Tesla Elektrikli Araba Modelleri ve Özellikleri
Tesla marka elektrikli araba modelleri ve özellikleri için merak ettiklerimi yazımızdan öğrenebilirsin.
Günümüzde dizel içten yanmalı motorlu taşıtlar yavaş yavaş yerini elektrikli motorlara bırakmaktadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de elektrikli araçlara talep, birçok etkenden dolayı günden güne artmaktadır. Çevre, ekonomi, kullanıcı alışkanlıkları gibi birçok faktör araç kullanımının yönelimini belirler.
İçten yanmalı motorların (benzin, motorin, LPG, doğalgaz, vs.) saldıkları karbondioksit emisyonunu azaltma adına elektrikli araçlar günümüzde çok büyük bir avantaj sağlar. Hem doğa dostu olmaları hem de maliyet anlamında yakıt kullanan arabalardan çok daha avantajlı olmaları, elektrikli otomobillerin çağımızın yeni araçları olacağını göstermektedir. Elbette diğer tüm araçlar gibi elektrikli araçların da ortaya çıkardığı belirli bir maliyet söz konusudur. Peki, baştan başa bir elektrikli araba şarj maliyeti nedir, şimdi bu soruyu yanıtlayalım.
Elektrikli araçların maliyetine etki eden pek çok unsurdan söz etmek mümkündür. Elektrikli araçların KM başına elektrik maliyetini etki eden faktörleri sıralamak gerekirse:
Elektrikli araçlar diğer benzinle veya dizelle çalışan araçlara göre farklı bir motor sistemine sahiptir. Bu açıdan şarj maliyetleri de dahil birçok özelliği farkılıdır. Elektrikli araç nedir yazımızdan aracın özellikleri ve türleri ile ilgili merak ettiklerini de öğrenebilirsin.
Evde kullanılan elektriğin maliyeti 2024 senesi için 240 KW’a kadar vergiler de dahil olmak üzere 2,07 TL’dir. 240 KW üzeri kullanımlarda 3,11 TL’lik bir tutar çıkmaktadır. Bu elektrik ücretlerini hesaba katarak şarj maliyeti için de bir çıkarım yapılabilir. 75 kWh enerji kapasiteli bir araba üzerinden örnek oluşturacak olursak; 75 x 3,11= 233 TL gibi oldukça uygun bir fiyat çıkacaktır. Tabi konuttaki elektriği sürekli araç şarj etmek için kullanmak zor olabilir, aynı zamanda uzun yola gitmek sürekli sürüş halinde olmak gibi nedenlerle de ev tipi şarj şeçeneği her zaman geçerli olmayabilir.
AC Tip 2 soketleri ev prizlerindeki akımları kapsar. Hem fiyat hem de enerji açısından daha ekonomik olsa da bu ev tipi elektrik akımlarında bataryalar çok daha yavaş dolmaktadır. Maliyetine baktığımızda KW başına ücret ortlama 6-7 TL arasında olmaktadır. Dolum istasyonlarına göre değişebilir. Kilometreye vurduğumuzda ise KM başına maliyet ortalama 1,26 TL gibi bir rakama tekabül etmektedir. (Km'de ortalama 0,18 kWh yaktığı varsayılarak)
DC, CCS ve CHADEMO şarj soketlerinin özelliği araçları yüksek hızda şarj edebilmesidir. Bunun için ise yüksek hızlı şarj istasyonlarından hizmet alınmalıdır. DC, CCS ve CHADEMO hızlı şarj soketlerindeki birim fiyatlara bakarsak, ortalama 8-9 TL gibi bir tutar ortaya çıkar diyebiliriz. İstasyonlara göre fiyatlar değişebildiği için net bir tutar belirtmeden örnek bir hesaplama yapabiliriz.
Elektrikli arabaları 100 Km'de yaklaşık 18 kWh yaktığını düşünürsek 100 KM gitmek için hızlı şarj maliyeti (9 TL olarak hesaplandı) 162 TL gibi bir tutara tekabül eder.
Elektrikli araçlar günümüzde evlerde de şarj olabilir. Ancak bilindiği gibi şarj istasyonlarının da maliyetleri vardır. Bu sebeple eve elektrikli aracınız için şarj cihazı taktırmayı düşünüyorsanız kurulum maliyetleri de dahil olmak üzere cihazın tüm parçalarını hesaba katmanız gerekir.
Evde şarj maliyeti, tercih edilecek araca ve elektrik gücüne göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple öncelikle hangi fiyat aralığında bir elektrikli araç düşündüğünüzü net bir şekilde belirlemeli, ardından elektrikli araç şarj cihazı fiyatlarını araştırmanız gerekecektir. Evde şarj istasyonu kurmak isterseniz işçilik dahil maliyeti ortalama 18 bin TL’yi bulmaktadır. Elektrikli araba evde şarj edilir mi, nasıl edilir, ne kadar tutar gibi soruların için ilgili yazımıza tıklayarak göz atabilirsin.
Elektrik araç şarj fiyatları elbette yıl geçtikçe artan maliyetlerle değişmektedir. Ayrıca alınacak olan arabanın markası, modeli de elektrikli araç şarj fiyatlarını etkileyecektir. Piller üzerinde depolanan elektrik kWh saat cinsinden görülebilir. Eğer elektrikli araç güncel şarjı hesaplamak isterseniz Batarya Kapasitesi x Elektrik Maliyeti şeklinde basit bir matematiksel hesap yapabilirsiniz.
Şarj maliyetleri kadar nasıl şarj edileceğini de merak ediyor olabilirsin, eğer henüz şarj etme yöntemleri hakkında bilgi almak istiyorsan elektrikli araba nasıl şarj edilir yazımızı okuyabilirsin.
Birim fiyattan giderleri hesapladığımıza göre bir de aylık maliyeti hesaplayalım. 85 kWh’lık batarya kapasitesi bir araçta evden dolum 264 TL iken şarj istasyonundan 765 TL’yi bulmaktadır. (Bu hesaplamada ev tipi 240 kWh üzeri 3,11 TL ile hızlı şarj yapan ortalama maliyet olan 9 TL esas alındı) Benzinli araç ise 2.000 TL civarında seyreder. Depo ve benzin fiyatlarına göre bu tutar değişiklik gösterse de elektrikli aracın şarj edilmesine göre daha yüksek bir sonuç çıkartacağı kesindir. Elektrikli araba ne kadar yakar yazımızdan örnekleriyle 100 KM'de elektrikli araçların ne kadar yaktığını öğrenebilirsin.
Her şeyden önce elektrikli araçların bir priz kilitleme sistemi olduğunu belirtmek gerekir. Yani fişi çıkardığınızda ve araca bağladığınızda araç kilitlenir ve şarj bitene kadar kablo bağlı kalır.
Elektrikli araçlar konusunda merak edilen bir diğer nokta da şarj dolum hızının neden %80’den sonra yavaşladığıdır. Elektrikli araçlar %10 ya da %20’den %80’e olan dolumları normal hızda yaparken, %80’e geldikten sonra dolum hızı yavaşlar. Bunun sebebi, elektrikli araç bataryalarında bir koruma sistemi bulunmasıdır. Modele göre sona kalan %10 ya da %20’lik kısım çok daha yavaş dolabilir. Bu şarj süresinin uzunluğu elektrikli araçların güvenlik sisteminin bir parçası olarak düşünülebilir. Elektrikli araba kaç saatte şarj olur yazımızdan şarj süreleri hakkında merak ettiklerini öğrenebilirsin.
Elektrikli araç kaskosu, hem normal genişletişmiş kasko sigortalarındaki ana ve ek teminatları kapsayabilirken hem de elektrikli araca özel teminatları içerir. Teminat kapsamları fiyatların farklı çıkmasına neden olur. Bu nedenle bütçene uygun elektrikli araç kasko fiyatları için hemen teklif al, teminatları karşılaştırarak ihtiyacına göre poliçeni seç.