Mini Onarım Nedir, Hangi Teminatları Karşılar?
Mini onarım teminatı kasko sigortası ayrıcalığı ile yararlanabileceğin, ufak hasarlarda işinizi kolaylaştıran hizmetlerden biridir. Kasko mini onarım hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Araçlarda kullanılan her motor türüne uygun bir yakıt türü vardır. Şayet kullanılan araca uygun olmayan bir yakıt konulursa ciddi zararlarla karşılaşabilirsin. Bu yüzden araçların yakıt girişlerinde hangi yakıtın yüklenmesi gerektiğiyle ilgili bilgi bulunsa da yakıt alınırken benzin istasyonlarında dikkatli olunması ve kontrol edilmesi gerekir.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
Dizel, koyu ve yağlı bir yakıt türüdür. Dizel motorun çalışma prensibinde motora gelen yakıt, piston ve enjektörlerin sıkıştırma yapmasıyla ateşlenir. Yakıtın ateşlenmesi için hareket eden piston gibi parçaların yağlanarak kayganlaşmasını sağlar. Peki dizel arabaya benzin konulur ne olur?
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur. Yakıt pompası, yakıt borusu, yakıt tankı ve enjektörler de bu zarardan etkilenir. Motordaki kuruluktan dolayı enjektörlerde metal parça kopmaları olabilir, bu parçalar püskürtme sistemine zarar yol açabilir ve motor parçaları içinde paslanmalar oluşabilir.
Dizel arabaya benzin koyulması durumunda araç genellikle çalışmaya devam eder, sürücü de sorunun farkına varmadığı için aracı kullanmaya devam eder. Tabii böyle bir durumda dizel arabaya benzin koymak sonucu oluşan zararın boyutu, araca yüklenen benzinin miktarına ve yüklendikten sonra araçla ne kadar yol alındığına göre değişebilir. Yani aracına yanlış yakıt yüklendiğini ne kadar erken fark edersen o kadar masraftan kurtulursun.
Eğer aracın deposu boşken dizel yerine benzin konursa araç hiç çalışmayabilir fakat depo doluyken yanlış yakıt dolumu yapıldıysa araçta performans kaybı olabilir ve araç 1 km dahi gidemeyebilir.
Dizel araca benzin konulması durumunda çözüm epey masraflıdır. Çünkü araçtaki yakıtın boşaltılması, yakıt pompasının ve enjektörlerinin değiştirilmesi gibi işlemlerin yapılması gerekebilir.
Benzinli araca mazot koyma durumu kolay kolay gerçekleşecek bir olay değildir. Peki, benzinli arabaya mazot koyulursa ne olur?
Benzinli araca dizel koyma durumunda yakıt tutuşması çok daha zor gerçekleşir veya hiç gerçekleşmez bu durumda da motor çalışmayabilir. Yanlış yüklenen yakıt konusu benzinli araçlarda da hasara sebep olur. Aslında benzinli araçların yakıt girişleri farklı olduğu için dizel yakıt yüklemek zordur. Ancak böyle bir durum yaşanırsa araç performans kaybeder, egzozdan siyah dumanlar yükselir. Ayrıca bu işlem, aracın supaplarına ve diğer aksamlarına da zarar verir. Benzin, dizele oranlara daha hızlı ateşlenen bir yakıttır.
Yanlış yakıt yüklemesi yapıldığında aracı çalıştırmamak gereklidir. Eğer en başta fark edildise aracı çalıştırmadan beklenmesi önemlidir. Bu durumu yakıt yüklediğiniz alanda ilgililere ileterek yardım alabilir, motoru çalıştırmadan aracı iterek güvenli bir kenara çekebilirsin. Sonrasında arıza için yol yardım birimlerine haber verebilir, ya da kasko sigortan varsa hasar destek hattını arayarak yine oto yol yardımı isteyebilirsin. Gelen arıza ya hasar ekipleri yakıt deposunu boşaltarak temizler. Doğru yakıtı doldurarak aracın hareket etmesini sağlar. Eğer motor çalıştırılıp motora zarar verildiyse yine hasar ekipleri gerekli müdaheleyi yaparak aracı çekebilir ve tamir sürecini başlatabilir.
Araca dizel yakıt yerine benzin, benzin yerine dizel yakıt istasyonda çalışan görevli tarafından doldurulursa sorumluluk istasyona aittir. Eğer bu durumu orada fark etmezsen sonrasında işlem başlatabilmek adına yakıt aldığınıza dair verilen fişi kullanman gerekebilir. Bu yüzden her ihtimale karşı yakıt alımından sonra fişin saklanması önerilir. Ancak yüklemeyi sen yaparsan sorumluluk sana ait olur.
Kasko poliçene, yanlış yakıtla ilgili problem yaşamamak adına “Yanlış Yakıt Dolumu” ek teminatı ekletirsen bu durumu finansal açıdan dert etmene gerek kalmaz. Akaryakıt istasyonlarında alım yaparken görevlinin kasıtlı veya kusurlu olarak yanlış akaryakıt vermesi sonucunda aracında oluşan zararlar ve masraflar, poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılanır. Kasko neleri karşılar yazımızdan kapsam ile ilgili merak ettiğin diğer teminat detaylarını da öğrenebilirsin.
Kasko Sigortası yaptırmak istersen Sigortam.net üzerinden, uzun araştırmalar yapmadan sana uygun olan birçok kasko teklifi alabilirsin! Dilersen 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızı arayarak da sana özel kasko tekliflerini değerlendirebilirsin.