Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Kat mülkiyeti ve kat ittifakı hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Türkiye'de birçok can ve mal kaybına yol açan deprem meydana gelmesi nedeniyle deprem sigortası çok daha önemli hale geldi. Özellikle 1999 yılında Gölcük ve çevresinde gerçekleşen deprem felaketi sonrasında Dask yani deprem sigortası ürünü ortaya çıktı ve zorunlu hale getirildi.
Depreme karşı güvence sağlaması ve zorunlu olması açısıdan biz de Dask hakkında tüm merak edilenleri yazımızda bir araya getirdik. Dask sigortası nedir, muafiyeti nasıl olur, Dask neleri kapsar şeklinde en temel soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsin.
DASK yani Doğal Afetler Sigortaları Kurumu, vatandaşlara zorunlu deprem sigortası sağlayan ve bunun yönetiminden sorumlu olan bir kamu kuruluşudur. Özellikle 1999 yılında yaşanan 7.6 şiddetindeki Gölcük depremi ile yaşanan insan kaybı ve maddi zararlar hayli fazla oldu. DASK da bu depremden sonra benzer zararları tekrar yaşamamak için kurulmuş bir kurum.
Zorunlu Deprem Sigortası; deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlar. Zorunlu deprem sigortası nedir sorusunun cevabında en önemli konu; Dask'ın sadece deprem sarsıntısının konuta verdiği zararı değil, depremin sonucu oluşabilecek deprem tsunamisi ve yangın gibi büyük zararlara neden olan risklerde de güvence vermesidir. Konutun kısmi hasarlı ya da oturulamaz duruma gelmesi durumlarında zararı tazmin ederek hayatın normale dönmesi, bu deprem sigortasının esas amacıdır.
Dask poliçesi, sigorta şirketleri aracılığı ile yaptırılan deprem sigortasıdır. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlığını ülke genelinde birlikte çalıştığı sigorta şirketleri, bunlara bağlı acenteler ve banka şubelerinden oluşan dağıtım ağıyla artırır. Aynı zamanda uyguladığı düşük prim maliyetleriyle de herkesin bu güvenceye sahip olmasını kolaylaştırmayı hedefler.
DASK poliçende teminat tutarları, bitiş tarihi gibi sigortana dair bilgiler yer alır. Eğer dask poliçeni incelemek istiyorsan adres kodunu da bilmen önemlidir. DASK adres kodu sorgulama yazımızdan detayları öğrenebilirsin.
Dask neleri karşılar sorusunu madde madde anlatalım;
Dask neyi kapsar sorusunun en temel cevabı deprem sonucu binanın hasar masraflarının belirli limitler dahilinde ödenmesidir diyebiliriz. Deprem sırasında binanın birçok alanı zarar görebilir, yani sadece evinin içi değil binandaki ve çevresindeki bağlantılı yerlerde de hasar ortaya çıkabilir. Dask sigortası bu alanların da zarar masraflarını kapsam içerisine alır.
Depremin oluşturduğu diğer afetler de binalarda hasara neden olabilir. Örneğin Dask yangını kapsar mı diye merak ediyorsan; eğer deprem sonucunda binanda yangın çıktıysa Dask yangın sonucu zararları da karşılamaktadır.
1) Bütün konutları depreme karşı güvence altına almak
2) Mali hasarların yükünü reasüre ederek (yeniden sigortalayarak) paylaşmak
3) Devletin deprem kaynaklı giderlerini azaltmak ve gelecekte oluşabilecek hasarlar için fon oluşturmak
4) Ülkemizde sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlamak
5) Toplum genelinde sigorta bilincinin gelişmesine destek olmak
Ülkemizin jeolojik, topografik özellikleri ve iklim karakteristiği nedeniyle doğal afetler sıklıkla yaşanıyor. Son 60 yıl içerisinde gerçekleşen doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasar istatistiklerini dikkate alırsak bu tür hasarların 2/3’ünün deprem nedeniyle meydana geldiği anlaşılıyor. Dask nedir ne işe yarar sorusunun cevabı da bu aşamada öne çıkıyor. Doğal afetler içerisinde en çok zarara neden olan depreme karşı Dask yaptırmak, hasar sonrası belirli bir güvence sağlaması açısından oldukça önemli hale geliyor.
İhtiyacına göre edineceğiniz bir deprem poliçesi sayesinde devletin bütçe imkanlarıyla ilişkili olmaksızın ve maddi kayıpları hemen telafi eden somut bir güvenceye sahip olman mümkün!
Deprem sigortası zorunlu sigorta çeşitleri arasında yer alır. Yani DASK yaptırmak yasal olarak zorunludur ve deprem sigortası yaptırmamanın belirli yaptırımları vardır. Afet Sigortaları Kanunu’na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz. Çünkü elektrik, su ve doğal gaz dağıtım kurumları DASK poliçesi olmayan hiçbir eve hizmet sağlamaz. Bu uygulama ile deprem sigortasının öneminin daha iyi anlaşılması ve sigortalı sayısının artması amaçlanmış ve bu hedefe de ulaşılmıştır.
Belirtmekte fayda var; bu sigorta türü sadece evleri değil, mesken olarak inşa edilmiş tapuya kayıtlı olan tüm alanları kapsar. Tapusuz ve ruhsatsız evlere DASK yapılır mı, DASK kapsamına girmeyen binalar hangileridir yazımızdan öğrenebilirsin.
Deprem sigortasını sigortalı olarak ev sahibi de kiracı da yaptırabilir. Deprem sonrası hasar durumunda tazminatı almaya hakkı olan ise sadece ev sahibi olacaktır. Yani deprem sonrasında hasar tazminatını alacak kimse evin sahibidir. Bu açıdan genellikle kiracılar değil ev sahiplerinin DASK poliçesinin primini ödeyerek yaptırması beklenir. Kiracıların durumuna daha yakından bakalım.
DASK kiracı mı yapar sorusuna kiracıların böyle bir zorunluluğu vardır diyemeyiz, yasal olarak zorunluluk ev sahiplerindedir. Ama kiracı DASK yaptırabilir mi diye sorarsak evet sigorta primini ödeyen kiracı olabilir, yani ev sahibi adına deprem sigortasını kiracılar da yaptırabilir. Bu durumda ise deprem sonucu hasar durumunda tazminat ödemesini alacak olan ev sahibidir. Kiracılar sadece sigorta yaptıran olarak poliçe satın alımında devreye girebilir. Poliçeyi satın alırken DASK ödeme hakkında detayları yazımızdan öğrenebilirsin.
Teminat dışında kalan durumlar için konut sigortası yaptırabilirsiniz. DASK ile konut sigortası arasındaki fark nedir merak ediyorsan yazımızı okuyabilirsin.
Dask yaptırılması zorunlu bir sigorta olduğu için isteğe bağlı iptal edilemez. Eğer sigorta yaptırılırken yanlış bilgiler üzerine poliçe düzenlendiyse iptal edilmesi söz konusu olur. Örneğin poliçede yanlış mesken bilgisi varsa iptal durumu ortaya çıkabilir. Dask iptali yapılırken poliçenin yaptırıldığı sigorta şirketine başvuru yapılması gerekir. Sigorta şirketinden iptal süreci hakkında bilgi alarak süreç yürütülebilir.
Sigorta muafiyeti, zorunlu deprem sigortası poliçelerinde de uygulanır. Dask muafiyeti vardır ne demek sorusunu zorunlu deprem sigortasında her bir hasar için %2 muafiyet uygulanır şeklinde açıklayabiliriz. Bu da demektir ki poliçe bedelinin %2’sini aşmayan maddi hasarlardan sigorta şirketi muaftır ve bu bedeli aşmamış zararları sigorta karşılamaz. Yani poliçe bedelinin %2’sini aşmayan zararlar sigortalı tarafından ödenir.
Oluşan zarar, muafiyet bedelini aştığı takdirde sigorta şirketi muafiyet bedelini tazminattan düşerek öder. Ayrıca muafiyet uygulamasında her 72 saatlik dönemde yaşanan hasarlar bir hasar olarak sayılır. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Sigortam.net uzmanlarından destek alabilirsin.
DASK sigortası fiyatlarına kolayca ulaşmak için Sigortam.net üzerinden DASK başvuru formunu doldur.