En İyi Kasko Şirketi Nasıl Seçilir?
En iyi kasko şirketini seçerken nelere dikkat etmek gerekir konusunda bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin.
Kaza tespit tutanağı (KTT) isminden de anlaşılacağı üzere iki veya daha fazla aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarına dair bütün detayların tespit edilmesi amacıyla kullanılan resmî bir evraktır. 1 Nisan 2008 tarihinde kullanılmaya başlayan bu sistem sayesinde kazaya karışan taraflar tutanakları kendi bakış açılarına göre doldurup imzalayarak kısa süre içinde kaza yerinden ayrılabilmektedir.
Kazaya karışan araç sürücüleri tarafından doldurulan kaza tespit tutanağı, diğer evraklarla birlikte sigorta şirketine iletilir ve emniyet güçleri devreye girmeden hızlı bir şekilde sonuç alınmasına yardımcı olur.
Kaza tespit tutanağı örneği, kaza sırasında tutanağı rahatça doldurman için bilgilendirici bir formdur. Bazı bilgilerin dolu olduğu aşağıdaki örneği inceleyerek formu nasıl doldurman gerektiğine dair fikir sahibi olabilirsin. Kaza Tespit Tutanağı örneği için tıkla.
Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı örneğinde kazaya karışan sürücülerin bilgilerinin yazıldığı, araçtaki hasar alınan yerlerin gösterildiği ve sürücü görüşlerinin belirtildiği alanlar vardır. Boş haliyle Kaza Tespit Tutanağı formu için tıkla.
Kaza tespit tutanağı 3 farklı şekilde doldurulabilir. İlk seçenek yukarıda da örneğini verdiğimiz kağıt form şeklinde kaza tespit tutanağıdır. Aracında bulundurarak bir kaza durumunda kullanabilirsin ama eğer yanında yoksa beklenmeyen kaza durumlarında hemen ulaşılabilir olmaması süreci aksatabilir. Bu durumlara karşın Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) kaza tespit tutanağının dolduruması için iki farklı seçenek daha sunar. Mobil kaza tespit tutanağı (MKT) ve ALO KTT Çağrı Merkezi.
Sigortam360 mobil uygulamasından "Mobil Kaza Tutanağı" seçeneğine tıklayarak online sistemde kaza tespit tutanağı oluşturabilirsin.Mobil kaza tutanağı hakkında tüm detaylar için tıkla.
Bir diğer seçenek ise çağrı merkezi sistemidir. SBM Çağrı Merkezi üzerinden kaza tespit tutanağını telefonda oluşturabilirsin. SBM'nin çağrı merkezi numarası 0 850 222 0 SBM (726)'dır. Bu sistem trafik kazalarından kaynaklı sıkışıklığın ve bekleme sürelerinin önüne geçilmesi için oluşturumuştur. Çağrı merkezi sistemi üzerinden oluşturulan tutanaklar hemen dijital ortama aktarılarak süreç hızlıca ilerler. Dijitale geçirilen tutanaklar yine hızlı bir şekilde sigorta şirketine ulaştırılır.
Çağrı merkezini aramadan önce kazaya karşılan sürücülerin telefon numaraları, plakaları, T.C. kimlik, ruhsat ve ehliyet bilgilerinin hazır olması önemlidir. ALO KTT çağrı merkezinde görüştüğün temsilciler konuşma sırasında bu bilgileri alarak taraflara SMS ile bir link iletir. Mobil cihazdan linkle girilerek kazaya ilişklin bilgiler doldurulur. Bilgiler tamamlanınca çağrı merkezi tarafları tekrar arayarak tutanağın oluşturumasını sağlar.
Kaza tespit tutanağı aşağıda adımlar izlenerek doldurulur:
Trafik kaza tespit tutanağı, gerçekleşen kazanın bütün detaylarıyla ilgili makamlara bildirilmesi amacıyla oluşturulur bu nedenle belgenin en doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması büyük önem taşımaktadır.
Eğer kazaya karışan tarafların anlaşmazlık yaşar ve her iki taraf da tutanağı imzalamazsa 155 veya 156 numaralı telefonları arayarak, kazanın gerçekleştiği bölge ile ilgilenen polis veya jandarmanın çağırılması gerekir.
Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapor olsa da tek başına kaza kusur oranını belirleyemez. Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve %100 olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Kazalarda kusur oranı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Trafik kazası tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen belgeler oldukları için sadece kasko ve trafik sigortası yaptıran araç sahiplerine poliçeleri ile birlikte verilir. Kaza tespit tutanağı örneğine yukarıdaki linklere ulaşabilir dilersen indirilebilirsin.
Kaza tespit tutanağını doldurduktan sonra her iki aracında ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi fotoğrafları, kazaya ait fotoğrafları ve kaza tespit raporu ile birlikte 5 iş günü içinde sigorta şirketine başvurması gerekir.
Trafik kazasına karışan taraflar, zorunlu trafik sigortası poliçesi ya da kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine başvururken aşağıda sıralanan belgeler istenir.
Aşağıda sıralanan şartları karşılayan kazalarda taraflar, kendi aralarında tutanak hazırlayabilir ve resmî prosedürü başlatabilirler.
Kaza tespit tutanağını SBM internet sitesine E-Devlet üzerinden giriş yaparak sorgulayabilirsin. http://www.sbm.org.tr platformunda “Hizmetler” menüsü altında yer alan “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz” başlığına tıklayarak kusur oranı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsin. Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirebilirsin.
KTT sorgulama yöntemleri:
Bunun dışında SMS üzerinden de kaza tespit tutanağını sorgulamak mümkündür. Bunun için “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakanı da yazarak 5664’e göndermen yeterli olacaktır.
Kaza tespit tutanağı sigorta şirketine yasal süre içinde teslim ettiğin takdirde kaza değerlendirme işlemi en kısa sürede başlatılır. Peki kaza tespit tutanağı ne zaman sonuçlanır?
Sigorta şirketi araç kaza tespit tutanağını hasar departmanına gönderir ve 3 iş günü değerlendirme yapılarak kusur oranına karar verilir. Yapılan değerlendirme sonucu kazaya karışan aracın ne kadar kusurlu olduğu anlaşılır bu sayede sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat da belirlenmiş olur. Sigorta şirketleri vardıkları sonucu e-posta veya telefon yolu ile bildirirler.
Ödeme yaptıysan özel hukuk yollarına başvurman gerekir.
Trafik kazası tespit tutanağına itiraz dilekçesini, tutanağın geçersiz olmasını isteyen taraf oluşturur. Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra haksız bir durum olduğunu düşünen taraf dilekçeyi hazırlayarak ya da avukat yardımı ile hazırlanmasını talep ederek dava açabilir.
Aşağıda kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesinde yer alması gereken bigilerden örnekler yazdık. Dilekçenin hukuka uygun olması ve davanın açılabilmesi için hukuk sitelerinden itiraz dikekçesi örneklerini incelemenizi öneririz.
Kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesi içerisinde olması gereken alanlar şöyledir;
Kaza sonrası 5 iş günü içinde kaza tespit tutanağı ile ilgili gerekli evrakları sigorta şirketine teslim ettiğin takdirde sigorta işlemleri başlar. İlgili belgeler 3 iş günü içinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderilerek kusur oranı değerlendirmesi yapılır ve ödeme yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Kusur oranı belirlendikten sonra 5 iş günü içinde gerekli belgeler ile birlikte itiraz dilekçesi vermen gerekir, bu süreyi aştığın takdirde sonuç belirlenmiş olur.