Motosiklet Kasko Sigortası Nedir?
"Motosiklet kasko sigortası nedir, hangi teminatları içerir?" gibi sorulara yanıt bulmak için yazımızı okuyabilirsin.
Kasko sigortası kapsamı açısından çok geniş ve esnek bir poliçe türüdür. Hem kendi aracının maddi zararlarını karşılar, hem ek hizmetlerle avantajlı teminatlar sunar. Kaskonun türüne göre kapsamı değişebilir, bu yazımıda kasko kapsamı hakkında merak ettiğin tüm soruları bir araya getirdik.
Kasko bir kaza ya da hasar durumunda kendi aracındaki masrafları karşılar. Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır. Bu nedenle kasko neyi karşılar sorusuna temel olarak kendi aracının zararını ödemesidir diyebiliriz fakat kasko teminatları aracın korunması açısından oldukça geniştir.
Hasar oluştuğunda anlaşmalı servislere gitmen ve şirkete bildirimde bulunman gerekir. Hasar için beyan nasıl yazılır ilgili yazımızdan detayları öğrenebilirsin.
Kasko sigortası genel şartları doğrultusunda "Kasko hangi durumlarda ödeme yapar?" sorusunu madde madde teminatlarla açıklayalım;
Kasko neleri kapsar sorusunun en merak edilen detaylı soru cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsin.
Eğer aracın trafikte veya park halindeyken başka bir aracın çarpması sonucu hasar alırsa veya sen bir araçla çarpışırsan kasko sigortan zararı karşılar. Ancak trafikte ve park halinde çarpma eylemi ile ilgili masrafların karşılanması için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Örneğin, sigorta sahibi kendi aracına bilerek zarar verirse sigorta bu zararı karşılamaz.
Ayrıca kaza emanet bir araçla da meydana gelebilir. Bu konuda aracı başkası kullanırsa kasko hasarı karşılar mı konulu yazımızı okuyabilirsin.
Kazayı tek bir aracın yaptığı durumlar gerçekleşebilir. Örneğin "Aracımı direğe çarptım kasko karşılar mı?" gibi bir sorun varsa bu durum kasko kapsamında tek taraflı kazayı ifade eder. Peki tek taraflı kazada kasko ödeme yapar mı? Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir. Çünkü kasko sigortasının tek taraflı kazaları karşılaması için belirli şartları olabilir. Sürününün alkollü olması vs. gibi nedenlerle ödeme yapmaması durumuna karşın kazanın tüm detaylarının tutanakta yer alması önemlidir. Tutanaktan sonra sigorta şirketi haberdar edilerek süreç devam ettirilebilir.
"Kasko Yaptırmak Mantıklı mı?" başlıklı yazımızı okuyarak kasko sigortasının avantajları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin.
Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar. Kazada kusurlu olman kasko sigortasının ödeme yapmanısı engellemez. Bazı durumlarda ise kasko ödeme yapmayabilir, sigorta şirketi ile sigortalının anlaşması sonucu hukuksal bir sürecin oluşabileceği durumlar olabilir. Kaskonun zararı karşılamadığı bazı durumları aşağıdaki başlığımızdan öğrenebilirsin.
Kasko sigortası karşı tarafın hasarının trafik sigortası limitlerini aşan kısmını "İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)" teminatıyla karşılayabilir. Yani kasko karşı tarafın hasarını karşılar mı sorusunun cevabı kasko İMM teminatıdır. Normal şartlarda kasko sigortası karşı tarafın değil kendi aracının hasar masraflarını öder. Karşı tarafın hasar masraflarını trafik sigortası karşılar fakat trafik sigortasının limitleri vardır. 2025 limitlerine göre araç başına maddi zararı 300.000 TL'ye kadar karşılar, hasar masrafı bu limiti aşarsa trafik sigortası yetersiz kalabilir, bu durumda da kasko İMM teminatı devreye girer. Trafik sigortasının karşılayamadığı karşı tarafın hasarlarını kasko sigortanla ödeyebilirsin, bu sayede bütçeni koruma altına alabilirsin. İMM teklifi almadan önce İMM nedir konulu yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylıca bilgi alabilirsin.
Kasko sigortasının dışında da sadece İMM sigortası alarak hasar masraflarına karşı önlem alman mümkün. İMM sigortası teklifi alarak limitleri ve fiyatları görebilirsin.
Kasko sigortası kapsamında değerlendirilen risklerden biri de aracın çalınmasıdır. Aracınızın çalınması sonucunda meydana gelen maddi kayıplarının kasko sigortası ile güvence altındadır. “Aracın Çalınması Durumunda Kasko Zararı Karşılar mı?” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsin.
Çarpma, çarpılma ve çalınma ile beraber aracın yanması da kasko sigortasının ana teminatlarından biridir.
Sigortalının ihmalinden ve aracın bakım eksikliğinden doğan durumlar haricinde yanma olaylarında meydana gelen zarar, kasko sigortası tarafından güvence altına alınır. Aracın yanması durumunda sigortalı; yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmak, gerekli koruma ve kurtarma önlemlerini almakla yükümlüdür.
Eğer sigortalı aracınız herhangi bir sebepten yanmaya başlarsa;
Olay sonrasında ise;
Motor yanmalarının ana nedeni, araç bakımının aksatılması ve motorun yağsız kalması olarak görülür. Araç sahibinin sorumluluğu altında ve tamamen öngörülebilir bir zarar olan bu tip bir motor yanması, kasko sigortası teminatları dışında kalır.
Ayrıca motor yanması, sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza nedeniyle gerçekleşen zarar, yine kasko sigortası teminatları dahilinde değildir.
Kaskonun kaza, çarpışma gibi durumlar olmadan araçta oluşan hasarları karşılayıp karşılamadığı oldukça merak edilen konulardan biri. Eğer kasko sahibinin poliçesinde yazan teminatlarda “aracın arızalanması” yer alıyorsa aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.
Kasko sigortasının genel anlamda mekanik zararları karşılamayacağından yukarıda bahsettik. Kaskonun özel poliçe şartlarında yer alan teminatlarla ilişkisi olmayan akü hasarlarının masraflarını kasko sigortanız ödemeyecektik. Eğer poliçenizde akü hasarının nasıl oluştuğuna göre değşebilen kapsamlar varsa en doğru bilgiyi poliçendeki özel şartlardan öğrenmen daha doğru olacaktır. Aracının bakımlarını aksatmadan yaptırman da bu durum için oldukça önemlidir, bakımsızıktan ortaya çıkan hasarları kendi bütçenden karşılaman gerekebilir.
Kasko sigortasından yararlanmak için araçta meydana gelen herhangi bir hasarda öncelikle hasarı meydana getiren nedenlere bakılır. Motor arızası eğer sigorta poliçesinde belirtilen kapsama girmeyen ve ek olarak belirtilen teminatlar arasına alınamayan yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık nedeniyle meydana gelmişse kasko sigortası tarafından bu zarar karşılanmayacaktır. Bu gibi durumlarda aracın bakımının ihmal edilmemesi, oluşabilecek zararları engellemek açısından çok önemlidir.
Kasko hangi durumlarda hasarı karşılamaz sorusunun cevaplarını aşağıda sıraladık;
Bunlara benzer şekilde yaşanan hırsızlık olaylarında sigortalı ile sigorta şirketinin anlaşamaması sonucu iş hukuksal bir boyut kazanabilir. Bu bilgiler kasko poliçesi üzerinde yazar, ama pek çok sigortalı poliçesini okumadığı için bu ayrıntıları atlar. Bu nedenle sigorta poliçelerinin detaylı şekilde okunması gereklidir.
Kasko zararı karşılarken belirli bir süreç işletilir. Hasar durumuna ilişkin ekspertiz raporunun oluşturulup teslim edilmesinden sonra ödeme süreci başlar. Sigorta şirketlerinin şartlarına ve hasar durumuna göre değişmekle birlikte genelde 10-15 gün içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kural olarak ise sigorta şirketleri 45 iş günü içerisinde hasar ödemesini yapmak zorundadır.
En uygun kasko fiyatları için ise sadece 2 dakikanı ayır, kasko hesaplama yaparak anlaşmalı sigorta şirketleri tarafından verilen online kasko tekliflerine ulaş. En uygun fiyatlı kaskodan teminatları en geniş kaskoya kadar tüm teklifleri tek bir ekranda görebilirsin. Bu sayede ihtiyaçlarına en uygun kasko sigortasını anında seçmen çok daha kolay!