Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Herhangi bir aracı karayollarında kullanmak için gereken ilk şart sürücü belgesine sahip olmaktır. Ehliyet olarak da adlandırılan sürücü belgesi ise kullanılacak araç türüne göre farklı sınıflara ayrılır. Dolayısıyla sürücü belgesi almak için başvuru yapmadan önce ehliyet sınıfları ve araçları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. 

Peki tam olarak kaç tane ehliyet sınıfı vardır? A, A1, A2, M, B, B1, BE, C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E, G ve F olmak üzere tam 17 farklı ehliyet sınıfı mevcuttur. Sürücü belgesi almak için gereken temel şartlar da bu ehliyet sınıfları doğrultusunda değişiklik gösterir. 

Ehliyet sınıfları, ehliyet sınıflarının kullanabilecekleri araç türleri ve ehliyet sınıflarına yönelik sürücü belgesi alım şartları yazımızın devamında.

Şimdi ehliyet türlerini tek bir tabloda sınıflandırdık. Ehliyet sınıfları için merak edilen tüm detaylar, ehliyet sınıflarının kullanabilecekleri araç türleri ve ehliyet sınıflarına yönelik sürücü belgesi alım şartları yazımızın devamında. 

Ehliyet Sınıfı Araç Tipi Kriterler
A1 Hafif motosikletler 125 cc ve altı, 11 kW (kilovat) güç ve 0.1 kW/kg güç/ağırlık oranıyla sınırlı motosikletleri kapsar.
A2 Orta derecede motosikletler 35 kW güce kadar olan ve 0.2 kW/kg güç/ağırlık oranıyla sınırlı motosikletleri kapsar.
A     Büyük motosikletler 35 kW'tan fazla güce sahip motosikletleri kapsar.
B1 Dört tekerli hafifi motorlu taşıtlar B1 sınıfı araçlar için özel olarak belirlenmiş kriterlere sahip dört tekerlekli araçları kapsar.
B Otomobiller ve kamyonetler Maksimum 3.500 kg ağırlığında ve 8'den az yolcu taşıma kapasitesine sahip araçları kapsar.
BE Otomobiller ve hafif römorklar B sınıfı araçlar ile römork veya yarı römork çekebilmeyi kapsar.
C1 Hafif kamyonlar 3.500 - 7.500 kg arasında ağırlığa sahip kamyon ve benzeri araçları kapsar.
C1E Hafif kamyonlar ve römorklar C1 sınıfı araçlarla birlikte 750 kg'dan fazla römork çekebilmeyi kapsar.
C Kamyonlar 7.500 kg üzerindeki ağırlığa sahip kamyonları kapsar.
CE Kamyonlar ve römorklar C sınıfı araçlarla birlikte her türlü römork veya yarı römork çekebilmeyi kapsar.
D1 Küçük otobüsler En fazla 16 yolcu taşıyabilen ve 8 metreden kısa otobüsler için geçerli ehliyet sınıfıdır.
D1E Küçük otobüsler ve römorklar D1 sınıfı araçlarla birlikte 750 kg'dan fazla römork çekebilmeyi kapsar.
D Otobüsler 16'dan fazla yolcu kapasitesine sahip otobüsler için geçerli olan ehliyet sınıfıdır.
DE Otobüsler ve römorkla D sınıfı araçlarla birlikte her türlü römork veya yarı römork çekebilmeyi kapsar.
F Tarım ve iş makineleri Tarım ve orman işlerinde kullanılan motorlu araçları kullanabilmek için gereken ehliyet sınıfıdır.
M Mopedler Motor gücü 4 kW’ı geçmeyen iki, üç veya dört tekerlekli mopedleri kapsar.

 

Ehliyet sınıflarından birine sahip olmak için öncelikle ehliyet alma aşamasının geçilmesi gerekir. Ehliyet sınav tarihleri içerisinde yazılı sınavı geçerek ve direksiyon sınavını geçerek sürücü belgesine sahip olmalısın.

A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

A sınıfı ehliyet neler kullanır? sorusunu kısaca motosiklet türü araçlar olarak yanıtlamak mümkündür. Ancak yeterli değildir. Zira A sınıfı ehliyetin oldukça geniş olan kapsamını motosikletin silindir hacmi ve kW cinsinden motor gücü gibi faktörler belirler. Motor gücü 35 kW ve üzeri olan motosikletler A sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A sınıfı motosiklet sürücü belgesi almayı düşünenler “A ehliyet kaç cc’ye kadar?” diye merak edebilir. Burada konulan motor silindir hacmi sınırı ise 600 cc şeklindedir. Kısacası A sınıfı ehliyet ile maksimum 600 cc motor silindir hacmine sahip olan iki tekerlekli motosikletleri kullanmak imkân dahilindedir. A sınıfı ehliyete sahip olanlar A1, A2 ve M sınıflarında bulunan araçların tümünü de kullanabilir.

Motosiklet Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

A sınıfı ehliyet kendi içinde A1 ve A2 olmak üzere türlere ayrılır. Her iki sınıf da motor gücü, motor silindir hacmi ve tekerlek sayısı gibi unsurlar dahilinde farklı sınırlandırmalara sahiptir. Dolayısıyla “A1 ve A2 ehliyet nedir?” sorusunu ayrı ayrı yanıtlamak gerekir.

A1 sınıfı ehliyet 2 ya da 3 tekerlekli olan ve motor silindir hacmi 125 cc’yi geçmeyen motosikletleri kullanmak için gerekli sürücü belgesi türüdür. A1 ehliyet sınıfı için aynı zamanda tekerlek sayısına göre bir motor gücü sınırı da belirlenmiştir. Buna göre 2 tekerlekli motosikletlerde motor gücü sınırı 11 kW, 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15 kW’dır. Ayrıca A1 ehliyet türüne sahip olanlar için M sınıfında yer alan araçları kullanabilme imkânı da bulunur.

A2 ehliyet sınıfını A1’den ayıran temel fark da yine motor gücü sınırı olarak öne çıkar. Buna göre A2 ehliyet sınıfı 35 kW’ı geçmeyen 2 tekerlekli motosikletleri ve 15 kW’ı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletleri kapsar. A1 ehliyeti olanların M ve A1 sınıfında bulunan motosikletleri kullanma hakları da mevcuttur.

Motor ehliyetleri söz konusu olduğunda merak edilenlerin başında “A sınıfı ehliyet kimler alabilir?” sorusunun cevabı gelir. Bu konuda öncelikli olarak yaş şartı aranır. Yaş sınırı ise yine A, A1 ve A2 ehliyet sınıflarına göre farklılaşır. A sınıfı ehliyet için alt yaş sınırı 20’dir. Başvuru yaparken A1 ehliyet için 16, A2 ehliyet için ise 18 yaşında olmak gerekir. 

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Motosiklet ehliyet sınıfları sadece A, A1 ve A2’den oluşmamaktadır. M sınıfı ehliyet de motosiklet ehliyet çeşitlerinden biridir. Ancak M sınıfı ehliyetin kapsamı oldukça dardır. Haliyle “M ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusu, MOPED olarak adlandırılan motorlu bisikletlerdir şeklinde kısaca yanıtlanabilir. 16 yaşında motor ehliyeti almak isteyenlerin de başvuru yapabileceği M sınıfı ehliyet kapsamında 2, 3 ya da 4 tekerlekli tüm motorlu bisikletleri kullanabilmek yer alır. 

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Özellikle otomobil kullanımına yönelik ehliyet almak isteyenler için “B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?” sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. B sınıfı ehliyet ile otomobil ve kamyonet kullanabilmek mümkündür. Dolayısıyla B sınıfı ehliyet “araba ehliyeti hangi sınıf?” sorusuna yanıt oluşturur.  

Ancak B sınıfı ehliyetin kapsamı sadece otomobil ve kamyonet türü araçlarla sınırlı değildir. B ehliyet hangi araçları kullanır? sorusunun yanıtına M, B1 ve F sınıfındaki araçlar da dahil edilebilir. 

B sınıfı ehliyet de tıpkı A sınıfı gibi B1 ve BE olmak üzere farklı türler barındırır. B1 ehliyet aslında motor ehliyeti sınıfında yer alır. Buna göre B1 ehliyet ile 15 kW motor gücünü ve 400 kg ağırlığı geçmeyen ATV gibi 4 tekerlekli motosikletleri kullanabilmek mümkündür. 

BE sürücü belgesi B sınıfında yer alan araçlarla yük taşımacılığı gerçekleştirmek isteyenlere verilir. Burada dikkat edilmesi gereken araca bağlanması planlanan römork ya da yarı römorkun ağırlığıdır. 3.500 kg ağırlığını aşmadığı sürece bu tarz araçları kullanmak için BE sınıfı ehliyet almak yeterlidir. B ve BE sınıfı ehliyet başvuru yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. B1 sınıfı araçlar için ise alt yaş sınırı 16’dır.

En sık tercih edilen B sınıfı ehliyet için yenileme de oldukça merak edilen bir konudur. Ehliyet yenileme hakkında merak edilenler için yazımıza göz atabilirsin.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

“C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?” sorusunu yanıtlamadan önce “C sınıfı ehliyet ne demek?” açıklamakta fayda vardır. “C sınıfı ehliyet” kamyon ve çekici gibi ağır vasıta olarak tanımlanan araç türlerini kullanmak isteyenlere verilen sürücü belgesidir. Kamyon ehliyeti olarak da bilinen C sınıfı sürücü belgesini almak için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı gerekir. “C sınıfı ehliyet neler kullanır?” sorusunun yanıtı sadece kamyon ve çekici türü araçlardan ibaret değildir. C sınıfı ehliyet ile M, B, B1, C1 ve F sınıfında bulunan araçları kullanmak da mümkündür. 

C sınıfı ehliyet çeşitleri C1, CE ve C1E olarak üçe ayrılır. 3.500 ila 7.500 kg ağırlığında olan çekici ve kamyon kullanımına yönelik C1 sınıfı ehliyete başvurulmalıdır. 

C1E sınıfı ehliyet ise ağırlığı 12.000 kg’a kadar olan araçları kullanmak için gereklidir. C1E sürücü belgesi almak için C1 sınıfı ehliyete sahip olmak şart koşulmuştur. CE sınıfı sürücü belgesi ise kısaca TIR ehliyeti olarak adlandırılır. CE sınıfı ehliyette araçlara bağlanan römork ve yarı römorkların maksimum 750 kg olması gerekir.

C ve CE sınıfı ehliyet için alt yaş sınırı 21’dir. C1 ve C1E sınıfı ehliyetlere başvuru yapmak için ise 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. 

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

“D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?” sorusunu kısaca otobüs şeklinde yanıtlamak mümkündür. D sınıfı ehliyet için başvuru yaparken aranan şartların başında B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gelir. D sınıfı ehliyet alarak farklı sınıflarda yer alan araç türlerini de kullanmak imkân dahilindedir. Bu doğrultuda “D ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun cevabına M, B, B1, D1 ve F sınıfı kapsamında bulunan tüm araçlar da dahil edilebilir. 

D sınıfı sürücü belgesi D1, DE ve D1E olmak üzere farklı türlere sahiptir. D1 sınıfı ehliyet minibüs kullanmak isteyenlere verilir. Bu nedenle halk arasında minibüs ehliyeti olarak da bilinen D1 sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F türü araçlar da kullanılabilir. 

D1E sınıfı ehliyet, minibüsü 750 kg ağırlığı geçen römorklar ile kullanmak isteyenlerin başvurması gereken sürücü belgesidir. D1E sürücü belgesine sahip olmak için mutlaka önceden D1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. 

DE sınıfı ehliyet ise tıpkı D1E sınıfında olduğu gibi araca bağlanan römorkla ilişkilidir. Buna göre otobüs maksimum 750 kg ağırlığında olan bir römorklar ile kullanılacaksa DE sınıfı ehliyet alınmalıdır. D ve DE sınıfı ehliyet için 24 yaşını doldurma şartı aranır. D1 ve D1E sınıfı ehliyet almak isteyenlere yönelik ise 21 yaş sınırı mevcuttur. 

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

İş makinesi kapsamında yer alan araçların tümü “G sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?” sorusuna yanıt oluşturur. G sınıfı ehliyet ile M sınıfında yer alan motor bisikletleri de kullanmak mümkündür. G sınıfı ehliyet almak için belirlenen alt yaş sınırı ise 18’dir. 

F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Ehliyet türleri arasında yer alan F sınıfı sürücü belgesi, özellikle tarım alanında çalışanlar için büyük öneme sahiptir. Tıpkı karayollarında seyreden tüm araçları kullanmak için sürücü belgesi gerektiği gibi tarım alanında da birtakım araçları kullanmak için ehliyet gerekir. Bu kapsamda verilen sürücü belgesi F sınıfı ehliyet olarak adlandırılır. 

Peki F ehliyet hangi araçları kullanır? Bu sorunun cevabı traktör ve benzeri araçlar şeklindedir. F sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. 

Ehliyet almak, gerekli belgeleri toplamak ve başvuruda bulunmak üzere işlemleri içerir. Ehliyet alma şartları ya da sürücü sağlık raporu nereden alınır gibi soruların için de ilgili yazılarımızı ziyaret edebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.