Uzun Yolda Araba Arıza Yapıp Yolda Kalırsam Ne Yapmalıyım?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Araç sahiplerinin uzun yolda hangi şartlarda bir arıza ile karşılaşacağı ya da yolda kalacağını kestirmesi pek kolay değildir. Her ne kadar uzun bir yolculuk sırasında yolda kalmak görece düşük bir ihtimal olsa da sürücülerin bu konuda bilinçli olmaları gerekir. Yolda kalan araba, hem ciddi bir zaman kaybı yaratır hem de potansiyel arızalar nedeniyle sürücülere ekonomik bir yük getirir. Otobanda araba arıza yaparsa sürücülerin uygulaması gereken önlemler hayati derecede önemlidir. 

Uzun yolda kaldığında alman gereken aksiyonlar, bu durumu bir çile olmakta kurtaracaktır. Tam da bu nedenle “Yolda kaldım ne yapmalıyım” dememek adına uzun yola çıkmadan önce güvenliğini pekiştirecek bir hazırlık yapman gerekir. Aracına güvensen de acil bir durumda hazırlıklı olmalısın. Bu sebeple ihtiyaç duyabileceğin ekipmanları mutlaka yanında bulundurmalısın. Bu tip bir hazırlık, potansiyel düzeyde oluşabilecek bir krizi ortadan kaldırır. 

Acil durum numaraları, yakıt bitme olasılığına karşı boş bir bidon, yedek lastik, bakım için gerekli temel materyaller, reflektörler ya da sigorta şirketinin numarasının bilinmesi süreci bir nebze hızlandıracaktır. Peki yolda kalınca aranacak numara nedir? “Yolda kaldım ne yapacağımı bilmiyorum” dememek adına bu içeriğimizden yararlanabilirsiniz. 

yolda kaldım ne yapmalıyım

Önce Güvenliğinizi Sağlayın

Aracınla özellikle uzun bir yolculuğa çıktığında potansiyel anlamda birçok sorunla ve hatta krizle karşılaşman mümkündür. Bu konularda deneyimsiz de olsan her şeyden önce kesinlikle panik yapmaman ve sakin kalman gerekir. Araçlarda motordan ya da farklı bir bölgeden kaynaklı olarak birçok arıza meydana gelebilir. Bazı sorunlar doğrudan sürücüler tarafından pratik bir şekilde çözülebilirken kimi sorunlar da ise profesyonel bir destek almak zorunludur. 

Uzun yolda kalmak, elbette ciddi bir sorun olarak kabul edilmelidir. Zira yapılacak en ufak bir hata, krizi daha da büyütebilir ve yeni problemlere zemin hazırlayabilir. Güvenlik riskleri ile karşılaşmamak adına sürücülerin arızadan hemen sonra doğru aksiyonlar alması gerekir. Uzun bir yolculuk sırasında arıza oluşumu, en deneyimli sürücüler için bile stresli bir durumdur. Böyle durumlara hazırlıksız yakalanmak, krizi daha da büyütecektir. 

Yolda kalman halinde atman gereken ilk adım, aracı güvenli bir biçimde kenarı çekmek ve flaşörleri yakmaktır. Dörtlüleri yakarak arkadan gelen sürücüleri, yaşadığın aksilik konusunda kolayca uyarmış olursun. Aracın arkasına, bagajında bulundurman gereken reflektör üçgenleri yerleştir ve eğer varsa bir güvenlik yeleği giy. Bu basit önlemlerden sonra arızanın düzeyini tespit etmeye çalış. Hızlı bir şekilde çözülebilecek bir sorunsa ve teknik düzeyde bilgin varsa arızayı gidermeye çalışabilirsin. Fakat acil durum ekipmanları her zaman bir arızayı giderme noktasında yeterli olmayabilir. 

Bu arada uzun yolculuk sırasında gözünün sürekli arıza işaretlerini/göstergelerini takip etmesi gerekir. Arıza işaretleri, özellikle yeni nesil araçlarda olası problemleri önceden uyarabilecek bir altyapıya sahiptir. Uzun bir yolculuk yaptığında, doğal olarak yaptığın yolculuğun çok ciddi bir bölümü otobanda geçecektir. Otobanlarda da hız sınırı şehir içine kıyasla çok daha yüksektir. Bu nedenle araçları durdurmak ya da araçtan inmek son derece tehlikeli olabilir. 

Arıza sonrasında otobanlarda yüksek tedbirler almak hem senin hem de arkadan gelecek olan diğer araçların güvenliği açısından önemlidir. Arıza sonrasında kesinlikle ani fren yapmayın. Şerit ortasında kalmamak adına sakin bir şekilde sağ sinyal verip emniyet şeridine geçmelisin. Eğer motorda ciddi bir sorun varsa ya da duman çıkıyorsa kaputu açıp sabitlemelisiniz. Eğer güvenliğinize dair belli şüpheleriniz bulunuyorsa, profesyonel yardım gelene dek beklemeniz doğru olacaktır.

Sigorta Temsilcisi ile Temasa Geçin

Uzun yolda kaldım ve ne yapacağımı bilmiyorum diyorsan, ilk süreçte neler yapmanız gerektiğini öğrendin. Şimdi ise yine aynı sakinliğini koruyarak ikinci adıma geçmelisin. Bu adımda profesyonel bir destek alman gerekir. Örneğin fren sistemi gibi çok ciddi bir arızada çekicinin hızlı bir şekilde çağrılması gerekir. Yolda kalınca aranacak numara öncelikle sigorta poliçenin olduğu sigorta şirketidir. Çekici çağırma ve yol yardım hizmeti, günümüzde pek çok sigorta poliçesinde kendine yer bulur. Özellikle de Kasko Sigortası gibi kapsamlı bir sigortadan yararlanıyorsan, poliçenize mutlaka çekici/yol yardım gibi başlıkları dahil etmelisin. İhtiyaçlarına en uygun kasko fiyatı için hemen buradan teklif alabilirsin.

Aracın uzun yolda seyir halindeyken bir arıza ile karşılaşması, çoğunlukla kasko kapsamındadır. Bu nedenle yolda kaldığın anda, kendi güvenliğini aldıktan hemen sonra 24 saat ulaşılabilen numarayı çevirmeli ve durumunu aktarmalısın. Bağlı olduğun sigorta şirketinin iletişim temsilcileri, yaşamış olduğun probleme dair detaylı şekilde bilgi alır. Bu noktadan sonra konum ve arıza bilgilerin, anlaşmalı teknik ekibe yönlendirilir. 

Yol yardım ekipleri, hangi saatte nerede yolda kalırsan kal gelip seni güvenli bir şekilde almayı başaracaktır. Fakat böyle bir hizmetten ücretsiz bir şekilde yararlanmak için özel yol yardım desteği başlığının poliçeye eklenmesi önemlidir. Eğer sigorta şirketinle böyle bir anlaşma yapmadıysan, bu durumda söz konusu hizmeti veren özel şirketlerden bireysel olarak destek çağırmak durumundasın. Özellikle sık sık uzun yolculuk yapan biriysen, kasko sigortana bu tip hizmetleri eklemeyi ihmal etmemelisin. Zira yol yardım hizmetini özel bir şirketten almak, çok ciddi maliyetleri beraberinde getirebilir. Lastik değiştirme, aracın çekilmesi, benzin takviyesi, oto kapı kilit gibi senaryolarda rahatlıkla destek almak mümkündür. 

Lastik Patladığında Ne Yapmalısınız?

Uzun yolculuklarda pek çok arıza nedeninden söz edilebilir. Arızanın türü yaşayacağın krizi ve atacağın adımları etkiler. Lastiklerin patlaması ya da ciddi düzeyde aşınması gibi durumlarda çok acil bir şekilde müdahalede bulunulmalıdır. Lastik patladığında sakin kalıp trafiği engellemeyecek bir alana park edilmelidir. Lastik değişim sürecinde ilk aşamada araç krikodan destek alınarak kaldırılır. Öte yandan bijon sayesinde basit bir şekilde sökülür. 

Bir sonraki aşamada ise bagajda yer alan yedek lastik takılır. Yedek lastiği taktıktan sonra aceleci davranmamak ve yola hemen çıkmamak gerekir. Önce lastiğin iyice sabitlendiğinden emin olmalısın ve sonrasında ihtiyaç varsa ayak pompasıyla şişirmelisin. Ancak bu kontroller sağlandıktan sonra aracın uzun yola yeniden çıkmaya hazır olacaktır. Aracında yedek lastik bulundurmaman önemli bir hata olacaktır. Eğer araçta yedek lastiğin yoksa aynı şekilde yol yardım ekiplerinden destek alınmalıdır. Yol yardım ekipleri ücret karşılığında lastiği bulunduğun konuma getirir. 

Motor Arızasında Ne Yapılmalı?

Uzun bir yolculukta karşılaşılan arıza türlerinden biri de motor harareti ve arızalarıdır. Motor farklı gerekçelerle hararet yapabilir. Motorun hararet yapması çoğunlukla soğutma suyunun bitmesi ile açıklanır. Öte yandan antifirizin yetersiz kalması durumunda da benzer bir sonuçla karşılaşabiliriz. Antifriz eklemek adına vakit kaybetmeden soğutma su deposunun tahliye bölümünü açmalısın. Sonrasında aracında yer alan sıvıyı boşaltmalısın. Hemen akabinde ise tahliye kapağını kapatmalı ve su/antifriz karışımını depo bölümüne doldurmalısın. Bu arada tahliye ettiğiniz suyu yola boşaltmamalısın. Bu durum zeminin kayganlaşmasına yol açar ve arkadan gelen sürücüler için bir tehlike yaratır. Hatta ülkemizde soğutma suyunun yol kenarına dökülmesi trafik cezalarına yol açabilmektedir. Antifriz ekleme işlemini yol yardım ekiplerinden destek alarak daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsin.

Araba arızaları sadece motordaki sıkıntılardan dolayı oluşmaz. Birçok nedene bağlı araç arıza verebilir. En sık karşılaşılan araba arızaları ve nedenleri için ilgili yazımızdan bilgi alabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.