Tesla Elektrikli Araba Modelleri ve Özellikleri
Tesla marka elektrikli araba modelleri ve özellikleri için merak ettiklerimi yazımızdan öğrenebilirsin.
Fosil yakıtların çevreye verdiği zarar, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi ciddi ölçüde arttırmaktadır. Petrol ürünlerinin dünya genelinde azalması ve fiyatlarının pahalılaşması da pek çok sürücünün elektrikli araçlara yönelmesini sağlar. Bu yönelim, petrol ürünlerine yapılan zamlar sebebiyle ülkemizde de kendini göstermektedir. Benzine kıyasla daha uygun fiyatlı olan elektrik, sürücüler için bütçe dostu bir seçenek olarak ön plana çıkar. Peki, elektrikli araba ne kadar yakıyor? Gelin bu sorunun cevabını birlikte keşfedelim.
Elektrikli araçlar, enerji kaynağı olarak elektrik kullanarak yakıttan tasarruf etme imkânı tanır. İçten yanmalı motor bulunmayan bu araçlar; elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren bir motor ve döner hareketli bir rotor aracılığıyla çalışır. Elektrikli araç nedir yazımızdan aracın özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsin.
İçten yanmalı motorların tükettiği 1 litrelik benzinin elektrikli araçlardaki karşılığı 10 kWh şeklindedir. Bir elektrikli aracın 100 kilometre yol katetmek için tüketeceği ortalama enerji ise yaklaşık 18 kWh olarak hesaplanır. İçten yanmalı motor kullanan araçlarda ise aynı mesafede ortalama 6 ila 7 litre yakıt tüketilir. Bundan yola çıkarak elektrikli araçların yakıt kullanan araçlara kıyasla çok daha az enerji tüketerek çok daha uzun mesafe gidebildiğini söylemek mümkündür.
İngilizce kilowatt/hour – yani kilovatsaat – sözcüğünün kısaltması olan kWh, bir saat içerisinde üretilen ya da tüketilen elektrik enerjisini ifade eder. Bu kavram, “Elektrikli araba ne kadar yakar?” sorusuna yanıt vermemizi sağlar.
Elektrikli cihazların saat başı tükettiği enerjiyi hesaplamada kullanılan kWh, hanelere ve iş yerlerine göre farklı şekilde fiyatlandırılır. 2024 yılının son çeyreğinde 1 kWh birim elektrik tutarları ortalama olarak aşağıdaki gibidir.
Ev Tüketicileri | İş Yerleri | ||
Düşük Kademe* | Yüksek Kademe | Düşük Kademe | Yüksek Kademe |
2,07 TL | 3,11 TL | 4,78 TL | 5,54 TL |
Yukarıdaki 1 kWh elektrik tutarı vergi ve fonlar dahil halidir. Kullanıma, elektrik dağıtıcısına ve bulununan bölgeye göre 1 kWh'nin TL değeri değişebilir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun web sitesinden vergisiz fiyatlara ulaşabilirsin.
* Düşük ve yüksek kademe, günlük elektrik tüketimine göre belirlenir. Günde 8 (ayda 240) kilovatsaatten düşük elektrik kullanan tüketiciler, düşük kademe grubuna dahildir. Bu sınırı aşan tüketiciler ise yüksek kademeden vergilendirilir.
Yukarıda bahsettiğimiz ev tüketicileri konusu, evde şarj nasıl olur, evde şarj maliyetleri ne kadar gibi soruları akla getirmiş olabilir. Elektrikli araba evde şarj edilir mi yazımızdan evde şarj hakkında merak ettiğin tüm bilgileri bulabilirsin.
“Elektrikli araç ne kadar yakar?” sorusunun cevabı, yukarıdaki verilere göre farklı biçimlerde verilebilir. Bir elektrikli araç, 100 kilometre yol için yaklaşık 18 kWh enerji harcar. Dolayısıyla, bu aracın ev tipi prizle şarj edilmesi, düşük tarifeden hesaplandığında 37,26 TL tutar. Bu ücret yüksek kademede 55,98 TL çıkar.
Aynı araç, iş yeri olarak kayıtlı bir yerde şarj edilirse ise düşük kademede 86,04 TL, yüksek kademede 99,72 TL tutar. Dolayısıyla, “Elektrikli araba 100 km’de ne kadar yakar?” sorusunun cevabı ortalama olarak en az 37,26 TL, en yüksek 99,72 TL olarak hesaplanabilir.
Yukarıda sorduğumuz soruyu, “Elektrikli araba km’de ne kadar yakar?” şeklinde değiştirdiğimizde ise kilometre başına 0,18 kWh enerji tüketildiğini görürüz. Bu da aşağıdaki verilere ulaşmamızı sağlar:
Elektrikli arabanın şarj tüketmesi yani yakıt maliyeti yanında şarj maliyetleri de vardır. Elektrikli araba şarj maliyeti ne kadar yazımızdan şarj fiyatları hakkında bilgi alabilirsin.
Elektrikli araç ne kadar yakar sorusunun cevabını aldık fakat bu araçların yakıt tüketen araçlara kıyasla daha avantajlı olup olmadığına da değinmeliyiz.
Yukarıdaki rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, bir elektrikli aracın 100 kilometrede en düşük 37,26 Türk lirası, en yüksek 99,72 Türk lirası harcadığını söyleyebiliriz. Ortalama olarak elektrikli araba ne kadar yakar bulmak için bu iki rakamın ortalamasını alıp 68,49 TL sonucuna ulaşırız.
Yakıt tüketen araçlar ise 100 kilometrede 5 ila 7 litre arasında benzin harcar. Kasım 2024 benzin fiyatları yaklaşık 42,90 TL'dir. (İllere ve istasyonlara göre değişmekle birlikte örnek için ortalama bir fiyattır.) Bu da ortalama bir arabanın 100 kilometrede 214 TL ile 300 TL değerinde yakıt tükettiğini gösterir. İki rakamın ortalaması alındığında ise yakıt tüketen araçların 100 kilometrede ortalama 257 TL harcadığını söylemek mümkündür.
Bu hesaba bakarak sonucun oldukça açık olduğunu söyleyebiliriz; elektrikli araçlar, yakıt tüketen araçlara göre çok daha hesaplı ve avantajlıdır. Benzin ücretleri değişiklik gösterdiği için aynı mantıkla güncel benzin ücretlerini göz önüne alarak hesaplama yapabilirsin.
Elektrikli araçların avantajlarından birisi de farklı biçimlerde şarj edilebilme imkânı sunmasıdır. Elektrikli araç şarj etme işlemi evde, iş yerinde ya da kamuya açık bir istasyonda gerçekleştirilebilir. Özellikle evde elektrikli araç şarj etmek, maliyet açısından en düşük seçenektir.
Ancak, elektrikli aracı her zaman evde şarj etmek mümkün olmayabilir. Uzun yolda ya da evde şarj etme imkanının bulunmadığı durumlarda, şarj istasyonlarını kullanmak gerekebilir. Bu tür durumlarda, çoğu kişi, elektrikli araç şarj istasyonlarının ne kadar ücret aldığını merak eder.
ÖNEMLİ!! Elektrikli araç şarj ücretleri istasyonlara göre değişiklik gösterir. İstasyonların farklı dolum yerleri bile farklı dolum ücretleri uygulayabilir. Bu nedenle güncel fiyat bilgileri için direkt dolum yapılacak istasyonlardan bilgi almak en doğrusudur.
Bir kaç örnek verelim, 2024 yılı için ortalama şarj istasyonu ücretleri aşağıdaki gibidir:
ZES
Eşarj
Aksa Şarj
Elektrikli araba nasıl şarj edilir yazımızdan şarj yöntemlerinin detaylarını öğrenebilirsin.
Elektrikli araba ne kadar yakıyor öğrendiğimize göre şarj istasyonlarını nerelerde bulabileceğimize göz atabiliriz. Kamuya açık şarj istasyonları; çoğunlukla AVM’lerde, benzin istasyonlarında, otoparklarda ya da çarşılara yakın konumlarda bulunur. Şarj istasyonlarında aracını şarj ederken ne kadar sürede tamamlanacağı da önemlidir. Çünkü belirli bir zaman şarj istasyonunda beklemek gerekebilir. Elektrikli araba kaç saatte şarj olur yazımızdan süreler hakkında bilgi alarak yolcuğunu planlayabilirsin.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından geliştirilen Serbest Erişim Platformu-Şarj@TR programı sayesinde Türkiye çapındaki tüm istasyonları gerçek zamanlı olarak görüntülemek mümkündür.
2024 yılında, Türkiye’nin 81 ilinde, elektrikli araç şarj istasyonuna rastlamak mümkündür. En çok şarj istasyonu bulunan 10 ilimiz ise şu şekildedir:
1. İstanbul – 2.200
2. Ankara – 822
3. Antalya – 682
4. İzmir – 402
5. Bursa – 357
6. Muğla – 314
7. Kayseri – 254
8. Konya – 247
9. Eskişehir – 178
10. Afyonkarahisar – 140
Elektrikli araçlara özel teminatları olan kasko sigortalarını incelemeni öneririz. Elektrikli aracın şarj ekipmanlarını koruma, batarya pil teminatı gibi ek avantajlarla aracını hasar risklerine karşı koruma altına alır. Aynı zamanda çarpma, çarpılma, hırsızlık, ikame araç gibi standart kasko ürünlerinde olan ana ve ek teminatları da içerebilir. Poliçeler arasında seçim yapmak senin ihtiyaçlarına ve bütçene göre belirleyeceğin bir konudur. Bu nedenle geç olmadan elektrikli araç kasko fiyatları için teklif alıp, fiyat ve teminatları karşılaştırabilir, ihtiyaçlarına en uygun olanı seçebilirsin.