Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Kaza tespit tutanağı (KTT) isminden de anlaşılacağı üzere iki veya daha fazla aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarına dair bütün detayların tespit edilmesi amacıyla kullanılan resmî bir evraktır. 1 Nisan 2008 tarihinde kullanılmaya başlayan bu sistem sayesinde kazaya karışan taraflar tutanakları kendi bakış açılarına göre doldurup imzalayarak kısa süre içinde kaza yerinden ayrılabilmektedir.  

Kazaya karışan araç sürücüleri tarafından doldurulan kaza tespit tutanağı, diğer evraklarla birlikte sigorta şirketine iletilir ve emniyet güçleri devreye girmeden hızlı bir şekilde sonuç alınmasına yardımcı olur.

Kaza Tepit Tutanağı Örneği

Kaza tespit tutanağı örneği, kaza sırasında tutanağı rahatça doldurman için bilgilendirici bir formdur. Bazı bilgilerin dolu olduğu aşağıdaki örneği inceleyerek formu nasıl doldurman gerektiğine dair fikir sahibi olabilirsin. Kaza Tespit Tutanağı örneği için tıkla.

Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı örneğinde kazaya karışan sürücülerin bilgilerinin yazıldığı, araçtaki hasar alınan yerlerin gösterildiği ve sürücü görüşlerinin belirtildiği alanlar vardır. Boş haliyle Kaza Tespit Tutanağı formu için tıkla. 

Kaza tespit tutanağı örneği

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı 3 farklı şekilde doldurulabilir. İlk seçenek yukarıda da örneğini verdiğimiz kağıt form şeklinde kaza tespit tutanağıdır. Aracında bulundurarak bir kaza durumunda kullanabilirsin ama eğer yanında yoksa beklenmeyen kaza durumlarında hemen ulaşılabilir olmaması süreci aksatabilir. Bu durumlara karşın Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) kaza tespit tutanağının dolduruması için iki farklı seçenek daha sunar. Mobil kaza tespit tutanağı (MKT) ve ALO KTT Çağrı Merkezi.

Sigortam360 mobil uygulamasından "Mobil Kaza Tutanağı" seçeneğine tıklayarak online sistemde kaza tespit tutanağı oluşturabilirsin.Mobil kaza tutanağı hakkında tüm detaylar için tıkla.

Bir diğer seçenek ise çağrı merkezi sistemidir. SBM Çağrı Merkezi üzerinden kaza tespit tutanağını telefonda oluşturabilirsin. SBM'nin çağrı merkezi numarası 0 850 222 0 SBM (726)'dır. Bu sistem trafik kazalarından kaynaklı sıkışıklığın ve bekleme sürelerinin önüne geçilmesi için oluşturumuştur. Çağrı merkezi sistemi üzerinden oluşturulan tutanaklar hemen dijital ortama aktarılarak süreç hızlıca ilerler. Dijitale geçirilen tutanaklar yine hızlı bir şekilde sigorta şirketine ulaştırılır.

Çağrı merkezini aramadan önce kazaya karşılan sürücülerin telefon numaraları, plakaları, T.C. kimlik, ruhsat ve ehliyet bilgilerinin hazır olması önemlidir. ALO KTT çağrı merkezinde görüştüğün temsilciler konuşma sırasında bu bilgileri alarak taraflara SMS ile bir link iletir. Mobil cihazdan linkle girilerek kazaya ilişklin bilgiler doldurulur. Bilgiler tamamlanınca çağrı merkezi tarafları tekrar arayarak tutanağın oluşturumasını sağlar.

Kaza tespit tutanağı aşağıda adımlar izlenerek doldurulur:

  • Tespit tutanaklarında kazaya karışan kişilerin adı-soyadı, T.C. kimlik numaraları, araç plaka bilgileri ve trafik sigortası poliçe numaralarının mutlaka bulunması gerekir. 
  • Tutanağa kazanın yeri, saati ve tarihi yazılmalısın.
  • Eğer kazaya şahit olan biri varsa onun tanıklığına başvurmak amacıyla bu kişin adı-soyadı ve iletişim bilgilerini de tutanağa ekleyebilirsin. 
  • Tutanağın ilgili bölümüne kazanın nasıl ve hangi açılardan gerçekleştiğini anlatan taslaklar çizmeli ve taslakta araçların gittiği yönü, yol çizgilerine ve sokak isimlerine mutlaka vermelisin. Ayrıca kazaya karışan araçları A ve B şeklinde isimlendirmeyi de unutmamalısın.  
  • Tespit tutanaklarında kazaya karışan sürücülerin kısa ifadeleri yer alır. 
  • Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklarda sana uygun olanlara “X” işareti atmalısın. Eğer kazada yabancı plakalı bir araç yoksa 8 numaralı alanı boş bırakabilirsin. 
  • 12 numaralı alan ise kazaya karışan bütün sürücüler tarafından imzalanır. Eğer bu alanı imzalamazsan tutanak geçersiz sayılacaktır. 

Trafik kaza tespit tutanağı, gerçekleşen kazanın bütün detaylarıyla ilgili makamlara bildirilmesi amacıyla oluşturulur bu nedenle belgenin en doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması büyük önem taşımaktadır. 

Her İki Taraf da Kaza Tespit Tutanağını İmzalamazsa Ne Olur? 

Eğer kazaya karışan tarafların anlaşmazlık yaşar ve her iki taraf da tutanağı imzalamazsa 155 veya 156 numaralı telefonları arayarak, kazanın gerçekleştiği bölge ile ilgilenen polis veya jandarmanın çağırılması gerekir.

Kaza Tespit Tutanağının Amacı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapor olsa da tek başına kaza kusur oranını belirleyemez. Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve %100 olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Kazalarda kusur oranı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereden Alınır? 

Trafik kazası tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen belgeler oldukları için sadece kasko ve trafik sigortası yaptıran araç sahiplerine poliçeleri ile birlikte verilir. Kaza tespit tutanağı örneğine yukarıdaki linklere ulaşabilir dilersen indirilebilirsin. 

Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nereye Teslim Edilir? 

Kaza tespit tutanağını doldurduktan sonra her iki aracında ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi fotoğrafları, kazaya ait fotoğrafları ve kaza tespit raporu ile birlikte 5 iş günü içinde sigorta şirketine başvurması gerekir. 

Kaza Tespit Tutanağında İstenen Belgeler Nelerdir? 

Trafik kazasına karışan taraflar, zorunlu trafik sigortası poliçesi ya da kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine başvururken aşağıda sıralanan belgeler istenir.

  • Poliçenin fotokopisi
  • Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
  • Varsa kaza yerinde çekilmiş olan fotoğraflar
  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulur?

Aşağıda sıralanan şartları karşılayan kazalarda taraflar, kendi aralarında tutanak hazırlayabilir ve resmî prosedürü başlatabilirler.  

  • Kaza tespit tutanağı için en az bir araçta maddi hasar bulunması,
  • Kazada bedensel yaralanma ve ölüm gibi durumlar oluşmaması,
  • Kazaya karışan sürücülerin tutanak içeriği hakkında kendi aralarında anlaşmaya varabilmesi,
  • Kazaya karışan tüm araçların geçerli sigortalarının bulunması,
  • Kazaya karışan sürücülerin ehliyet sahibi olması,
  • Sürücülerin kaza anında alkol, keyif verici madde gibi unsurların etkisi altında olmaması,
  • Sürücülerin 18 yaş üstü olması,
  • Tüm sürücülerin akıl sağlığının yerinde olması,
  • Kazada kamu mallarına zarar gelmemiş olması gerekir.

Hangi Koşullarda Kaza Tespit Tutanağı Geçerli Olmaz? 

  • Eğer sürücülerden birinin ehliyet veya ruhsatı yoksa,
  • Araçlardan en az birinin trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kazada ölüm veya yaralanma varsa,
  • Sürücü 18 yaşın altındaysa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ve kazada kamu malına zarar verilmişse,
  • Sürücülerde alkol ve uyuşturucu madde kullanma şüphesi varsa kaza tespit tutanağı geçerli olmaz.

Kazaya İkiden Fazla Araç Karıştıysa Tutanak Nasıl Tutulur?

  • Trafik kazasına ilişkin detayların kazaya karışan ikiden fazla araç varsa, birkaç tane kaza tespit tutanağı formu kullanılarak tutulması gerekir. Düzenlenen kaza tespit tutanaklarını fotokopi yoluyla çoğaltabilirsin. 
  • Trafik sigortası sonrasında birden fazla form kullanılırsa bütün sürücülerin her formda imzası bulunmalıdır. 
  • Düzenlenen her bir formda trafik kazasının oluş şeklini gösteren bir şemanın yer alması da önemlidir. 
  • Eğer motorlu araç sürücülerinden biri veya birden fazlası; alkollü, 18 yaşından küçük ve ehliyetinin olmaması gibi durumlarda araç sahiplerinin aralarında anlaşmaları zor olacaktır. Bu nedenle formu doldurmadan önce trafik polisine haber verilmesinde yarar vardır. 

Kaza Tespit Tutanağı Doldurulduktan Sonraki Süreç

  • Tutanak doldurulduktan sonra Sigorta şirketlerinin kazaya ilişkin değerlendirmelerini en doğru şekilde yapabilmeleri için kazaya ilişkin fotoğrafların kaza yapan araçları yerinden oynatmadan ve farklı açılardan çekilmesi gerekir. 
  • Doldurulan kaza tespit tutanağı kazadan sonra 5 iş günü içinde evraklarla birlikte sigorta şirketine teslim edilmelidir.
  • Trafik sigortası için kimlik, ehliyet, poliçe ve ruhsat kategorisi gibi ek belgeler de istenebilir. 
  • Kasko sigortası için ise alkol raporu, beyan, kaza yeri fotoğrafları ve varsa yük irsaliyesi ek belgeler de talep edilebilir. 

kaza tespit tutanağı sorgulama

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama (KTT sorgulama) Yöntemleri Nelerdir? 

Kaza tespit tutanağını SBM internet sitesine E-Devlet üzerinden giriş yaparak sorgulayabilirsin. http://www.sbm.org.tr platformunda “Hizmetler” menüsü altında yer alan “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz” başlığına tıklayarak kusur oranı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsin. Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirebilirsin. 

KTT sorgulama yöntemleri:

  • Plaka ve T.C. sürücü kimlik no ile sorgulama
  • Plaka ve vergi kimlik no ile sorgulama
  • Plaka ve sigortalı sürücü T.C. kimlik no ile sorgulama

Bunun dışında SMS üzerinden de kaza tespit tutanağını sorgulamak mümkündür. Bunun için “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakanı da yazarak 5664’e göndermen yeterli olacaktır. 

Kaza Tespit Tutanağı Teslim Sonrası Süreç

Kaza tespit tutanağı sigorta şirketine yasal süre içinde teslim ettiğin takdirde kaza değerlendirme işlemi en kısa sürede başlatılır.  Peki kaza tespit tutanağı ne zaman sonuçlanır? 

Sigorta şirketi araç kaza tespit tutanağını hasar departmanına gönderir ve 3 iş günü değerlendirme yapılarak kusur oranına karar verilir. Yapılan değerlendirme sonucu kazaya karışan aracın ne kadar kusurlu olduğu anlaşılır bu sayede sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat da belirlenmiş olur. Sigorta şirketleri vardıkları sonucu e-posta veya telefon yolu ile bildirirler. 

Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Nasıl Yapılır? 

  • Sigorta şirketinin belirlediği kusur oranında hata olduğunu düşünüyorsan itiraz etme hakkını kullanabilirsin.  
  • Kaza tespit tutanağına itiraz etmek için öncelikle Sigorta Birliği Merkezi (SBM) internet sitesine girmelisin. Buradan kaza tespit tutanağı itiraz formunu doldurarak gönderebilirsin.
  • Sigorta şirketi tekrar kusur oranı değerlendirmesi yapar.
  • Eğer şirketler tarafından kusur onaylanırsa ve anlaşma sağlanırsa sana haber verilir.

Ödeme yaptıysan özel hukuk yollarına başvurman gerekir. 

  • Kaza Tespit Tutanağı itirazı, Sulh Ceza Mahkemelerine yapılır. 
  • Kaza tespit tutanağını mahkemeye bildirip kaza tespit tutağı itiraz dilekçesi ve formunu tamamladıktan sonra dava açabilirsin.
  • Dava açıldıktan sonra olayın gerçekleştiği yerde tekrar değerlendirme yapılır.
  • Kamera kayıtları incelenir ve varsa görgü kanıtlarından bilgi alınır. 
  • Mahkeme bir bilirkişi yönlendirir ve bilirkişi inceleme sonucu bir rapor hazırlar. 
  • Rapor hazırlandıktan sonra itiraz karara bağlanır.

Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Dilekçesi

Trafik kazası tespit tutanağına itiraz dilekçesini, tutanağın geçersiz olmasını isteyen taraf oluşturur. Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra haksız bir durum olduğunu düşünen taraf dilekçeyi hazırlayarak ya da avukat yardımı ile hazırlanmasını talep ederek dava açabilir.

Aşağıda kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesinde yer alması gereken bigilerden örnekler yazdık. Dilekçenin hukuka uygun olması ve davanın açılabilmesi için hukuk sitelerinden itiraz dikekçesi örneklerini incelemenizi öneririz.

Kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesi içerisinde olması gereken alanlar şöyledir;

  • İtiraz eden davacının bilgileri
  • Tutanağın tarihi,
  • İtirazın konusu,
  • İtiraz konusunun detaylı açıklaması
  • Deliller (olayla ilgili fotoğraflar, tutanak, karakoldaki ifadeler gibi)

Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Süresi Ne Kadar? 

Kaza sonrası 5 iş günü içinde kaza tespit tutanağı ile ilgili gerekli evrakları sigorta şirketine teslim ettiğin takdirde sigorta işlemleri başlar. İlgili belgeler 3 iş günü içinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderilerek kusur oranı değerlendirmesi yapılır ve ödeme yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Kusur oranı belirlendikten sonra 5 iş günü içinde gerekli belgeler ile birlikte itiraz dilekçesi vermen gerekir, bu süreyi aştığın takdirde sonuç belirlenmiş olur. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.