Uzun Yolda Araba Arıza Yapıp Yolda Kalırsam Ne Yapmalıyım?
Uzun yolda araba arıza yaparsa yolda kalırsam ne yapmalıyım? Aracın yolda kalması durumunda yapılacakları yazımızdan öğren.
Araç muayenesi, sürücülerin belirli periyotlarla yaptırmak zorunda olduğu bir işlemdir. Bu işlem, aracın detaylı kontrolünü içerir ve trafiğe çıkacak yeterliliğe sahip olup olmadığını gösterir. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen muayene işlemi, yalnızca araçtaki somut problemleri değil, sigorta bilgilerini de içerir. Güvenliğin için son derece önemli olan araç muayenesi, bazı araçlarda yılda bir; bazılarında iki yılda bir ve bazılarında ise üç yılda bir gerçekleştirilir.
Her türlü motorlu taşıt için standart bir prosedür olan araç muayenesi işlemi için bazı belgeler ve evraklar gereklidir. Aynı zamanda işlemin pek çok aşaması ve süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Araç muayene ücreti ise her yıl değişiklik gösterir. Araç muayenesini gereken zamanda yaptırmamak ceza almana neden olabilir.
Araç muayene ücretleri her yıl belli oranlar dahilinde güncellenir. 2024 için belirlenen otomobil muayene ücreti 1.821,60 TL'dir. Tüm araç türlerindeki araç muayene ücreti 2024 için tıkla.
Araç muayenesi, her türlü motorlu taşıtın trafiğe çıkacak yeterlilikte olup olmadığının kontrol edilmesi için uygulanan standart prosedürdür. TÜVTÜRK istasyonlarında uygulanan bu prosedürler, trafikteki herkesin can ve mal güvenliği için oldukça önemlidir. Araç muayenesi, araçtaki problemlerin tespit edilmesine ve giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda trafik sigortası kontrolünün yapılmasını da sağlayarak olası kaza durumlarındaki hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanmasına olanak tanır.
Araç muayenesinde LPG’li araçların doğaya ve çevreye verebileceği zararlar, araçların fren mekanizmaları, aydınlatma sistemleri, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve diğer aksamları detaylı bir şekilde incelenir. Fiziksel muayene aynı zamanda aracın koltukları, lastikleri, dingilleri, şasi bağlantıları; yangın söndürme tüpü, üçgen reflektör, ilkyardım çantası ve stepne gibi ekipmanlar ve daha birçok donanımın incelemesi yapılır. Bu incelemeler sayesinde araçtaki yetersiz aksamlar tespit edilir ve araç sahibinden bu yetersizliklerin belli süre zarfı içerisinde giderilmesi istenir.
LPG'li araca kasko yapılır mı? öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.
Aracının türüne göre belirli periyotlarla araç muayenesi yaptırmanız gerekir. Bu periyotlar binek otomobiller için 2 yılda bir kere; ticari araçların muayeneleri her yıl gerçekleştirilmelidir. Traktör ve benzeri tarım araçlarının muayeneleri ise 3 yılda bir yapılır. Aracının muayenesi dolduğunda ilk olarak TÜVTÜRK’ten randevu alman gerekir. Randevu almadan muayeneye gitmen durumunda aracının muayenesi yapılmaz. Araç muayene randevu işlemini TÜVTÜRK internet sitesinden veya müşteri hizmetleri üzerinden yapabilirsin.
Muayeneye gitmeden önce aracınızdaki eksiklikleri gidermen sorunsuz bir muayene için önemlidir. Eğer muayene sırasında aracında kusur bulunursa bunları gidermen için ay süre tanınır. Ek süreyle uğraşmamak için sorunları önceden gidermende fayda vardır. Araç muayenesi aşamaları ise şu şekilde ilerler:
Araç muayene işlemleri bu aşama ve sırayla ilerler. Normal bir muayene işlemi ortalama 20-40 dakika arasında sürer. Evraklardaki sorunlar, istasyonun yoğunluğu ve muayenedeki eksiklikler sürenin uzamasına neden olabilir.
Aracın muayeneden geçmesi için gereken bazı şartlar vardır. Araçlara yapılan bazı işlemler, muayene esnasında sorun teşkil edebilir. Bazı işlemler ise kurallara uygun yapıldığı takdirde muayene esnasında soruna neden olmaz. Peki, hangi araçlar muayeneden geçemez?
Son susturucusu olmayan, Amerikan park, ön camında cam filmi olan, coilover amortisör sistemi bulunan, çift çıkışlı egzoza sahip, çakar lambalı, far filmi ve far karartma yapılmış olan araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araç standardına uygun Xenon farı olan, modifiyeli, mercekli led farlı araçlar ise araç muayenesinde geçebilirler.
Ayrıca muayene süresi geçerliliğini yitirmiş olan araçların satışının yapılması mümkün değildir. Muayenesi yapılmamış aracın satılabilmesi için, aracın çekme belgesinin olması gerekir.
Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Trafik sigortası olmayan araçlara muayene yaptırılması mümkün değildir. Üstelik aracını muayene ettirmeyen ve sigorta da yaptırmayan sürücüler, sürücüsüz ve muayenesiz araç kullandıkları için çeşitli yaptırımlarla karşılaşırlar. Ayrıca muayenenin aksatılması sonucu muayene gecikme ücreti ödemek durumunda da kalabilirsin. Sigortasız araç kullanma cezalarında biri de trafikten men cezasıdır. Trafikten men ne demek öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Üzerinde hak mahrumiyeti olan aracın üzerinde işlem yapılması, devredebilmesi veya satılması mümkün değildir. Hak mahrumiyeti olan aracı kullanabilmek için borcun tamamını ödemiş olman gerekir.
Araç muayene randevusu, bu konuda yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK üzerinden alınır. TÜVTÜRK’ten randevu almak için bazı alternatif yollar vardır. Bu yollardan sana en uygununu kullanarak muayene randevunuzu oluşturabilirsin. Araç muayene sıra alma işlemi ile araç muayeneni yaptırman mümkün. TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu almak için şu yolları izleyebilirsin:
TÜVTÜRK internet sitesinin yanı sıra diğer kanallardan da randevu oluşturabilirsin. Dilersen e-Devlet’teki TÜVTÜRK sayfasından bilgileri doldurarak dilersen 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini de arayarak randevu alabilirsin.
Randevunu oluşturduktan sonra çeşitli nedenlerle randevuyu ertelemek veya iptal etmek isteyebilirsin. Araç muayene iptali için TÜVTÜRK sistemine girerek ilk aşamadaki gibi aracına ait bilgileri doldurmalısın. Daha sonra mevcut randevun açılır. Buradan “İptal Et” butonuna tıklayarak randevunu iptal edebilir ve yeni randevu oluşturabilirsin.
Araç muayenesini tek seferde bitirip sorunsuzca tamamlayabilmen için aracının bazı evraklarını yanında bulundurman gerekir. Eğer gerekli evraklar yanında bulunmazsa muayene görevlileri işlemi tamamlayamaz ve sana belgeleri tamamlaman için süre verir. Yeni randevu tarihine kadar belgeleri tamamlayıp yeniden muayeneye gitmen şarttır. Araç muayenesinde gerekli olan belgelerden bazıları ise şunlardır:
Egzoz muayene işlemleri hakkında bilgi almak için tıkla.
Bu belgelerin tümü araç muayenesi esnasında güncel bir şekilde muayene görevlilerine verilmelidir. Araç muayenesi; yalnızca ruhsat sahibi veya ruhsat sahibinin noter vekaletiyle yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılabilir. Bu nedenle istasyona giderken kendiniz gitmeli veya vekalet verdiğiniz kişiyi göndermelisin.
Araç muayenesi olmayan ve trafik polislerine yakalanan araçlar ilk seferde yalnızca para cezası alır. Ceza 2024 yılı için 1.506 TL olarak belirlenmiştir. Bedel, erken ödendiğinde ise %25 indirim uygulanır. Ceza bedelini geciktirmen durumunda ise faiz işler.
İlk seferinde ceza alan ve 7 gün içerisinde muayenesi yapılmayan araçlar ikinci kez yakalandığında bağlanır. Aynı zamanda yine 7 gün içerisinde muayenesi yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde araca yeni bir ceza kesilir. Muayene yaptırılmadan her yakalanmada ceza bedeli katlanır.
Ceza bedeli ödememek ve aracınızın bağlanması gibi bir durumla karşılaşmamak için araç muayenesini geciktirmeden yaptırmalısın. Muayene tarihin tam olarak dolmadan da muayene işlemini gerçekleştirebilirsin.
Araç muayene sorgulama işlemi, aracının muayene tarihini öğrenmeni sağlar. Araç muayene öğrenme işlemi internetten e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Bu sayede bir sonraki randevunu ne zamana alman gerektiğine ve muayeneyi ne zaman yaptırman gerektiğine dair bilgileri öğrenebilirsin. Araç muayene tarihi ruhsatta ve TÜVTÜRK tarafından verilen belgede yazar. Bu belgelere ulaşamamanız durumunda muayene tarihini TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama hizmetiyle öğrenebilirsin. Araç vize sorgulama hizmetine TÜVTÜRK internet sitesinden ve e-Devlet üzerinden ulaşabilirsin.
Plakadan vize sorgulama TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden muayene sorgulaması için açılan sayfadan yapılabilmektedir. Açılan sayfada araç plaka numarası ve muayene rapor numarası bilgilerini doldurarak işlemini gerçekleştirebilirsin. e-Devlet’te ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hizmetlerinden TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulaması hizmetini seçerek ve bilgileri doldurarak muayene tarihini öğrenebilirsin.
Araç muayene sürecine dair tüm bilgiler bu şekilde. Sen de araç muayenesi öncesinde aracının en ucuz trafik sigortası ve kasko sigortası işlemlerini sigortam.net üzerinden yaptırabilir ve muayeneni sorunsuzca tamamlayarak aracınla güvenle trafiğe çıkabilirsin.