterilen sigorta bedelinin hasar anındaki sigorta değerinden daha düşük olması durumuna “eksik sigorta” adı verilir. Eksik sigorta olması durumunda sigorta sözleşmesi geçersiz sayılmaz. Eksik sigorta; yalnızca sigorta şirketinin bir hasarın ne kadarını karşılayacağını belirtir. Geri kalan meblağ ise sigorta kapsamına girmediği için bu kısımdan sigortalı olarak sen sorumlu olursun. Bunun nedeni; sigorta bedelinin sigorta ettirilen varlığın güncel değerinin altında kalmış olması yani “eksik sigorta” olmasıdır.
Bir yandan yüksek enflasyon bir yandan döviz kurlarındaki artış, ekonomiyi iyice içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Ekonomide yaşanan olumsuzluklar, tüm sektörlerde olduğu gibi sigorta sektörünü de etkilemiştir. Çünkü sigorta ettirilen varlıklar için sigorta bedeli, poliçe yapıldığı tarihteki güncel değeri üzerinden hesaplanır. Ancak sigorta bedeli olarak sigortalı kıymetin o tarihteki piyasa değeri dikkate alındığı için ülkemizdeki ekonomik çalkantılar ve buna bağlı olarak piyasadaki ürünlerin fiyatlarının devamlı olarak artması, sigorta bedeli konusunda sıkıntı yaratmaya başlamıştır.
Eğer yüksek enflasyon ve ekonomik krizler söz konusu değilse sigorta primleri, her yıl belli oranlarda artış göstereceği için bu durum sigorta bedeli ile sigorta değerini dengelemede yeterli olur. Ancak ülkemizdeki kur artışından dolayı bir yıl önce yaptırmış olduğun poliçede yazan sigorta bedeli, artık güncelliğini yitireceği için “eksik sigorta” durumu ortaya çıkacaktır.
Eksik sigorta sorununu ortadan kaldırmak için uygulanabilecek bazı yöntemler vardır ancak bunun için hasar gerçekleşmeden önce harekete geçmek gerekir. Riziko gerçekleştiği takdirde bu çözüm yolları işe yaramayacaktır.
Eksik sigortanın hesaplanabilmesi için Türkiye Ticaret Kanunu tarafından “orantı kuralı” oluşturulmuştur. Buna göre zararın oluştuğu tarihte sigorta değeri, sigorta bedelinden fazla ise yani eksik sigorta durumu varsa sigorta şirketinin ödemek zorunda olduğu tazminat, orantısal olarak düşer. Gel, bunu bir örnekle açıklayalım.
Poliçedeki %10 enflasyonlu sigorta bedeli 1,5999,863,01 TL, Hasar anındaki piyasa değeri 3.000.000 TL ve hasar Miktarı 41.000 TL olsun. Buna göre ödenecek hasar:
Sigortalanan varlığın sigorta bedeli, sigorta değerinden fazla olursa aradaki oluşan fark, “aşkın sigorta” olarak adlandırılır. Eğer sigorta bedelini sigorta değerinden daha yüksek olursa sigortalı mala olası bir zarar gelmesi durumunda hem daha yüksek prim ödemek zorunda kalırsın hem de hasara ilişkin eksik tazminat ödenir.
Örneğin, 300.000 TL değerindeki bir malın sigorta bedelini 400.000 TL olarak gösterdiğini varsayalım bu durumda sana 300.000 TL ödeme yapılacaktır. Ayrıca sigorta bedeli yüksek olduğu için 400.000 TL’ye göre prim ödemesi yapman gerekir bu nedenle de aslında zarar etmiş olursun.
Aşkın sigorta hem sigortalı hem de sigorta şirketinin uygulamaları sonucu ortaya çıkabilir.
Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak eksik sigorta ve aşkın sigorta farkını kısaca açıklayabiliriz. Eksik sigorta sigorta bedelinin eksik gösterilerek poliçenin düzenlenmesi iken aşkın sigorta ise malın piyasa değerinin üzerinde olan bir tutarla sigortalanmasıdır.