Tapu Devir İşlemleri Nasıl Yapılır, Devir Ücreti Ne Kadardır?
Tapu devri işlemleri ve aile için tapu devri nasıl yapılır, tapu devri ücreti ne kadardır? Tapu devri için merak edilenler yazımızda.
Konutta hırsızlık, yangın, deprem, sel, dahili su hasarı, cam kırılması, şiddetli yağış gibi nedenlerle beklenmedik hasarlar meydana gelebilir. Böyle bir durumda gecikmeden konut sigortası yaptırılan sigorta şirketine hasara ilişkin evraklarla birlikte bilgi verilmesi gerekir, ardından eksper tarafından evrakların değerlendirilmesi hasarın ödenmesi ile sonuçlanır. Gel, konut sigortası hasar ödemesi süreci ile ilgili detayları birlikte inceleyelim. "Konut sigortası nedir?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Konut sigortası kapsamında olan hasara ilişkin hasarın gerçekleştiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde hasar bildiriminde bulunmalısın. Bizzat sigorta şirketine giderek, çağrı merkezini arayarak, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu acentelerden veya elektronik ortamdan hasar bildirimi yapabilirsin.
Hasar bildirimi yaptığında sigorta şirketin prim ödemelerini yapıp yapmadığına, evrakların poliçe kapsamındaki teminatlara uygun olup olmadığına, hasar bildiriminde gönderilen evrakların sigorta genel ve özel şartlarına uyup uymadığına, beyan edilen olayın gerçeği yansıtıp yansıtmadığına ve ekspertiz tarafından tutulan tutanağın olaya uygun olup olmadığına bakılır.
Konut sigortası hasar tespiti, iki taraf arasında yapılan anlaşmaya göre belirlenir. Hasar tespiti için gerekli olan işlemler şu şekilde:
Hasarın karşılanması için poliçe kapsamı oldukça önemlidir. Konut sigortasında asistans hizmetler gibi ek teminatlar poliçede var mı, neleri karşılıyor gibi detaylar hasarın tespiti ve ödenmesinde rol oynar.
Konutta doğal afet, sel, su basması, cam kırılması, yangın ve hırsızlık gibi olaylar için sigorta şirketleri standart olarak talep ettiği evraklar vardır eğer varsa ek belgeler de talep edilir. Hasarın bir an önce giderilmesi için aşağıda sıralanan belgeleri en kısa sürede sigorta şirketine ulaştırmalısın.
Hasar bildiriminde istenen evrakları şu şekilde sıralayabiliriz.
Hasar bildiriminde bulunmak için sigortalının hasar beyanı için dilekçe yazması gerekir. Aşağıda basit bir hasar beyan örneği görebilirsin.
“… Sigorta Genel Müdürlüğüne
Şirketiniz tarafından … no’lu poliçe ile sigortalanmış olan konutum … tarihinde … nedeniyle zarar görmüş ve konutumda … miktarda zarar meydana gelmiş, tarafımca hasarı azaltmak için gerekli tedbirler alınmıştır. Aşağıda tahmini meblağları verilmiş kalemlere ilişkin hasarın şirketiniz tarafından karşılanmasını talep ederim.”
Hasar ödeme sürecini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz.
Hasar bildiriminde sonraki süreç; hasar tespit ve değerlendirmesinin yapılabilmesi için eksperin atanması, hasar bildirimi ve evrakların incelenmesi son olarak da hasar tazminatının tespit edilerek ödenmesi şeklinde ilerler. Hasar ödemesini yapılma süresi sigorta şirketine ekspertiz raporu ile gönderilecek olan belgelerin eksiksiz olmasına bağlıdır. Hasar ihbarı ve hasara ilişkin evrakların teslim edilmesiyle birlikte en geç 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin hasar durumu ve tazminat tutarını belirleyerek sigortalıya bilgi vermesi gerekir. Dosyaya onay geldikten sonra ortalama 30 iş günü içinde hasar ödemesi yapılır.
Konut sigortası genel şartlarında hasar ödemesinin yapılmadığı durumlar tek tek sıralanmıştır.
Konut sigortasında yangın, deprem, su baskını, infilak, yıldırım, hırsızlık gibi teminatlar için belirlenen azami limitler vardır. Eğer ilgili hasar, teminat kapsamına giriyorsa azami limite kadar olan tazminat tutarı ödenir. Örneğin, konutta hırsızlık kaynaklı bir hasarın meydana geldiğini varsayalım ve hırsızlık azami tazminatı da 40.000 TL olsun. Bu durumda konut sigortası kapsamında hasarın karşılanması için ödenecek olan maksimum sınır 40.000 TL’dir. Eğer konutta daha fazla hasar meydana gelmişse bu durumda kalan tutarı senin karşılaman gerekecektir. Eğer "Eve su bastı sigorta karşılar mı?" diye merak ediyorsan konut sigortası su basması teminatı ile ilgili içeriğimizi okuyarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsin.
Hasar ihbarı yapıldıktan sonra sana bir dosya numarası verilir. Bu dosya numarasını kullanarak sigorta şirketinin web sitesi üzerinden veya çağrı merkezini arayarak hasarla ilgili olan bütün işlemleri edebilirsin.
Konut sigortası yaptır, evinde meydana gelen hasarlarda için rahat olsun! Sigortam.net web sitesi üzerinden veya Sigorta Bilgi Hattı’nı arayarak konutta meydana gelen hasara ilişkin destek alabilir, hasar tespit ve tazminat ödeme sürecini sorunsuz bir şekilde atlatabilirsin.