Deprem Sonrasında DASK ve Araç Sigortaları Hakkında Önemli Bilgiler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Dask ve Konut Sigortaları Hakkında 

Depremde hasar gören evler için nereye başvurulur?

Deprem sonrası hasar oluşan evlerin hasar tespiti için; 

  • ALO 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı telefonu
  • Depremin olduğu şehrin belediye telefonu
  • Depremin olduğu şehrin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu
  • İlçe kaymakamlıkları
  • DASK’ın ALO 125 telefon hattı

İlgili kurumları arayarak hasar tespit ve sonrasındaki işlemler için bilgi alabilirsiniz.

DASK’a Hasar Başvurusu Nasıl Yapılır?

DASK’a hasar ihbarlarınızı ALO 125’i arayarak, e-devlet ve www.dask.gov.tr internet sitelerinden yapabilirsiniz. Hasar ihbarında bulunduktan sonra cep telefonlarınıza SMS ile başvurunuzun yapıldığına dair bildirim gelecektir. DASK kurumunun görevlendirdiği sigorta eksperleri binanızdaki hasarı tespit eder ve tazminat ödeme süreci başlatılır.

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Hangi Hasarları Kapsar?

Depremin binaya verdiği zararlar ve deprem sonucu konutta yangın çıkması, patlama olması ve yer kayması sonucu binada oluşabilecek hasarlar kapsam altındadır. Konut içerisindeki eşyaların zarar masrafları DASK kapsamında değildir. 

DASK Hasarın Ne Kadarını Öder?

DASK konutunuz için belediyelerin belirlediği rayiç yani piyasa değerinin tamamını ödemez, konutun yeniden inşa edilme bedelini öder. 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren hala geçerli olan bu tutar metrekare başına (betonarme için) 3.016 TL’dir. Konutunuzun metrekaresine göre belirlenen ve poliçenizde yazan tazminat tutarı ödenecektir. 

Konutunuz tamamen yıkıldıysa veya oturulamayacak şekilde orta ya da ağır hasar aldıysa DASK sigortasının bir konut için ödeyeceği en üst limit 640 bin TL’dir. Konutun metrekaresine göre ödenecek tazminat tutarı değişmektedir.

DASK Ne Kadar Sürede Tazminat Ödemesi Yapar?

Yasal ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tazminat tutarı hemen ödenmektedir. Hasar tespitinden sonra ödeme yapmak için belirli bir süre beklenmez.
Binada/Apartmanda Her Dairenin DASK’ı Yoksa Hasar Nasıl Ödenir?
Bir apartmanda her dairenin DASK sigortası olmayabilir, böyle bir durumda deprem sigortası olan dairelere kendi poliçe kapsamlarında hasar tazminatları ödenir. 

Deprem Sonrası Hasarlı Binaya DASK Yapılabilir mi?

Hasarlı binaya DASK yaptırılabilmesi, hasar oranına göre değişebilen bir durumdur. Depremden kaynaklı hasar alan binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sınıflandırılır. Üç sınıf olarak belirlenen hasar oranları; hafif, orta ve ağır hasar şeklindedir.

  • Deprem sonucu hafif hasar alan binalara DASK sigortası yaptırılabilir. Hafif hasar durumunda DASK poliçesi sigortalının beyanına göre yapılır.
  • Orta hasar alan binalarda ise güçlendirme yapılması zorunludur. Hasar onarıldıktan sonra resmi belgeleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunulur. Eğer bakanlık binanın oturmaya elverişli olduğu tespit ederse DASK sigortası yapılabilir.
  • Ağır hasarlı binalara ise DASK yaptırılamaz. Oturmaya uygun olmayan ağır hasarda resmi kurumlar tarafından evin yıkılma kararı verilir ve sigorta yaptırmak mümkün olmaz.

İmarı Olmayan Eve DASK Yapılabilir mi?

Ruhsatsız ve imar izni olmayan evler, “kaçak yapı” olarak değerlendirildiği için ruhsatsız olan evlere DASK yaptırılamaz. Ancak tapuda “mesken” olarak geçen konutlar ile “arsa tapulu” olarak ifade edilen ruhsatsız konutlara DASK yaptırmak mümkündür. Zorunlu deprem sigortasından yararlanabilmek için yapının imar izni alması ve “kaçak yapı” değerlendirilmesinin kaldırılmış olması gerekir.

DASK Her Yıl Yaptırılmalı mı?

DASK her yıl yeniden yaptırılması zorunlu bir sigortadır. Bir kere yaptırdıktan sonra her yıl poliçe süresi bitmeden yenilenmesi gerekir. Deprem sonucu tazminat ödemelerini alabilmek için her yıl güncel bir zorunlu deprem poliçenizin olması şarttır. Poliçe bitiş tarihlerini takip ederek gecikme olmaksızın yaptırılması da ayrıca önemlidir.

Konut Sigortası Deprem Hasarını Karşılar mı?

Konut sigortasının deprem hasarını karşılama kapsamı, poliçe teminatlarına bağlıdır. Eğer konut sigortasında deprem teminatı var ise, deprem sonucu oluşan zararlar kapsam dahilindedir. Bina ve eşya hasarları olarak ayrı ele alalım.

  • Binada oluşan zararların DASK’ın ödediği tutarın üzerinde kalan kısmı konut sigortası tarafından karşılanır. DASK metrekare üzerinden hesaplayarak bina bedelini öder ama belediyelerin belirlediği rayiç bedel daha yüksekse kalan bedeli konut poliçesi karşılar.
  • Depremde ev içerisindeki eşyaların hasar masrafları ise hem deprem hem de eşya teminatı olan konut sigortası poliçeleri tarafından ödenir. 
  • Bu açıdan konut sigortası poliçesinin teminat kapsamı hasar masraflarının ödenmesi açısından oldukça önemlidir. Sigortam.net 444 24 00 Hasar Destek Hattımızı arayarak konut sigortası hasar ihbarı ve teminat detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kasko ve Trafik Sigortaları Hakkında

Trafik Sigortası Deprem Nedeniyle Araç Hasarlarını Karşılar mı?

Trafik sigortası kendi aracınızdaki hasarları değil kaza sonucu karşı tarafın hasar masraflarını karşılar. Bu açıdan zorunlu trafik sigortası deprem sonucu aracınızdaki masrafları ödemez. 

Kasko Deprem Sonucu Oluşan Hasarları Karşılar mı?

Kasko sigortasının deprem sonucu zararları karşılaması poliçe kapsamına göre değişmektedir. Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır.  Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır. Yani örneğin poliçenizde %5 deprem muafiyeti uygulandıysa deprem sonucu aracınız pert olduğunda hasar ödemesini %5 kesinti ile alabilirsiniz.

Bazı kasko poliçelerinde doğal afetler tamamen kapsam dışıdır. Mini kasko gibi dar kapsamlı ürünlerde deprem teminatı olmayabilir, bu durumda hasar ödemesi alınamaz.
Bu açıdan kasko poliçenizin deprem teminatı ve muafiyet durumunu hasar ödeme süreçlerini değiştirecektir.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.