Eksik Sigorta ve Aşkın Sigorta Nedir, Neden Olur, Nasıl Çözülür?
Eksik sigorta ve aşkın sigorta hakkında detaylı bilgi edinmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
İşletme faaliyeti her ne olursa olsun yangın, su basması, sel, fırtına ve yer kayması gibi olası pek çok riskle karşı karşıya kalabilirsin. Bu durum da işletmede üretim ve hizmetin tümden veya bir süreliğine durmasına ve kâr etme amacının da sekteye uğramasına neden olabilir. Bu risklere karşı alınabilecek en iyi önlem ise sigorta yaptırmaktır ancak standart sigorta poliçeleri yalnızca maddi zararı karşıladığı için eksilen veya kaybolan değerleri yerine koyma imkânı tanımaz. İşte bu noktada işletmeleri bu risklerden korumayı amaçlayan kâr kaybı sigortası, devreye girer. Peki, yangına bağlı kâr kaybı sigortası nedir? Ne işe yarar?
Kâr kaybı sigortası olarak ifade edilen ürün, ticari faaliyetlerin durması veya aksaması sonucu artan işletme masraflarından kaynaklanan brüt kâr kaybını poliçede belirtilen sınırlar dahilinde karşılayan yangın sigortası ek teminatıdır.
Yangın ve diğer riskler sonucu meydana gelen hasarlar yangın sigortası kapsamında karşılanırken hasar sonrası ortaya çıkan maddi kayıplar (masraf artışı, ciro düşmesi vb.) kâr kaybı sigortası ile karşılanır. Kâr kaybı sigortası kapsamında ödeme yapılabilmesi için ilgili hasarın yangın sigortası sözleşmesinde yer alması gerekir.
Kar kaybı sigortası birçok avantaja sahip olmanı sağlar. Bütçeni korur ve hasar yükünü azaltarak verimliliği korur. Şimdi kar kaybı sigortası ne işe yarar hangi avatajları sağlar madde madde anlatalım.
İş yeri sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Kar kaybı sigortası birçok riske karşı koruma sağlar. Hem doğal afetler hem de insan ya da araç faktörlü hasarlarda güvence verir. Kâr kaybı sigortası genel şartları çerçevesinde belirlenen teminatları şu şekilde sıralayabiliriz.
Yangına bağlı kâr kaybı sigortası genel şartları doğrultusunda belirlenen teminat dışı durumlar ise şu şekildedir.
İşletmenin üretim faaliyetine göre değişken ve sabit masraflar vardır.
Sabit ve değişken masraflar dışında işin durma süresi ve bu sırada oluşacak kâr kaybını azaltmaya yönelik masraflar da olabilir. (Faaliyetin devamlılığı için makine ya da bina için ödenecek masraflar, fazla mesai ücretleri ve hammadde temini gibi ilave masraflar)
Tazminat sigortası belirlenirken gecikmeye neden olabilecek bazı unsurların da dikkate alınması gerekir.
Kâr kaybı sigortası fiyatları hesaplanırken bir önceki yıla ait bilanço ve brüt kâr-zarar bilgilerinden yararlanılır. Fakat bu değerin bazı esaslara göre güncellenmesi gerekir.