Bujinin Bozuk Olup Olmadığını Anlamanın 5 Yolu

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makina parçasıdır ve değişik tip motorlarda kullanılmak üzere farklı boyut ve özelliklerde bujiler üretilir. Peki, buji değişmezse olur? Buji arızası nasıl anlaşılır? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.

Bujiler Neden Bozulur? Buji Arıza Nedenleri

Tırnak Aralığı

Bujilerdeki tırnak aralığının ideal konumda olması gerekir. Aksi durumda yakıt – hava karışımı iyi ateşlenmeyeceği için yanma odasındaki patlama zayıflar ve aracın motor gücü azalır. Dolayısıyla yeni bir buji alırken fabrika verilerindeki tırnak aralığında olan bujilerin tercih edilmesi gerekir.

Yağ Birikintisi

Bujileri söküp kontrol ederken üzerinde yağ birikintileri olduğunu fark edersen, motordaki yanma odasına fazla yağın girdiğini ve elektrotları yağladığını bilmelisin. Bu durumda buji yağla kaplandığından kıvılcım normal düzeyin çok altında meydana gelecek ve bunun sonucunda da yakıt tüketimi artarken motor performansı azalacaktır. Bunun motoru iyi bir bakımdan geçirilmesi çok önemlidir.

Kurum Oluşumu

Bujinin izolatör ucu, elektrotları ve gövdesinde kurumun oluşması, motordaki karbüratör ve enjeksiyon ayarının bozuk olduğunu gösterir. Bu durumlarda motorda ateşleme kesikliği olacağı için motor soğuk havalarda zor çalışmaya başlar. Bu nedenle hava filtresinin mutlaka kontrol edilmesi, karbüratör ve enjeksiyon ayarının yapılması gerekir.

Elektrotların Kaynaması

Buji elektrotlarının kaynaması ve üzerinde yabancı maddelerin toplanmış olması, zamansız ateşleme sonucunda aşırı yükleme olduğunu gösterir. Motor ateşleme ve yakıt ayarının kontrol edilmesi ve yeni bujinin takılması önemlidir.

Bujinin Çatlaması

Buji çatlaması, bujilerde çok sık görünmeyen bir arıza olsa da bujinin düşürülmesi sonucunda elektrotunda mekanik hasar meydana gelebilir. Böyle bir durumda ateşleme eksik olacağı için kıvılcım başka yerlere sıçrar. Dolayısıyla da arızalı bujinin değiştirilmesi gerekir.

Buji Arıza Belirtileri Nelerdir?

Aracının bujisindeki arıza, aracın performansını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Peki, buji arızası nasıl anlaşılır? 

  • Motorda rölanti sorunu olur
  • Aracın eskisi kadar hızlı çalışmaz.
  • Yakıt tüketiminde gözle görülür artış görülür.
  • Gaz pedalına bastığında motorda tekleme olur ve motor, çekiş sorunu yaşar.
  • Marşa bastığında motor geç çalışır veya hiç çalışmaz.

Buji Temizliği Nasıl Yapılır?

Ateşleme bujisi aracın hareket edebilmesi için etkili ekipmanlardan biri olduğu için bujilerin stabil çalışabilmesi adına belirli aralıklar temizlenmesi gerekir. Buji temizliği düzenli olarak yapılmadığı arıza meydana gelebileceği için bu durum aracın performansını da etkileyecektir. 

  • Buji çok sıkı takılmışsa dişlilere gelecek şekilde yağlanması ve silindir kafasına zarar vermemeye dikkat edilerek bujilerin sökülmesi gerekir. Bujiyi yerinden çıkarmak için lokma anahtarını kullanabilirsin. 
  • Bujiyi söktükten sonra silindirlere toz, pislik vs. gitmesini önlemek amacıyla bujinin biraz gevşetip etrafını temizleyebilirsin. Bujinin aralıklarını kontrol etmen gerekir tırnak aralıklarını kontrol etmek için “sentil çakısı” adı verilen ekipmanı kullanabilirsin. 
  • Bujileri takarken bujinin ve motorun birbirine temas eden yüzeylerinin temiz olmasına dikkat edilmedir. Elektrotların üzerini fırça ile temizledikten sonra çift tırnak bujiyi tekrar yerine takabilir, kullanmaya başlayabilirsin.  
  • Buji kablolarını da temizlik sırasında kontrol etmek gerekir. Buji kablolarında çatlak, yanma, sürtünmeden dolayı aşınma ve üzerinde yağ olmamasına özen göstermeli, buji kablolarının birbirine temas etmemesine ve gereğinden uzun olmamasına dikkat etmelisin.

Buji Çalışmazsa Ne Olur?

Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır. Gereğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer ekipmanlarına da zarar verebilir. Bu nedenle motor testi yapılırken, kullanılmış bir araç satın aldığında, motorda ateşleme kaçağı olduğunda ve motorun performansında azalma fark ettiğinde mutlaka bujileri değiştirmelisin. Anlaşmalı yetkili servis ve oto bakım zamanı hakkında bilgi alabilirsin.

Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Araçlarda sıkışmış hava yakıt karışımını ateşleyen bujilerin, maksimum 10 bin kilometre bakımında temizlenmesi ve kullanım şartlarına göre 15 bin – 30 bin kilometre arası değiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü kötü yakıt ve motor sistemi ayarları bujilerin ömrünü kötü etkileyen unsurlar arasındadır. Genellikle araçların yaptığı teklemeler; artış gösteren yakıt sarfiyatı ve geç hızlanma bujiden kaynaklanan sorunlar olabildiğinden belirli aralıklarla buji değişimi yapmak önemlidir. Mutlaka aracının orijinal buji markasını kullanman gerekir.

  • Bujileri değiştirmek için öncelikle bobin ve kabloları anahtar yardımı için çıkarman gerekir. 
  • Sonrasında yeni bujilerin sırayla yerlerine takılması çok önemlidir. Gevşek takılan buji, silindir kompresyon basınçlarını düşürdüğü için motorun çekişini düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır. 
  • Bujilerin önce elle sonra yeni bujiler için 90 derece, eski bujiler için 30 dereceyle anahtarla sıkılması gerekmektedir. Konik yüzeyli bujilerde anahtarla sıkma derecesi 15’tir.
  • Buna göre bobin ve buji kabloları eskisi gibi olacak şekilde takarak buji değiştirme işlemini tamamlayabilirsin.  

Buji Yağlanması Nedir? Buji Yağlanması Neden Olur? 

İçten yanmalı olan motorlarda pek çok sert parça bulunur ve bu sert parçalar senkronize bir biçimde çalışarak buji tarafından ateşlenen motorun hareket enerjisi ile oluşturulmasını sağlar. Motordaki metal ve sert parçaların birbirine sürtünmesini engelleyebilmek amacıyla ise motor yağı kullanılır ancak contaların gevşek takılması ve gevşemesi ile arıza meydana gelebilir. Motor yağı ile çalışan ekipmanın performansı düşeceği için araçta aşırı yakıt tüketimi oluşabilir. Motor yağının düzgün bir seviye de tutulması da bu açılardan önemlidir. Motor yağ kaçağı nasıl anlaşılır yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

Kasko Sigortanı Sigortam.net'te Yaptırabilir, Araç Bakımını İhmal Etme!

Sigortam.net üzerinden kasko sigortası yaptırarak aksatmadan buji temizliği ve değişimi gibi aracının bakım işlemlerini yaptırabilir, güvenle yolculuk edebilirsin. Sigortam.net web sitesini kullanarak araç sigorta sorgulama yapabilir, en uygun kasko sigortası listesine kolayca ulaşabilirsin. Dilersen 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan sigorta uzmanlarımıza 7/24 ulaşabilir, sigorta kapsamı ve teminatları konusunda detaylı bilgi alabilirsin. "Kasko Yaptırmak Mantıklı mı?" başlıklı yazımızı okuyarak kasko sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.