Trafik Sigortası Neleri Karşılar?
Trafik sigortası, kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin hasar masraflarını karşılar. Trafik sigortası kapsamı hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Motorlu araçların trafiğe çıkabilmesi için araç sahibinin yerine getirmesi gereken çeşitli yasal zorunluluklar vardır. Bunlardan bir tanesi de Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak. Trafik sigortasının yaptırılmaması durumunda ise cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsin.
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın getireceği olumsuz durumları, “yasal olarak belirlenen trafik cezaları” ve “kişinin dolaylı yoldan alacağı maddi zararlar” olarak iki başlıkta anlatalım.
Zorunlu Trafik Sigortası’nı yaptırmayan araç sahiplerinin trafik cezaları dışında da bazı giderleri olur. Kişinin dolaylı yoldan alacağı maddi zararlar şunlardır:
Eğer trafik sigortası yenileme zamanın geliyorsa ihmal etmemeni öneririz.
Zorunlu Trafik Sigortası, olası bir trafik kazasında karşı tarafın (3. şahısların) maddi hasarını poliçe teminatları dahilinde güvence altına alan ve yaptırılması kanunen zorunlu olan bir sigorta türüdür. Dolayısıyla da Karayolları Trafik Kanununa göre trafiğe çıkacak her motorlu taşıtın mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir. Buradan yola çıkarak “Sigortasız araç bağlanır mı?” sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz.
Yasa gereği, sigortası bulunmayan araçlar trafiğe çıkamaz ve muayene işlemi de yapılamaz bundan dolayı poliçesi biten araçlar, denetime yakalandıklarında bazı yaptırımlarla karşılaşırlar. Olay yerine gelen trafik polisleri, öncelikle sürücüye ceza keser ardından da çekici çağırarak aracı otoparka taşırlar. Ancak aracın yakalandığı sırada polisle konuşarak aracının plakası sisteme girmeden önce sigorta yaptırabilir ve aracı bağlanmaktan kurtarabilirsin. Trafik sigortası olmayan aracın kazaya karışması süreci hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Ancak Zorunlu Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası’nın aynı sigorta olmadığını bilmek önemli. Basitçe açıklamak gerekirse Kasko Sigortası, sigortayı yaptıran kişinin aracının alacağı zararı, poliçede belirtilen teminatlara göre koruma altına alan bir araç sigortası türüdür. Konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak istersen “Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Zorunlu trafik sigortası yaptırılması ve her sene yenilenmesi zorunlu bir sigorta olduğu için gecikme cezası vardır. Trafik ekipleri tarafından sigortasız trafiğe çıktığı tespit edilip para cezası kesilmese bile yaptırma süresi gecikirse poliçe fiyatına sürprim uygulanır. Yani trafik sigortasının gecikme durumu poliçe priminin artmasına neden olur. 1 ay gecikme durumunda %5 sürprim cezası vardır, bir gün bile gecikirse uygulanır. 2 ay gecikmede %10 oranında artar ve her ay artarak sürer ancak en fazla %50’ye ulaşabilir.
Trafik sigortası için yazılan cezalar, araç sahiplerine yasal yollarla iletilse de kimi durumlarda çeşitli aksilikler yaşanabilir ve ceza aldığından haberin olmayabilir. Bu durumlarda da cezayı bilmediğin için faiz işletilebilir ve trafik cezan, süreç içinde %50 oranında artabilir. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için belirli aralıklarla trafik cezası alıp almadığını kontrol etmende fayda var. Trafik cezası sorgulama işlemleri için e-Devlet trafik cezası sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsin.
Diğer trafik cezaları hakkında bilgi almak için tıkla.
Olası bir kaza durumunu göz önünde bulundurarak şimdiden zorunlu araç sigortanı yaptırabilir ve gerekli önlemi alabilirsin. Hala bir trafik sigortan yoksa daha fazla zaman kaybetmeden Sigortam.net üzerinden online Zorunlu Trafik Sigortası fiyat teklifi alabilir ve sigortanı yaptırabilirsin.