Kasksız Motor Kullanma Cezası Ne Kadar?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Tüm dünyada motosiklet ya da elektrikli bisiklet kullanan kişiler, türlü tehlikelere karşı korunmasız durumda kalabilmektedir. Sürücüler bu tip kazalar karşısında ciddi bir koruma sağlayan kasklara yeterince önem vermek zorundadır. Ne yazık ki kask kullanmanın önemine dair güçlü ve etkileyici örnekler olsa da bunu tam anlamıyla bir alışkanlık haline getiremeyen sürücü sayısı azımsanmayacak düzeydedir. Günümüzde kask takmama cezası ciddi bir düzeye ulaşmıştır. Kask takmama cezası 2024 yılı itibarıyla güncellenmiştir. Bu tip caydırıcı cezalar sayesinde kask kullanan motosiklet ve elektrikli bisiklet sürücüsü sayısında artış yaşanmaktadır. Bu arada hem sürücüler hem de yolcular kask takmak konusunda sorumluluğa sahiptir. 

Ülkemizde söz konusu yasa 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kask kullanımının yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesi sayesinde güvenlik önlemleri artırılmıştır. Özellikle de baş bölgesi son derece hassas bir bölge olduğu için bu alanın güçlü bir kaskla korunması, kazalarda kritik bir öneme sahiptir. Yolculuk esnasında kask takmamak, duyma duyusunun azalmasından boyun kırılmasına kadar birçok olumsuz sonucu beraberinde getirebilir. Peki kasksız motor kullanma cezası 2024 yılında ne kadardır? Kask motosiklet sürücüleri için neden bu kadar önemlidir? İçeriğimizde tüm bu soruların yanıtlarını detaylandırmaya çalıştık.

kasksız motor kullanma cezası

Kask Takmama Cezası 2024 Yılında Ne Kadar?

Kask takmak hem bazı tehlikeli spor faaliyetlerinde hem de trafikte olmazsa olmaz materyallerden birisidir. Kafa, boyun ve beyin gibi hayati bölgelerin yaralanması, ölümcül sonuçlara ya da ağır bedellere yol açabilir. Bu nedenle kask korumanın ne denli önemli olduğu gerçeği, yasal güvencelerle pekiştirilmektedir. Kask takmak kadar, kaskı doğru şekilde uygulamak da dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Kask sık bir şekilde takılmalı ve çarpışma sırasında başın hareket etmesini engellemelidir. İyi şekilde tasarlanmış olan bir kask, darbeleri çok daha başarılı bir şekilde emer. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı her sene bu konuda yeni bir bildiri yayımlar. Buna göre 2023 Trafik Ceza Rehberi içerisinde motosiklet cezalarına da yer verilmiştir. 

2024 yılı özelinde motosiklet sürerken kask takmama cezası 690 TL olarak belirlenmiştir. Erken ödemelerde ise rakam 517 TL’ye düşmektedir. Bu cezaların yıldan yıla değişebildiğini belirtebiliriz. Mesela 2023 yılında aynı ceza 437 TL olarak yayımlanmıştı. Cezaların zamanında ödenmemesi ise ek maliyetler de yaratabilmektedir. Scooter, elektrikli bisiklet gibi araçları kullananlar da mutlaka trafikte kask takmalıdır. Yasalar gereğince motosikletin arkasında bulunan kişiler de bu katı kuralın bir parçasıdır. Dolayısıyla sürücünün kask taktığı ama arkadaki yolcunun takmadığı durumlarda da cezai işlem başlatılır. Bu arada geçmiş dönemlerde 100 cc ve altındaki motorları kullanan kişilerde kask takma zorunluluğu yoktu. Yeni dönemde ise böyle bir sınırlandırma söz konusu değil. Örneğin 50 cc motosiklet bile kullanılsa kask takmak zorunluluk olarak değerlendirilecektir. 

Zorunluluk konusunu anlatırken motosiklet plaka değişikliği için de zorunlu durumlar olduğundan bahsedelim. Motosiklet plakası belirli durumlar oluştuysa değiştirimesi gerekir, yoksa cezai yaptırımlar olabilir. Tabi motosiklet plaka çıkartma ücreti de söz konusu olur. Merak ettiklerin için ilgili yazımıza tıklayabilirsin.

Kask Cezası Yolcuyu Kapsıyor mu?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere motosiklet kasklarında belirlenen cezalar yalnızca sürücüleri ilgilendirmiyor. Yaşanabilecek kazalar, sürücü kadar arka kısımda yer alan yolcuyu da etkilemektedir. Bu kişilerin can güvenliği için de cezaları, yolcuları da kapsamaktadır. Motorda 2. kişi kask takmama cezasına dair detaylar aynı şekilde 2918 sayılı Kanun'un 78'inci maddesinde aktarılmıştır. 

Kask Takmama Durumunda Motor Bağlanır mı?    

Yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği pek çok yeniliği beraberinde getirmektedir. Buna göre kask konusunda gerekli uyarılara dikkat etmeyen kişiler, cezanın tekrar etme durumuna göre trafikten men edilebilecek. Aynı şekilde kasksız motosiklet sürücülerinin motorlarına el konulabilecek. 

Benzer sertliklere, yeni yönetmelikte ehliyet kemeri kullanımında da rastlıyoruz. Trafikte motorunun bağlanmaması adına yola çıkmadan önce mutlaka kask takmış olman gerekir. Aynı hassasiyeti arkanda yer alan yolcu için de göstermelisin. Bu gerçekleşmediğinde ne yazık ki ceza puanları hızlı bir şekilde trafikten men edilmene yol açacak.

Kask Takmama Ceza Puanı Ne Kadar?

Motosiklet kullanan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de kask takmama ceza puanıdır. Kask takmama ceza puanı 2024 yılı özelinde 15 puan olarak belirlenmiştir. Aynı hataların yıl içerisinde birkaç defa tekrar etmesi, trafikten belli bir süre uzak kalmana yol açacaktır. 

Trafikte yapılan bazı hatalar, açıkça “suç” kategorisinde değerlendirilir. Bu tarz durumlar, sert yaptırımlara yol açmaktadır. Ceza puanı sistemi de motosiklet ya da otomobil kullanıcılara yönelik olarak uygulanan işlevsel bir sistemdir. Her hata için belirlenen puanlar birbirinden farklıdır. Örnek vermek gerekirse alkollü araç kullanmanın ceza puanı 20 şeklinedir. Öte yandan plakasız trafiğe çıkmak ve kırmızı ışıkta geçmek de 20 puanını götürür. 

Ceza puanlarında tamamlayıcı rakam 100’dür. Yani cezaların toplamı 100’ü bulduğunda sınıra gelirsin ve çeşitli yaptırımlarla karşılaşırsın. Ceza puan sistemi sadece ülkemizde değil, pek çok ülkede düzenli olarak uygulanır. Bu arada ceza puanlarında geçerlilik süresi 1 senedir. Yani 12 aylık periyodu tamamladığında, mevcut puanların silinir. 100 puana 1 yıl içinde ulaşman durumunda ise kurallar gereğince ehliyetin 2 ay geri alınır.

Kask takmama cezaları ile ilgili bilgileri verdikten sonra kask takmanın önemi ile ilgili bilgileri de paylaşmak isteriz.

Kask Nedir? Motosiklette Kask Kullanmanın Önemi

Motosiklette kask kullanmanın önemine değinmeden önce dilersen kaskın teknik olarak ne anlama geldiğine bakalım. Kask, başın üst bölümünü ya da yüzü muhafaza etmek adına giyilen sert başlığa denir. Kask sadece motosiklet kullanımında değil aynı zamanda kaya tırmanışı, buz pateni, elektrikli bisiklet, normal bisiklet gibi spor aktivitelerinde de kendine yer bulur. Her bir spor aktivitesinde de temel motivasyon benzerdir. 

Kasklar genel olarak karbon fiber malzemelerden yapılır. Bazı kasklarda ise polikarbonat ya da reçine gibi materyallerden yararlanılır. İç bölümlerde ise jel yastıklar ve özel köpükler, koruma düzeyini ciddi anlamda artırır. Bu tip detaylar, başı düşme ya da çarpma gibi durumlara karşı korur. Trafikte kask takmak, hem sürücünün hem de diğer sürücülerin güvenliğini olumlu yönde etkiler. Kask takmayan sürücüler, 2918 Sayılı kanun gereğince cezalandırılır. Kasksız motor sürme cezası her sene belli oranda artış gösterir. 

Kasksız motor kullanma cezası ile beraber ceza puanlarının varlığı, caydırıcılığı daha da artırmaktadır. Kask kullanmanın yarattığı olumsuz etkilere dair ne yazık ki toplumda yanlış bir bilgi akışı söz konusudur. Oysa kask takma konusu sadece yasaların dayattığı bir sorumluluk olarak görülmemelidir. Kask takmak sürücüler için yaşamsal bir öneme sahiptir. Ortada herhangi bir ceza durumu olmasa bile her sürücü zaten güvenliğini korumak adına kask takmalı ve kask takmayı teşvik etmelidir. Yakın zaman önce ABD merkezli bir kuruluş olan National Highway Traffic Safety Administration, kask kullanan motosiklet sahiplerine yönelik bir araştırma gerçekleştirmiştir. Buna göre kask kullananların kafa travması konusundaki risk düzeyi, takmayanlara göre %67 daha düşüktür. 

Motosiklet sürmek sürücüler ve yolcular için çok keyif veren bir aktivitedir fakat bu aktivite belli sorumlulukları da beraberinde getirir. Kask takmamak her şeyden önce bir suç olarak ele alınır. Hayati tehlike arz eden bu durum, cezai işlemlerle kontrol altına alınmaktadır. Kaskın sert bir yapıya sahip olması ve zaman zaman rahatsızlık hissi yaratması nedeniyle sürücüler yola kasksız çıkabilmektedir. Fakat böyle bir tercih, ciddi yaralanmaları ve hatta ölüm riskini göz ardı etmek anlamına gelir.

Kaza risklerine karşı motosikletinin sigortalarının da olmasının önemine vurgu yapmak gerekir. Zorunlu motosiklet trafik sigortası ile karşı tarafa verdiğin maddi ve bedeni hasarları sigorta şirketin aracılığıyla karşılayabilirsin. Kendi motorunun başına gelebilecek hasar maliyetlerine karşı da motosiklet kaskosu yaptırman önerilir. Trafikte hasar riskleri en beklenmeyen zamanda gerçekleşebilir, motor sigortalarını yaptırarak bütçeni koruma altına alabilirsin.

50 cc ve altındaki motorlar için sigorta konusuna ayrı bir not düşelim. 50 cc motor sigorta zorunlu mu yazımıza göz atarak detayları öğrenebilirsin ama zorunlu olmadığı kısaca belirtelim. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.