Tesla Elektrikli Araba Modelleri ve Özellikleri
Tesla marka elektrikli araba modelleri ve özellikleri için merak ettiklerimi yazımızdan öğrenebilirsin.
Çevre dostu bir ulaşım yöntemi olan elektrikli araçlar (EV – Electric Vehicle), her geçen gün daha popüler bir hâle gelir. Benzin ve mazot kullanan araçların aksine hareket enerjisini elektrikten elde eden bu araçlar, fosil yakıt kullanımını en aza indirmeyi sağlar. Yapılan teşvikler ve uygun fiyatlı bir alternatif olması, çok sayıda kişinin elektrikli arabalara yönelmesine neden olur. Elbette, ilk defa elektrikli araç satın alacak kişilerin aklına “Elektrikli araba nasıl şarj edilir?” ya da “Elektrikli araba nerede şarj edilir?” gibi pek çok soru da gelir. Gelin bu soruların yanıtını birlikte keşfedelim!
“Elektrikli araba nasıl şarj edilir?” sorusunun cevabı birbirinden farklı elektrikli araç şarj etme yönteminin olduğudur. Bu yöntemler şunlardır:
Elektrikli araç nedir yazımızdan elektrikle çalışan arabalar hakkında merak ettiğin sorulara yanıt bulabilirsin.
“Elektrikli araç nasıl şarj edilir?” sorusunu yanıtlamak için kablolu şarj seviyelerini de bilmek gerekir. En kolay şarj yöntemi olan kablolu şarj, araçla birlikte sunulan şarj ekipmanları ile gerçekleştirilir. Ancak kablolu şarj kendi içinde farklı seviyelere ayrılır. Bu seviyeler; normal, ev tipi ve hızlı şarjdır.
Aracın ev tipi prize takılarak şarj edilmesini mümkün kılan bu seviye, 120 volt enerji kullanır. Yavaş şarj olarak da bilinen bu seviyenin bir aracı tam olarak şarj etmesi 7 ila 29 saat sürer. Şarj elemanlarının genelde aracın içerisinde bulunması ve herhangi bir güç dönüştürücüsü gerektirmemesi, ev tipi şarjı en yaygın şarj tipi hâline getirir.
Seviye 3’ten daha uygun fiyatlı ve Seviye 1’den daha hızlı olan normal şarj, yaklaşık 240 Volt ila 400 Volt arasında enerji tüketir. Çoğunlukla otoparklarda, alışveriş merkezlerinde, benzinliklerde ya da dinlenme tesislerinde bulunan Seviye 2 şarj üniteleri, bir aracı 2 ila 10 saat arasında şarj eder. Tıpkı Seviye 1’de olduğu gibi bu seviyede de herhangi bir dönüştürücüye gereksinim duyulmaz.
Normal şarj için hızlı şarjdan görece daha uygun fiyatlı olduğundan bahsettik. Elektrikli araba şarj maliyeti ne kadar yazımızdan şarj maliyetleri hakkında merak ettiğin tüm detayları öğrenebilirsin.
DC (doğru akım) şarj tipi olan Seviye 3, bir aracı oldukça hızlı şarj edebilir. Seviye 3’te şarj edilen bir araç, 10 dakikalık şarj sonrasında yaklaşık 65 kilometre kadar yol katedebilir ve tamamen aracın şarj olması 30 dakika kadar sürer. Bu şarj tipinde ise şarj elemanları araca monte şekildedir ve şarj işlemi için gerekli elemanlar dolum noktalarında bulunabilir.
Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC), güç aktarımında kullanılan farklı elektrik akımı türleridir. Doğru akım, güç kaynağından gelen enerji dalgasını yüksek potansiyelden alçak potansiyele götürür ve kısa mesafede güç kaybını minimuma indirir.
Diğer akım türü olan alternatif akım ise elektrik enerjisinin uzak mesafelere güvenli hâlde iletilebilmesini sağlar. Akımın yönünü pozitif ve negatif arasında dönüşümlü ileten alternatif akım; doğru akıma kıyasla daha yaygın bir kullanıma sahiptir.
Elektrikli şarj üniteleri, çoğunlukla alternatif akım kullanır. Popüler araç üreticilerinden yalnızca Tesla, “Supercharger şarj istasyonları”nda DC akım kullanır.
Tesla şarj istasyonlarında kullanılan “Supercharger” teknolojisi, DC akımı kullanarak araçların daha hızlı şarj edilmesini mümkün kılar. 2013 senesinde piyasaya sürülen Supercharger sayesinde bir elektrikli araç, 30 dakikalık şarjla 300 kilometrenin üstünde yol katedebilir.
Özellikle Avrupa ve ABD’de yaygın bir kullanımı olan Supercharger, çoğu ülkede 120 kW kapasiteye sahiptir. Türkiye’de kullanılan Tesla istasyonları ise altyapısı nedeniyle ancak 75 kW ile 100 kW arasında aktarım sağlayabilir.
“Supercharger ile elektrikli araç nasıl şarj edilir?” sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Bu istasyonlar, sıradan bir kablolu elektrikli araç şarj istasyonuyla aynı şekilde çalışır. Aracı istasyona bağlayıp şarj olmasını beklemek yeterlidir.
Elektrikli araçlar hakkında en çok merak edilen sorulardan birisi de “Elektrikli araba nerede şarj edilir?” sorusudur. En yaygın şarj yerleri aşağıdaki gibidir:
Elektrikli araba ne kadar yakar sorusunun cevabını merak ediyorsan da yazımızdan yakıt tüketimi hakkında bilgi alabilirsin.
“Elektrikli araç nerede şarj edilir?” cevabından sonra araçların şarj süresine de değinmek gerekir. Elektrikli araç şarj süresi, kullanılan şarjın seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Aracın şarj süresini etkileyen pek çok dış faktör de söz konusudur. Bunlardan başlıcaları şu şekildedir:
Bütün bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, elektrikli araç şarj süresinin 30 dakika ila yarım gün arasında değişiklik gösterebileceği söylenebilir. Elektrikli araba kaç saatte şarj olur yazımızdan şarj süreleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsin.
Elektrikli araçların hasar risklerine karşı korunması için elektrikli araçlara özel kasko sigortaları vardır. Elektrikle çalışmasından kaynaklı oluşabilecek risklere ve diğer araçlar gibi hasar risklerine karşı aracı korur. Fiyat ve teminatları öğrenerek bütçeni güvence altına almak için elektrikli araç sigortası hakkında bilgi al, hemen sigortanı yaptır.