Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? 

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Ev satın almayı mı düşünüyorsun? Eğer öyleyse ev satın alırken doğru kararlar verebilmek ve yanlış işlem yapmamak adına farklı tapu türleri hakkında bilgi sahibi olmak senin adına yararlı olacaktır. Bu süreçte “kat irtifakı” ve “kat mülkiyeti” kavramları ile karşılaşabilirsin. Peki, kat irtifakı mülkiyeti ne demek, kat mülkiyeti ne demek? Kart irtifakı ve kat mülkiyeti arasında ne gibi farklar var? Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır? 

kat mülkiyeti ve kar irtifakı

Kat İrtifakı Nedir?

Tapu çeşitlerinden biri olarak kat irtifakı, inşaat hâlinde veya almayı düşündüğün ve proje yapım sürecinde olan arsa üzerindeki daireye düşen arsa payı anlamında kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla “Kat irtifakı nedir?” sorusuna başka bir deyişle, inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak cevap verilebilir. Yani yapım aşamasında olan binada hak sahibi olduğunu belirtir. Örneğin, projesi hazır, onay almış ve inşaat sürecine girmiş bir binadan daire almak istediğini varsayalım. Bu noktada sana direkt olarak dairenin tapusu verilmez yalnızca belirli bir pay alırsın. İşte, bu payı belirten resmî belge, kat irtifakıdır. 

Kat İrtifakı Tapusu Nedir? 

Henüz yapılmamış ya da inşaat hâlinde olan bir yapı üzerinde hak iddia edebilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvuru yaparak kat irtifakı tapusu alman gerekir. Kat irtifakı tapusunda mülkiyet hakkı olan kişilerin yapının bağımsız bölümlerindeki arsa payları yer alır.

Kat İrtifakı Tapu Örneği

Kat İrtifakı Tapu Örneği

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti ne demek sorusunu; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre cevaplandıralım. Kat mülkiyeti, hak sahibinin taşınmazın bağımsız bölümlerinde hem mülkiyet hem de kullanım hakkının olmasıdır. Kat mülkiyetinin bir nevi ispat belgesi olduğunu söylemek mümkün. Kat mülkiyeti, bütün hak sahiplerinin tamamlanmış yapıdaki haklarını resmiyete döker yani yasal bir zemin kazanır. Bu sayede hak sahipleri yapıdaki diğer maliklerden bağımsız olarak taşınmazını satma, kiralama ve ipotekleme hakkına sahip olur.

Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır. 

Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır? 

  • Müteahhitler öncelikle iskân ruhsatı için başvuru yapar sonrasında da kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmek dilekçe verir. Belediye yetkilileri tarafından binanın kontrolü yapıldıktan sonra iskân verilir. 
  • Binanın yalnızca bir bölümü için kat mülkiyeti kurulamadığı için irtifak hakkında sahip olan tüm maliklerin onayı gerekir. Bir anlaşmazlık olması durumunda sorunun ortadan kalkması için mahkemeye başvurabilirsin.
  • Tüm malikler kat mülkiyetine geçiş için ortak karara varırsa Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yaparak kat mülkiyet tapusu (yapı kullanım izni belgesi) alabilirsin. Tapu harcı hesaplama sayfamızdan tapu harcı hakkında merak ettiklerini de öğrenebilirsin.

Kat Mülkiyeti Tapu Örneği

Kat Mülkiyeti Tapusu

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Farkı Nedir? 

Kat irtifakı kat mülkiyeti farklarını şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • İskân belgesi kat irtifakı ve kat mülkiyet arasındaki en önemli farklardan biridir. Kat irtifaklı yapılarda olmayan kullanım izni, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için önemli şartlar arasında yer alır. 
  • Kat irtifaklı yapılarda geçerli olan “arsa” niteliği kalkar ve kat mülkiyetine geçiş ile birlikte bağımsız bölümlerin tapudaki niteliği, “bina” olur. 
  • Yapının inşaatı tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine başvuru yapıldığı için yapının projeye uygun inşa edilmeme riski ortadan kalkar. Kat irtifaklı binalarda ise kat mülkiyetine geçişi engelleyecek proje hataları olabilir. Bu durum konut kredisi alırken problem çıkarır. 
  • Kat irtifaklı yapılarda arsa payı üzerinden hak verilirken kat mülkiyetli yapılarda tapu sahipleri bağımsız bölümlerde hak sahibi olur.
  • Bir konut satın almak istiyorsan “Kat irtifakı olan daireyi alabilir miyim?” diye düşünüyor olabilirsin. Bankalar, kat irtifakı olan dairelere konut kredisi vermek istemezken kat mülkiyeti tapusu olan, yaş, güvenlik gibi kriterleri de karşılayan dairelere konut kredisi vermektedir.  

Kat İrtifakı Kaç Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? 

Kat irtifakı tapu örneği, sadece binanın yapımımı tamamlanıncaya kadar geçerli olur yani bina tamamlandıktan sonra kat irtifakı tapusunun kat mülkiyeti tapusuna çevrilmesi gerekir. Kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna çevrilirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşma şartı aranmaz. Ancak binanın yapımının irtifak tarihinden sonra 5 yıl içinde tamamlanmış olması gerekir. Eğer bina yasal süre içinde tamamlanamazsa hisse sahipleri itiraz edebilir ve irtifakı bozabilir. 

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte gerekli belgeler şunlardır:

  • İskân belgesi (yapı kullanım izni belgesi)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Yapının bağımsız bölümlerine ait arsa payları ve bu bölümlerin listesi
  • Bağımsız bölümlere ait Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Binanın borcu olmadığın ilişkin belge

Kat mülkiyeti tapusu alındıktan sonra tapu devri yapacaklar için devir işlemleri konusu da önem kazanır. Eğer merak ediyorsan tapu devir işlemleri hakkında yazımızdan bilgi alabilirsin.

DASK Sigortanı Yaptır, Evini ve Kendini Güvenceye Al

Kat mülkiyetini aldın, şimdi evinde huzurlu ve güvenli bir şekilde oturmak var. Fakat hayat bu, nasıl sürprizlerle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Oysa Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortası yaptırarak karşılaşabileceğin tüm risklere karşı güvence sağlayabilirsin. DASK, 6035 sayılı Afet Sigortaları Kanununa göre tapuya kayıtlı olarak tesis edilmiş ve tapuda “arsa” vasfında olan tüm binalar için de zorunludur. 

Sen de Sigortam.net’ten deprem hasarlarına karşı güvence sunan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve hırsızlıktan su baskınına kadar birçok duruma karşı teminat sağlayan konut sigortası yaptırarak kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsin.
 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.