Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

trafik kazası kusur oranı

Kara yolları ulaşımında trafik kazaları sıklıkla yaşanıyor. Trafik kazası raporlarına göre bunlardan bazıları ölümlü ve yaralanmalı kazalarken bazıları maddi hasarlı kazalar olmuştur.

Trafik kazaları hem sürücü hem yolcu kaynaklı olabilir. Sürücüler sürüş anında aşırı hız, dikkatsizlik gibi faktörlerle kazaya sebep olurken yolcular da kırmızı ışıkta geçme, yaya geçidini kullanmama gibi hatalar yapar. Birden çok aracın dahil olduğu kaza sonrasında kusurun kimde olduğu ise olay yerinde ve sonrasında yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkar.

Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Olası bir kazanın ardından trafik kazası kusur oranı nasıl hesaplanır? sorusu kazaya karışan kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Trafik kazalarında kusur oranı hesaplanırken kazanın maddi mi, manevi mi olduğuna dikkat edilir. Eğer yaşanan trafik kazası maddi hasarlıysa ve kaza iki taraf arasındaysa kusuru belirlemek adına bazı işlemler gerçekleşir. Bu işlemler; kazayı yaşayan taraflar, sigorta şirketleri ve bazen de trafik polisi ya da jandarma tarafından yapılır.

1. Adım: Tutanak Tutmak

Maddi hasarlı kazanın gerçekleşmesinin ardından atılacak ilk adım taraflar arasında tutanak tutulmasıdır. Eğer taraflar kendi arasında uzlaşma sağlayıp tutanağı tutamazlarsa kaza yerine trafik polisi veya jandarma çağrılmalıdır.

Söz konusu Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı tutulurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Kaza sonrası araçları yerinden oynatmadan, plakaları görünecek şekilde fotoğraf çekmek gerekir. Aracın ve kaza yerinin fotoğraflarının doğru açılardan çekilmesi, kusur oranlarını ve kusurun kimde olduğunu anlamak adına önemlidir.
  • Açıklayıcı ve sade bir şekilde kazanın oluş şeklinin tutanağa yazılması, kazadaki kusurların sağlıklı bir şekilde gerekli yerlere iletilmesini sağlar.
  • Trafik Kazası Tespit Tutanağı iki kopyadan oluşur. Bu sayede eğer kazada ikiden fazla taraf varsa birden fazla form tutulabileceği ve formların taraflara fotokopi ile çoğaltılabildiği unutulmamalı.
  • Kazaya karışan tüm araç sürücülerinin ıslak imzalarının kaza tespit tutanağında yer almak zorunda olması tutanağın geçerliliği için oldukça önemlidir. Aksi halde tutanak geçersiz sayılır.

2. Adım: Tutanakların Sigorta Şirketine Verilmesi

Doldurduğun tutanakları fotoğraflarla birlikte tarafların önceden Zorunlu Trafik Sigortalarını yaptırdığın sigorta şirketine vermen gerekir. Burada amaç, sigorta şirketlerinin trafik kazasında kusur oranını ve kusurun kimde olduğunu belirlemesidir.

3. Adım: Tutanakların Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne Yollanması

Tarafların trafik sigortası poliçelerini yaptırdıkları sigorta şirketleri, onlara gönderilen dosyayı bir gün içinde açıp TRAMER yani Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne yollamalıdır.

  • Araçlar için sağlıklı sigorta fiyatlarının sunulmasına destek olan ve sigortacılık faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştiren TRAMER, gönderilen evrakları 3 iş günü içerisinde inceler, sonuçlandırır ve sigorta şirketine kusur oranını bildirir. Eğer tüm şirketler (tarafların poliçe imzaladıkları sigorta şirketleri dahil) tarafından aynı kusur oranları verilirse dosya sonuçlanır.
  • Sigorta şirketinden veya taraflardan 5 gün içinde karara itiraz gelmezse oranlar doğru kabul edilir ve hasar (maddi tazminat) ödemeleri gerçekleşir. Tazminat ödemelerinin yasal süresi ise 8 iş günüdür ve bu süre içerisinde ödenmesi beklenir.
  • Eğer farklı kusur oranı veren bir sigorta şirketi olursa dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na veya bir diğer adıyla Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na iletilir. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Çıkan karar kesin kabul edilir ve hasar ödemeleri gerçekleşir.

Kaza Kusur Oranı Sorgulama Nereden Yapılır?

Kaza sonucu karara bağlanan kusur oranlarını SBM internet sitesinden öğrenebilirsin. Kazada kusur oranı öğrenme için SBM web sitesinde yer alan "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " bölümünden kusur oranlarını sorgulayabilirsin.

Kazada Kusur Oranları Nelerdir?

Kaza sonrasında TRAMER tarafından sürücülerin kaza oranları %0, %50, %100 gibi belirlenebilir. Tarafların (sürücülerin) sigorta şirketleri de trafik kazasında kusur oranına göre tazminat ödemesi yapar. Kusur oranında hasar masrafları karşılanırken trafik sigortası teminat limitleri dahilinde ödeme yapılır. Kusur oranlarını tek bir taraf açısından tanımlayarak açıklayalım.

Trafik Kazası Yüzde 0 Kusur Ne Demek?

Trafik kazasında %100 haklı olunması demektir. Tamamen kusurlu olan karşı tarafın sigortasının teminat limiti dahilinde masraflarını karşılaması anlamına gelir.

Trafik Kazası Yüzde 25 Kusur Ne Demek?

Trafik kazasında yüzde 25 kusur; %75 oranında haklı olmak, %25 oranında hatalı olmak demektir. Aracın hasar masrafları, haklı olunan yani kusur bulunmayan oran kadar karşı tarafın trafik sigortasından karşılanır. 

Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek?

Yüzde 50 kusurlu olmak, trafik kazalarında iki tarafında %50 oranında kusurlu olması anlamına gelir. Yani araçtaki hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası ile karşılanır.

Trafik Kazası Yüzde 75 Kusur Ne Demek?

Trafik kazasında %75 kusurlu olmak, %25 haklı olmak demektir. Aracın masraflarının %25'lik bölümü karşı tarafın trafik sigortası ile ödenir. Yani kusur bulunmayan oran dahilinde hasar karşılanır.

Trafik Kazası Yüzde 100 Kusur Ne Demek?

Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.

Kusur oranları kazanın durumuna göre oldukça değişkendir. Trafik kazaları birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Trafik kazalarının nedenleri nelerdir yazımızdan detaylarıyla öğrenebilirsin.

Aracını Güvence Altına Al

Trafik kazalarının olmasını ne kadar istemesek de kazaların önüne geçmek mümkün olmuyor. Maddi hasarlı bir trafik kazası sonrasında seni güvence altına alacak iki sigorta türü vardır. Bunlar Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası’dır.

Kasko ve trafik sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak için  “Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar” başlıklı yazımızı okuyabilirsin. Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası yaptırmak için de sigortam.net üzerinden kolayca teklif alabilir, sigortam.net ayrıcalıklarından yararlanabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.