Sağlık Sigortaları Psikolog/Psikiyatri Desteği Sağlar mı?
Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası psikolog/psikiyatri hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Yaşam kalitesini artıran en önemli unsur tabii ki sağlıktır. Düzenli beslenme, aktif bir yaşam sürdürme ve stresten uzak durma gibi önlemler alarak sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmak mümkündür. Ancak sağlığınıza ne kadar dikkat ederseniz edin, genetik faktörler gibi elinizde olmayan birçok unsur nedeniyle hastanelere yolunuz düşebilir.
Bu durum manevi olduğu kadar maddi olarak da zorlanmaya neden olabilir. Dolayısıyla sağlığı korumak için gerekli önlemleri almak kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşandığında tedavi masraflarını karşılamak için de çeşitli tedbirlere başvurmak oldukça önemlidir. Sağlığınız için gerçekleştirebileceğiniz en önemli yatırımlar arasında özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanız başta gelir.
Her iki sigorta söz konusu olduğunda farklı teminatlar devreye girer. Bu teminatların kapsamı ayakta ya da yatarak tedavi seçeneklerine göre değişiklik gösterebilir.
Ayakta ve yatarak tedavinin tam olarak neyi ifade ettiğini merak ediyor olabilirsiniz. Sağlık sigortası yaptırırken sıklıkla karşılaşabileceğiniz bu kavramları ayrıntılı bir şekilde yazımızda açıkladık.
En çok merak edilenlerin başında yer alan “ayakta tedavi nedir?” sorusunun cevabı oldukça kısa ve nettir. Hastaneye yatış gerçekleştirmeye gerek olmayan ve 24 saatten daha az süren tedavi, ayakta tedavi olarak adlandırılır. Ayakta tedavi genellikle ciddi bir durum olmayan ve ilaç kullanılarak atlatılabilecek rahatsızlıklar için uygulanır. Bunun yanı sıra rutin kontroller de ayakta tedavi kapsamına girer.
Sağlık sigortalarında yer alan ayakta tedavi teminatı da bu doğrultuda düzenlenir. Sigorta şirketine ve poliçe türüne göre değişiklik gösterse de genel olarak ayakta tedavi teminatı şunları kapsar:
Ayakta tedavi teminatı hem özel sağlık sigortalarında hem de kısaca TSS olarak bilinen tamamlayıcı sağlık sigortalarında yer alır. Destekleyici sağlık sigortası olarak da adlandırılan TSS ayakta tedavi için gerçekleştirilen birçok uygulamayı kapsar.
Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilmeniz için SGK’lı olmanız gerekir. Eğer SGK’lı değilseniz ayakta tedavi teminatından yararlanabilmek için özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Bunun yanı sıra TSS kapsamında ayakta tedavi teminatı tek başına geçerli değildir. TSS ile ayakta tedavi teminatına sahip olmanız için yatakta tedavi teminatı da satın almanız gerekir.
Peki yatarak tedavi nedir? Ayakta tedavinin tam tersi olan yatarak tedavi 24 saati aşan ve hastaneye yatış gerçekleştirmeyi gerektiren tedavilerin tümünü kapsar. Özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi için de teminatlar sunar. Ancak burada hastanede yatmayı gerektiren hastalığın sigorta poliçesinin süresi başladıktan sonra teşhis edilmesi şartı vardır.
Yatarak tedavi teminatları ise şunlardır:
Yukarıda sayılan teminatlar tıpkı ayakta tedavi teminatları gibi sigorta poliçelerinde farklılık gösterebilir. Tüm bunların yanı sıra kapsamı daha geniş olan yatarak tedavi teminatlarına ayakta tedavi teminatları da dahildir.
Ayakta tedavi ve yatarak tedavinin daha iyi anlaşılması için aralarındaki farklara değinmekte fayda vardır. Bu farkı örnekler üzerinden anlatabiliriz.
Boğaz ağrısı şikayeti ile doktora başvurduğunuzda gerçekleştirilen muayene ve sonrasında boğaz ağrısı için reçete edilen ilaçlar ayakta tedavi kapsamında yer alır. Ancak boğaz ağrının altında ciddi bir durum yatıyor ve bundan dolayı gözlem altında tutulmanız ya da ameliyat olmanız gerekiyorsa yatarak tedavi söz konusu olur.
Ayakta tedavi için gerçekleştirilen sağlık sigortasına yönelik konulan sınırlandırmalar limit olarak adlandırılır. Buna göre ayakta tedavi kapsamında yer alan sağlık harcamalarının yıllık belirli bir tutara kadar olan kısmı sağlık sigortasından karşılanırken limitinin üzerinde kalan tutar sigorta sahibi kişi tarafından ödenir.
Sağlık sigortasını ayakta tedavi teminatı limitsiz, yani sınırsız olarak da gerçekleştirmek mümkündür. Ayakta tedavi teminatı limitsiz olduğunda sağlık sigortası tarafından ödenecek tutarın sınırları genişler.
Yaptırılan özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortalarında belirli bekleme süreleri mevcuttur. Belirlenen süre sonunda sağlık sigortası teminatından faydalanmak mümkün hâle gelir. Yatarak tedavi bekleme süresi tamamlayıcı sağlık sigortasında 3 ay, özel sağlık sigortasında ise 1 yıldır. Ancak bekleme süreleri sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir.
“Tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası yatarak tedavi neleri kapsar?” sorusunun cevabını merak edenler olabilir. Yatarak tedavi teminatları sigorta poliçelerine göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak ameliyat, yoğun bakım, ambulans, rehabilitasyon, yemek, yatak, oda ve refakatçi masrafları yatarak tedavi teminatları kapsamında yer alır.
Yatarak tedavi teminatı için poliçede gün ve masraflar bakımından belirli bir limit bulunur. Yatarak tedavi teminatının limitsiz olması durumunda ise hastanede yatış süresi uzatılarak 180 günle sınırlandırılır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırıldığında acil durumlar da güvence altına alınır. Dolayısıyla beklenmeyen bir kaza ya da hastalık durumunda acil servisten yararlanabilmek mümkündür.