Emniyet Kemeri Faydaları ve Emniyet Kemeri Cezası 2024
Emniyet kemeri kullanımı, sürücüler için bir tercih değil zorunluluktur. Emniyet kemeri kullanımı ile ilgili detaylar içeriğimizde!
Yollarda sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan trafik işaretleri ve levhalar, her sürücünün dikkat etmesi gereken bilgiler içerir. Bu nedenle sürücü kurslarında da ilk verilen dersler arasında trafik levhaları ve adları bulunur. Trafiğin önüne geçmek, kaza ve karışıklığı önlemek amacıyla oluşturulan trafik uyarı levhaları, araçların bir düzen içinde hareket etmesine yardımcı olur.
Trafik işaret levhaları ve anlamları otoyollarda, karayollarında ya da büyük veya küçük fark etmeksizin tüm yerleşim yerlerinde bulunur. Yolların durumu ve çevre hakkında sürücülerin bilgi almasını sağlar. Trafik levhaları anlamlarını bilen ve onlara göre hareket ederek kurallara uyan sürücüler, olası kazalara karşı önlem alarak hem kendilerini hem de trafikteki diğer kişileri korur.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından farklı kategorilere ayrılarak gruplandırılan trafik levhaları, farklı renk ve şekillerde sürücülerin karşısına çıkar. Özellikle şehir içinde onlarca farklı trafik işaret levhaları ile yol güvenliğinin sağlanması amaçlanır.
Bu farklı kategorilere ayrılan levhalar ve anlamları şu şekildedir:
Sürüş sırasında yol üzerinde bulunan tehlikelere karşı sürücüleri uyardığı için tehlike uyarı levhalarının ayrı bir önemi bulunur. Toplamda 52 adet olan ve çoğunlukla üçgen şeklinde ve kırmızı renkte olan bu işaretler arasında yaya geçidi, sağa viraj, kasisli yol, tehlikeli eğim, kaygan yol, iki yönlü trafik gibi levhalar yer alır. Özellikle sağa ya da sola viraj ve kasis uyarısı en sık rastlanan tehlike uyarı levhaları arasında bulunur.
Trafikte düzenin sağlanması amacıyla kullanılan tanzim işaretleri, sürücülerin bilgi almasını sağlar. Toplamda 69 levhadan oluşan bu işaretler, bir anlamda sürücülerin kendi arasında iletişim kurmasına da yardımcı olur. Büyük bir bölümü mavi renkte olan işaretler arasında hız sınırını belirten levhalar, dur ve yol ver uyarıları, girişi olmayan yol gibi levhalar en çok görülenlerden bazılarıdır.
Toplam 112 işaretten oluşan trafik bilgi işaret levhaları, trafik levhaları arasında en kalabalık grubu oluşturur. Sürücülerin hem yollar hem de çevredeki yerleşim yerleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlayan bu işaretler, bir anlamda navigasyon görevi üstlenir. Sürücülerin bilmedikleri bir yerde yanlış yollara girmesini önler. Mavi trafik levhaları arasında bulunan ve kare şekilde hazırlanan bilgi işaretleri, genellikle yolun kenarına yerleştirilir ya da ana yolun üzerinde tabela şeklinde asılır. B harfi ile kodlanan bu işaretler arasında il sınırı, şerit düzenleme, U dönüşü bulunur.
Yanlış park uygulamalarının önüne geçmek ve trafik akışının sorunsuz devam etmesini sağlamak amacıyla kullanılan durma ve park etme işaretleri hem sürücülerin hem de yayaların mağdur olmasını önler. Toplamda 10 levhadan oluşan ve mavi renkte olan bu işaretlerin bazıları yuvarlak trafik levhaları arasında bulunur. Özellikle şehir içinde trafiğin oluşmasının önüne geçen bu işaretler, duraklamanın ve park etmenin yasak olduğu yerler ve park alanları belirtilir.
Yayaları ve sürücüleri trafikte meydana gelebilecek tehlikelere karşı uyaran ve bilgilendirme yapan levhalar, yeni standart trafik işaretleri olarak adlandırılır. Trafik sıkışıklığı, okul bölgesi azami hız sınırı, rampalı yaya üst geçidi, yaya öncelikli yol, tramvay durağı gibi levhalar yeni trafik işaretleri ve levhaları arasında bulunur.
Yol, şeritler ve araçlarla ilgili bilgiler veren ancak levha halinde bulunmayan zemin işaretleri ise yatay semboller ile belirtilir. Şerit çizgileri, yaya geçidi, bölünmüş yollar, bisiklet yolu, azami hız, dur uyarısı, engelli park yeri, sağa ya da sola geçiş yatay zemin işaretleri arasında yer alır.
Yolcu ve yol güvenliğini sağladığı için her sürücünün bilmekle yükümlü olduğu trafik levhaları ve isimleri, ehliyet sınavlarında da sorulur. Ayrıca trafik levhaları ve anlamları küçük yaşlardan itibaren eğitim sistemi içerisinde öğretilir. Bu işaretlerle birlikte trafik kuralları, sürücülerin trafikte güvenli bir şekilde ilerlemesi için önemlidir. Ayrıca yayaların da kurallara hâkim olması gerekir. Özellikle şehir içinde trafik kurallarına uyulması sayesinde olası kazaların ve tehlikeli durumların önüne geçilebilir.
Seyir halinde en çok unutulan ya da göz ardı edilen kurallardan biridir. Sağa dönüş olan yollarda karşıdan karşıya bir yaya geçiyor ise öncelik yayanın hakkıdır. Trafik ışığının olmadığı yollarda, sağa dönüş ışığı ile aynı anda yeşil ışık yansa da öncelik yayalarındır.
Yaya geçitleri, ışık olmayan yerlerde güvenliği sağlamak amacıyla konulan işaretlerdir. Yavaşlama durumunda başka araçlar korna çalsa da sürücülerin yaya geçitlerinde yavaşlaması gerekir.
Seyir anında sürücülerin her daim kontrollü olması gerekir. Özellikle kış mevsiminde öndeki araçla araya mesafe koymakta fayda vardır. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde mesafenin korunması, sürücülerin ani bir duruma karşı önlem almasına yardımcı olur. Takip mesafesi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Yaşanabilecek kazalara engel olmak ve trafiği kilitlememek için yön gösterici tabelaları kontrol etmekte fayda bulunur. Araba gelmese dahi bir sokağa girmeden önce sürücülerin tetikte olması gerekir.
Hız sınırları, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Sürücüler, belirlenen limitten yüksek bir hızla gittiği takdirde kaza yaşanabilir. Bu nedenle, sürücülerin belirlenen hız sınırlarına uyması hem kendi güvenlikleri hem de yayaların güvenliği için önemlidir.
Sürücülerin, birden fazla şeridin olduğu yollarda sağ şeritten ilerlemesi gerekir. Sol şeritler sollama yapmak ve hızlanmak içindir. Sollama yapıldıktan sonra tekrar sağa geçilmesi gerekir. Birçok yolda en sağda emniyet şeridi bulunur ve bu şerit yalnızca acil durumlarda kullanım içindir. Sürücülerin, kendilerini ve başka sürücüleri tehlikeye atmamak için özenli davranması gerekir.
Bazı durumlarda önde giden araç yavaş ilerliyor olabilir. Ancak ortamın güvenli olduğundan emin olmadan sürücülerin sollama yapmaması gerekir. Hasara ve ölüme sebep olan kazaların çoğunluğu hatalı sollamalardan kaynaklanır. Bu nedenle sürücülerin yanlış bir zamanlama ile sollama yapmaktan kaçınması, geri dönülmez sonuçların önlenmesine yardımcı olur.
Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir araç sigortasıdır. Trafik sigortası ücreti peşin ödenebilir veya taksitle ödeme imkânından yararlanılabilir; primler üzerinde sigorta şirketlerinin kendi politikaları etkilidir.
Sen de seyir halindeyken tüm kurallara uyarak kendini, diğer sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlayabilirsin. Kurallardan biri olan trafik sigortası yaptırma adımını tamamlamak için için Sigortam.net’e gel, trafik sigortası sorgulama ile en uygun araç sigortasını yakala. Dilersen 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan detaylı bilgi alabilirsin.
Şimdi merak edilen detaylı sorulara cevaplar verelim.
Yuvarlak levhalar sürücülerin yanı sıra yayaları da ilgilendiren trafik ve yol durumları için kullanılır. Örneğin; azami hız, mecburi dönüş gibi uyarılar yuvarlak işaretler ile yapılır.
Yuvarlak levhalar ne anlama gelir daha detaylı örneklerle açıklayalım. Aşağıdaki örnekler en sık karşılaşılan levhalardır, tam liste değildir, birçok farklı trafik levha ve anlamı vardır.
Araçlar için yuvarlak trafik levhaları:
En son olarak yuvarlak boş levha ne anlama gelir sorusunu yanıtlayalım. Yuvarlak boş levha, taşıtlar için trafiğe kapalı yol anlamına gelir. Yani yolun iki yönlü de trafiğe kapalı olduğunu bildirir.
Yolda görülen yuvarlak içinde 50 sayısı azamı hız sınırı bildirir. Bu sayı, yerleşim yerine ve gidilen yola göre değişiklik gösterebilir.
Kırmızı renkteki trafik işaretleri tehlikeli durumları sürücülere bildirmek amacıyla kullanılır; çoğu üçgen şekilindedir.