4 Mevsim Lastik Nasıl Anlaşılır, Ömrü Ne Kadar?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Araç sahipleri lastik tercihlerinde bulunurken mutlaka bulundukları lokasyona uygun seçimler yapmalıdır. Özellikle lastik seçimlerinde bölgesel faktörlerin belirleyici olduğunu söylemek gerekir. Örneğin dört mevsim lastikler, genellikle çok yoğun düzeyde kar yağışı ile karşılaşmayan ve sert bir iklime sahip olmayan bölgelerde kullanılmaya uygundur. Bu tip lastiklerde özel bir logo bulunur. 4 mevsim lastikler uygun lokasyonlarda yılın tüm zamanlarında sorunsuz şekilde kullanılır. Eğer karasal iklimin ve sert iklim koşullarının egemen olduğu noktalarda yaşıyorsan, özellikle de kış aylarında kar yağışı ile beraber ciddi problemler yaşayabilirsin. 

Bilindiği üzere özel kış lastikleri; etkili fren mesafesi, çekiş gücü ya da su tahliyesi gibi konularda fark yaratabilmektedir. Dört mevsim lastikler ise bu tip konularda yetersiz kalabilir. Günümüzde dört mevsim lastiklerin kullanımında bariz bir artış söz konusudur. Bu noktada dört mevsim lastiklerin konforlu, güvenli ve en önemlisi nitelikli olmasına dikkat edilmelidir. Peki tam olarak 4 mevsim lastiklerin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu lastiklerin kullanım ömrü ve genel özellikleri nelerdir? Gelin bu soruların yanıtlarına daha detaylı şekilde bakalım.

4 Mevsim Lastik Nedir?

Lastikler genel itibarıyla yaz ve kış lastikleri olarak bilinir. Öte yandan yılın hemen hemen her döneminde kullanıma uygun özelliklere sahip ola dört mevsim lastiklerden söz edebiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi dört mevsim lastiklerden, kar yağışının etkili olmadığı şehirlerde yıl boyunca verim alınabilir. Bu nedenle aracın için lastik seçimi yapmadan önce ilgili dönemde hangi bölgelerde aracını kullanacağını net şekilde belirlemelisin. 

Dört mevsim lastikler ve diğer lastik türleri arasında belli performans farkları bulunur. Bu tip lastikler daha çok ılıman olarak bildiğimiz mevsimlerde karşılık bulur. Kışın çetin geçtiği yerlerde ise zorunlu olarak lastik değişimine gidilmelidir. Örnek vermek gerekirse ülkemizin Akdeniz ve Ege sahillerinde genel olarak kar yağışları pek görülmez. Bu tip görece iklimin daha yumuşak olduğu alanlarda dört mevsim lastik kullanımı yaygındır. Dört mevsim lastiklerde diş derinliği daha düşüktür. Fakat yıpranma payı daha düşük olacağı için diş ömrü de görece uzun olmaktadır. M+S ve kar tanesi gibi işaretler, dört mevsim lastiklerle karşı karşıya kaldığını anlayabilirsin. Bu popüler lastik türü -5 derece sıcaklığa dek kullanıma uygundur. Yaz dönemi için de ortalama performans göstermesine yönelik bir tasarımı vardır. 

Kuru ve ıslak zeminde performans gösterebilen dört mevsim lastikler, çoğunlukla yumuşak hamurdan yapılmaktadır. Ayrıca her ne kadar kış lastikleri gibi olmasa da bu lastiklerin üzerinde özel kılcal damarlar yer alır. Bu lastikler sayesinde hiçbir mevsimde özel olarak olağanüstü bir performans almasan bile en azından tüm yıla yayılan ortalama bir performans yakalama şansı bulabilirsin. Sadece yukarıda da vurguladığımız üzere kış aylarındaki ani lokasyon değişikliklerinde kullandığın lastiklerin karlı yollarda beklentilerinin altında kalacağını bilmelisin.  Bu arada daima yaz iklimine sahip olan bir bölgede 4 mevsim lastikleri tercih etmek, yakıt tüketimini olumsuz etkileyebilir. Böyle yerlerde yaz lastiği kullanmak makuldür. 

Dört mevsim lastikler için tam olarak en doğru seçenek ise, tüm mevsimlerin ılıman yaşandığı şehirlerdir. Eğer ılıman iklim yaşadığın şehre yıl boyunca hakimse, hiç düşünmeden dört mevsim lastiklere yönelebilirsin.

4 Mevsim Lastik Nasıl Anlaşılır?

Dört mevsim lastiklerini teknik ve görsel anlamda diğer lastik türlerinden kolayca ayırmak mümkündür. Bu tip lastikler çok amaçlı bir performansa odaklanmıştır ve bu durum lastiğin yapısal özelliklerine de yansımaktadır. Sessiz bir sürüş deneyimine ve yakıt tasarrufuna odaklanan dört mevsim lastiklerin üstündeki dişler, yaz ve kış lastiklerinden ayrılan noktalardan birisidir. 

Karlı ve buzlu zeminlerde güvensiz sayılan bu lastiklerin diş derinlikleri, yukarıda da söz ettiğimiz üzere düşüktür. Sırt kısmındaki bileşiği ve kılcal damarları inceleyerek ya da üç tepeli dağın ortasında kar işaretini kontrol ederek bu lastiğin türünden kesin olarak emin olabilirsin. 

4 Mevsim Lastik Ömrü Ne Kadar?

Dört mevsim lastiklerin ömrü, teknik özelliklerine göre değişmektedir. Elbette bunun yanında materyal kalitesi de belirleyici bir faktördür. Bu tip değişkenler, dört mevsim lastik fiyatlarını da doğrudan etkiler. Genel itibarıyla dört mevsim lastik alırken kullanım biçimine, kullanılan bölgelerdeki yol şartlarına ve elbette lastiklerin bakımına göre değişebilmektedir. 

Dört mevsim lastiklerinin ortalama ömür süresi 3-5 sene aralığıdır. Aradaki fark, yukarıda söz ettiğimiz değişkenlere bağlıdır. Lastikleri kullandığın dönemde aracının hangi güzergahta ve hangi yoğunlukta ilerlediği önem teşkil etmektedir. Her araç sahibinin yeni bir lastik aldıktan sonra belli aralıklarla lastik bakımı için servise gitmesi gerekir. Böyle durumlarda yapılacak müdahaleler, lastikleri ömrünü daha da uzatacaktır. Sürüş alışkanlıklarını, aracını kullanma sıklığını ve elbette mevsimsel koşullarla beraber yol durumunu doğru analiz ederek lastiklerin için ortalama bir ömür biçebilirsin.

4 Mevsim Lastik Avantajları ve Dezavantajları

Dört mevsimin belli dezavantajları olsa da avantajlarının ağırlıkta olduğunu ifade edebiliriz. Dört mevsim lastiklerin en temel avantajları şu şekildedir: 

  • Dört mevsim lastiklerin en önemli artısı, sürücüyü sık sık lastik değiştirme yükünden kurtarmasıdır. Bu sayede sürücü sık sık lastik almasından kaynaklanacak masraflarından da kurtulur. 
  • Dört mevsim lastiklerin ortalama ömür süreleri yaz lastiklerine kıyasla biraz daha uzundur.
  • Aracında yedek lastik depolama olanağın yoksa, dört mevsim lastik takmak iyi bir çözümdür.
  • Kış aylarında sıcaklık -5 derece ve altına inmiyorsa sene boyunca kesintisiz şekilde kullanabilirsin. 

Dört mevsim lastiklerinin eksi yanı ise yakıt tüketimi konusunda yaz lastiklerinin gerisinde olmasıdır. Ayrıca performans açısından mevsim lastiklerinin bir nebze gerisinde kalırlar. Son olarak sıcak asfalt yollarda yol tutuş performanslarının zayıflayabildiğini vurgulayabiliriz. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.