Yunanistan Kapı Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Yunan adaları, kendilerine has özellikleri ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tatil dönemlerinde seyahat edilebilecek ideal destinasyonlar arasındadır. Üstelik Ege Denizi’ndeki bazı adalar, kapıda vize ile ziyaret edilebilir. Yunanistan kapı vizesi uygulamasından nasıl yararlanabileceğinize dair detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Yunanistan Kapıda Vize Uygulaması Nedir?

Yunanistan kapı vizesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan sınırları içerisinde yer alan belirli adaları ziyaret edebilmesini mümkün kılan uygulamadır. Bu vize türü, günübirlik veya kısa süreli seyahatler için verilir. Uygulama kapsamında tek destinasyona giriş hakkı gibi bir sınırlandırma yoktur. Dilersen bireysel olarak veya tura katılarak bu vize ile giriş yapılabilen adaların birkaçını aynı tatil süresi içerisinde ziyaret edebilirsin.

Yunan adalarına yönelik kapıda vize uygulaması, maksimum 7 günlük giriş hakkını içerir. Vize başvurusu yapılabilmesi için öncelikle harç ücretinin ödenmesi gerekir. Bu ücrete ek olarak Türk ziyaretçilerin, başvuru aşamasında bir dizi belge sunması zorunludur. Ekspres vize adıyla da anılan uygulama gerek başvuru kolaylığı gerekse onay süresinin kolaylığı ile türdeşlerinden ayrılır.

yunanistan kapı vizesi

Yunanistan Kapı Vizesi ile Hangi Adalara Gidilebilir?

Kapı vizesi uygulamasından yararlanılarak Ege Denizi’nde yer alan ve Türkiye kara sularına yakın 10 adayı ziyaret edilebilir. Uygulama kapsamındaki adalar şunlardır:

  • Rodos: Tarihi zenginliği ile öne çıkan Yunan adasına; Bodrum, Marmaris ve Marmaris’ten kalkan feribotlarla yaklaşık 2 saatte ulaşılabilir.
  • Midilli: Deniz ve kültür odaklı tatil için ideal bir destinasyon olan Midilli’ye, Ayvalık kalkışlı deniz otobüsleriyle 45 dakikada ulaşabilmek mümkündür. Alternatif konumdaki feribot yolculuğunun süresi ise ortalama 90 dakikadır.
  • Sakız: Şirin köylere ve dikkat çekici tarihi mirasa sahip Midilli, ulaşımı en kolay Yunan adasıdır. Çeşme’ye giderek ortalama 20 dakika süren Sakız seferlerinde yerinizi alabilirsiniz.
  • Kos: Koyları ve kültürel değerleri ile gezginleri kendisine çeken Kos, Bodrum Kaleiçi’nden kalkan feribotlarla ziyaret edilebilir.
  • Meis: Sakin atmosfere sahip Meis’e, Kaş’tan kalkan teknelerle yaklaşık 25 dakikada ulaşılabilir.
  • Sisam: Diğer adıyla Samos’u günübirlik ziyaret için Kuşadası’ndan ve Seferihisar'dan kalkan feribotlara binebilirsiniz.
  • Simi: Simi’yi kapıda vize kolaylığıyla keşfetmek için Bodrum ya da Datça’dan kalkan feribot seferlerinden yararlanılabilir.
  • Kalimnos: Kültür turlarından hoşlananlara hitap eden Kalimnos’a aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz. Yani Bodrum üzerinden Kos veya Rodos gidip bu adalardan kalkan feribotlarla Kalimnos’u ziyaret edebilirsiniz.
  • Leros: Sakinlik arayanların tercih ettiği Leros’a ulaşım için önce Bodrum-Kos feribotlarında yerinizi almanız gerekir. Ardından Kos Limanı’ndan kalkan feribotlara binerek Leros’a gidilebilir.
  • Patmos: Hareketli atmosferi ve kültürel değerleriyle dikkat çeken Patmos’a yönelik seferler Bodrum’dan gerçekleştirilir.

Yunan adaları kendine özgü güzellikleri ile tanınır. En güzel yunan adası hangisi, tatile uygun yunan adaları hangileri gibi merak ettiklerin varsa ilgili yazımızdan bilgi alabilirsin.

Yunanistan Kapı Vizesi Nasıl Alınır?

Yunanistan adalarını ziyaret için ekspres vize uygulamasından yararlanmak isteyenlerin öncelikle resmi makamların taleplerini karşılamaları gerekir. Bu kapsamda yapılacaklar; vize ücretinin ödenmesi, başvuru formunun doldurulması, istenilen belgelerin sunulması şeklinde sıralanabilir. Tüm bunların ardından başvuru için iki farklı yöntem arasından tercihte bulunabilirsiniz.

Kapıda vize almak amacıyla resmi site üzerinden kendiniz başvuru yapabilirsiniz. Ancak gümrük kapılarındaki yoğunluğa bağlı olarak bu başvuru yönteminin zaman alabileceğini unutmayın. Başvuru aşamasında zamandan kazanmak için seyahat firmalarından veya Yunanistan’ın yetkilendirdiği acentelerden destek alabilirsiniz. Yetkili acentelerden destek alarak başvuru sürecini kolaylaştırabilir ve yoğun dönemlerde süreci hızlandırabilirsiniz.

Yunan adaları kapıda vize başvurusu ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, pasaportta KKTC veya Kuzey Makedonya giriş damgasının bulunmamasıdır. Eğer aksi durum söz konusuysa Yunanistan’dan kapı vizesi alınamaz. Ayrıca aracı şirket kullanılacaksa, başvuru seyahat tarihinden minimum 7 iş günü önce yapılmalıdır.

Yunanistan Kapıda Vize İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Yunanistan kapıda vize başvurusu için gereken evraklar şu şekilde listelenebilir:

  • En az 6 ay geçerliliği olan pasaport
  • 3 adet biyometrik fotoğraf (3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, arka planı beyaz)
  • T.C. kimlik kartı / nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • 3 aylık banka hesap dökümü (Seyahat masraflarını karşılayacak kadar paranın bulunduğu)
  • Konaklama yapılacaksa otel rezervasyon belgesi
  • Tatil süresi boyunca geçerli seyahat sigortası sigortası
  • Satın alınan gidiş-dönüş feribot bileti (Rezervasyon belgesi kabul edilmez)
  • Vize başvuru formu 

Yunanistan Kapı Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Belirli Yunan adalarına günübirlik seyahati mümkün kılan vizeyi almak için doldurulması gereken form, Schengen başvurusunda kullanılan türdeşi ile içerik açısından aynıdır. Kapı vizesi alım sürecinin olumlu sonuçlanması için 2 sayfadan oluşan formu doğru ve eksiksiz bilgilerle doldurulmalıdır. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şöyle sıralanabilir:

  • Form, aracı kurum üzerinden başvuru yapılacaksa, bilgisayar ortamında ve büyük harflerle doldurulmalı, altında ıslak imza bulunmalıdır.
  • Formun son sayfasına yalnızca yetişkinler imza atabilir. Çocukların imzaları geçerli kabul edilmez.
  • Türkçe karakter kullanılmamalıdır.
  • Ülke isimleri, vatandaşlık bilgileri, meslek/sahip olunan iş ünvanı İngilizce yazılmalıdır.
  • Formun 1. ve 2. sayfalarında sağ taraftaki bölüm doldurulmamalıdır.
  • Seyahat amacı “Turistik”, talep edilen giriş sayısı “Tek Giriş” olarak işaretlenmelidir.
  • Formdaki kutucukların bilgisayar ortamında doldurulamaması halinde çıktıya siyah kalemle işaretleme yapılabilir.

Yunan Adaları Kapıda Vize Ücreti Ne Kadar?

Yunanistan kapı vizesi ücreti 2024 yılı için 60 Euro olarak belirlenmiş durumdadır. Söz konusu fiyat 18 yaşından büyük kişilerden talep edilir. 0-18 yaş aralığındaki ziyaretçilerden vize ücreti alınmaz. Ekspres vize ücreti, nakit olarak ödenir. Başvurunun olumsuz sonuçlanması veya kişinin seyahatini iptal etmesi gibi durumlarda ücret iadesi yapılmaz.

Yunanistan Kapı Vizesi ile Schengen Vizesi Farkı Nedir?

Yunanistan kapı vizesi ile Schengen vizesi arasındaki fark nedir? sorusuna verilebilecek çeşitli cevaplar mevcuttur. Örneğin:

  • Yunan adaları kapıda vize uygulamasından yılın belirli döneminde yararlanılabilir. 2024 özelinde bu dönem, 1 Nisan-31 Aralık tarihleri arasıdır. Schengen vizesi içinse böyle bir kısıtlama yoktur.
  • Kapıda vize uygulamasından yararlanan bir kişi, 10 adayı ziyaret edebilir. Buna karşılık Schengen vizesi sayesinde Yunanistan anakarasını da gezebilmek mümkündür. Mesela Selanik gibi anakarada olan tarihi şehirler de schengen ile gezilebilir. Merak ediyorsan selanikte gezilecek yerler için buradan bilgi alabilirsin.
  • Ekspres vizenin geçerlilik süresi, maksimum 6 gece 7 gündür. Schengen Bölgesi’nde geçerli vize ise daha uzun süreli seyahat imkânı tanır.
  • Kapı vizesi, tek girişliktir. Schengen vizesi varsa geçerlilik süresi boyunca birden fazla kez giriş hakkından faydalanılabilir.
  • Yunanistan kapı vizesinin başvuru prosedürleri ve onay süreci basittir. Genelde aynı gün başvuru sonucu açıklığa kavuşur. Schengen vizesi başvuru süreci ise çok daha uzun sürer ve bürokratik açıdan karmaşıktır. Schengen vizesi nasıl alınır yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

Yunanistan Kapı Vizesi ile Atina’ya Gidilir mi?

Yunanistan adaları ekspres vize uygulaması aracılığıyla Ege Denizi’nin doğusunda yer alan adalarda bir haftaya kadar tatil yapabilirsiniz. Bu süre içerisinde Atina’ya gitmek isterseniz, Yunanistan Schengen vizenizin bulunması gerekir. Benzer durum, ekspres vize kapsamı dışındaki adalar ve Yunanistan anakarasındaki diğer şehirler için de geçerlidir.

Hangi bölgelerin ziyaret edilebileceği bilgisinin yanı sıra Yunanistan kapı vizesi ile Schengen vizesi alınır mı? sorusunun cevabı da merak konusudur. Adalara yönelik uygulamadan yararlanmak için Schengen başvurusu yapmaya gerek yoktur. Buna karşılık kapıda vize başvuru formunda kişiye yöneltilen sorular arasında Schengen vizesine dair bilgiler yer alır.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.