Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Yeni ebeveyn olacak çiftler için hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler önemli merak konuları arasındadır. Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler anne adaylarının ve bebeğin sağlık gelişimine göre değişebilir. Uzman doktor kontrolünde detaylı olarak nelere dikkat edileceği öğrenilmelidir. Kişinin özel sağlık durumuna ve öznel gebelik sürecine göre hareket edilmelidir.

Yazımızda genel olarak hamilelikte nelere dikkat edilmeli konusundan bahsettik, sağlık açısından tavsiye niteliğinde olmadığını belirtelim.

Gebelikte dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları şunlardır:

  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, bazı gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Ağır kaldırmaktan kaçınılmalı, ancak doktorun onayıyla düzenli olarak hafif fiziksel aktivite yapılabilir.
  • Yeterince dinlenilmeli ve uyurken yatış pozisyonunuza dikkat edilmelidir.
  • Hamilelik riskli kategoride olmadığı sürece yine doktor onayıyla gebelikte cinsellik devam edebilir.
  • Gebelik süresince psikolojik açıdan sağlığa dikkat edilmeli, gerektiğinde profesyonel destek almak ihmal edilmemelidir.
  • Mesleği fiziksel olarak anne adayını zorluyorsa veya çok stresli olmasına neden oluyorsa, gebelik sırasında çalışma hayatına ara vermek düşünülebilir.
  • Hamileliğin kusma ve yorgunluk gibi etkilere sebep olabileceği unutulmamalıdır. Ciddi olabilecek beklenmedik semptomlarla ilgili profesyonel destek almak ihmal edilmemeli.
  • Düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmeli, gebelik sürecinde kullanabilecek ve kullanılamayacak ilaçlarla ilgili bilgi alınmalıdır.
  • Hamilelik boyunca kesinlikle sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Bahsettiğimiz bu maddelerle ilgili daha fazla bilgiye aşağıda ayrı başlıklar altında ulaşabilirs. Buna ek olarak, yazımızın sonunda hamilelikte ay ay dikkat edilmesi gerekenler hakkında bazı önemli detayları bulabilirsin.

Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik süresince önemli olan öne çıkan dikkat edilmesi gereken konuları aşağıda detaylandırdık.

Beslenme

Hayatın her noktasında beslenme önemli konulardan biridir. Hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin gelişimi için beslenme hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Gebelik sırasında dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı takip edilmelidir. Protein ve kalsiyum gibi besin ögelerinin yanı sıra yeterli miktarda vitamin ve mineral almaya özen gösterilmelidir. Hamilelik sırasında beslenme konusunda dikkat edilecek hususlardan biri birtakım gıdalardan uzak durmaktır. Bunlar arasında yeterince pişmemiş et, çiğ süt ve süt ürünleri, çiğ balık gibi örnekler yer alır. Ayrıca ton balığı gibi yüksek cıva oranına sahip olabilen balık türlerinin tüketimi de sınırlanmalıdır. Genelde hamilelik döneminde kafein tüketimi de 200 miligramı aşmamalıdır.

Egzersiz, Ağır Kaldırma ve Fiziksel Aktivite

Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında fiziksel aktivite konusu da bulunur. Hamilelik boyunca ağır kaldırmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü ağır kaldırmak düşük yapma ve prematüre doğum riskini artırır. Bu riskleri artırabilecek bir diğer etken uzun süre ayakta kalmak olduğu için uzun süre ayakta kalmamaya da dikkat edilmelidir. Ancak fiziksel aktivite hayatın diğer tüm süreçlerinde önemli olduğu gibi hamilelikte de önemlidir. Gebelikte egzersiz yapmak bel ağrılarını azaltmakta, kabızlığın önüne geçmekte ve kilo kontrolünde etkili olabilir. Yürüyüş, yüzme, pilates ve yoga gibi egzersizler hafif olacak şekilde hamilelik sırasında doktorun da onayıyla yapılabilir.

Dinlenme ve Uyku

Hamilelik sürecinde yeterince uyumamak çeşitli hamilelik komplikasyonlarının görülme riskini artırır. Bunlar arasında gestasyonel diyabet ve preeklampsi gibi örnekler bulunur. Ayrıca hamileliğin vücudu yoran bir süreç olması nedeniyle yeterince dinlenmek dikkat edilmesi gereken bir konudur. Uyku sırasında bebek için güvenli ve karna baskı yapmayan bir pozisyon seçilmelidir. Buna ek olarak uyku pozisyonu seçiminde anne adayının sağlığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yan yatmak tercih edilebilir. Daha kaliteli bir uyku için stresten uzak durulmalı, uyku saatlerine yakın elektronik cihazların kullanımı azaltılmalıdır.

Cinsel Yaşam

Yeni anne baba olacak çiftler için hamilelikle ilgili merak edilen konulardan biri cinsel yaşamdır. Sağlıklı hamileliklerde cinsellik zararlı değildir. Ancak riskli hamileliklerde cinsellik tehlikeli olabilir. Erken doğum veya düşük riski, plasenta ile ilgili problemler gibi durumlarda gebelikte cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Bunlar dışında gebelikte cinsel yaşamı etkileyebilecek diğer konular da bulunur. Sebebi bilinmeyen vajinal kanama ve rahim ağzı yetmezliği gibi durumlar bunun bazı örnekleridir. Gebelikte cinsellik konusunda doktor kontrolünde olmak oldukça mühimdir.

Mental Sağlık

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında, hiç şüphesiz, anne adayının ve bebeğin fiziksel sağlığı önemli konulardan biridir. Bunun yanı sıra gebelik kişiyi psikolojik açıdan da etkileyebilen bir konudur. Yapılan araştırmalara göre gebelik sırasında anne adaylarında %20'ye ulaşan oranlarda mental sağlık sorunları görülür. Doğum sonrasında da anksiyete ve duygudurum bozuklukları ortaya çıkabilir. Her ne kadar gebelikte duygu değişimleri zaman zaman görülebilse de durumun ciddileşmesi halinde profesyonel yardım almaktan çekinilmemelidir. Hamilelik sırasında fiziksel sağlığın yanı sıra psikolojik sağlığa da dikkat edilmelidir.

Çalışma Hayatı

Yeni ebeveyn olacak birçok çift gebelikte iş hayatına nasıl devam edilebileceğini merak edebilir. Pek çok iş hamilelik sırasında da doğumun başlangıcına kadar sürdürülebilir. Tabii ki, çalışırken yeterli miktarda dinlenilmeli, rahat kıyafetler giyilmeli ve stresten kaçınılmalıdır. Fakat özel durumlar hamilelikte çalışmayı sakıncalı hale getirebilir. Örneğin düşük veya erken doğum ihtimali olması bunlar arasındadır. Dahası, her iş hamilelikte yapmaya uygun olmayabilir. Fiziksel güç isteyen, uzun süre ayakta kalınan veya stresli işler gebelik sırasında sakıncalı olabilir.

Hamileliğin Etkileri

Gebelik anne adayını fiziksel olarak birçok yönden etkiler. Hamilelikle beraber pek çok belirti görülebilir. Bunlar arasında yaygın bazı örnekler mide bulantısı, yorgunluk, daha fazla idrara çıkma, duygusal değişimler, şişkinlik, karın krampları, kabızlık ve burun tıkanıklığıdır. Bu tür etkilerin fazla stres ve kaygıya sebep olmaması için gebeliğin vücuttaki etkileri öğrenilmeli ve bunlara hazır olunmalıdır. Hamilelik sırasında daha ciddi semptomlar da ortaya çıkabilir. Bunlar arasında vajinal kanama, sürekli devam eden baş ağrısı, ağrılı idrara çıkma, bulanık görme gibi örnekler yer alabilir. Beklenmedik, ciddi sebepleri olabilecek etkilerle karşılaşıldığında doktora danışılmalıdır.

Doktor Kontrolü, İlaç Kullanımı ve Aşılar

Sağlıklı bir gebelik sürecinin önemli parçalarından biri düzenli olarak gerçekleştirilen doktor kontrolleridir. Anne adayının ve bebeğin sağlığının düzenli olarak izlenmesi için doktor kontrollerine gidilmelidir. Ayrıca, herhangi bir ilaç kullanılıyorsa gebelik sırasında bu konuda nasıl bir yol izleyebileceğini öğrenmek için doktordan bilgi alınmalıdır. Çünkü anne adayının kullandığı ilaçlar gelişmekte olan bebeği etkileyebilir. Düzenli kontroller sırasında doktora danışarak hamileyken hangi aşıların yaptırılması, hangilerinin yaptırılmaması gerektiğini de öğrenilebilir.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında, bahsettiğimiz diğer hususların yanı sıra, sigara ve alkol kullanmaktan kaçınmak da yer alır. Sigara ve alkol kullanımı, hamilelik olsun veya olmasın fark etmeksizin, kişi için sağlık açısından zararlı eylemlerdir. Gebelikte sigara ve alkol kullanımı bebeğin anne karnında gelişimini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle hamileyken sigara ve alkol kullanımından kesinlikle kaçınılması gerekir. Sigarayı ve alkolü bırakmak zor olabilir. Dolayısıyla bu süreçte gerekli olduğu takdirde profesyonel yardım almak istenebilir.

Hamilelikte Ay Ay Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Genel olarak, yukarıda bahsetmiş olduğumuz hususlara hamileliğin tüm aylarında dikkat edilmesi gerekir. Bunların yanı sıra hamileliğin farklı aylarında dikkat etmeniz gereken bazı konular da mevcuttur. Peki, hamilelikte ay ay dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Gebeliğin ilk dönemleri anne adayının değişimlere alışması ve hamileliğe adapte olması açısından önemlidir. Bu süreçte mide bulantısı, yorgunluk gibi hamileliğin erken dönem belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir. Kişinin hamile olduğunun anlaşılmasıyla beraber, eğer kullanıyorsa sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır. Ayrıca vücutta gerçekleşecek değişimlere kişi kendini mental olarak hazırlamalıdır. Doktor kontrollerine gidilmesi, eğer gerekliyse beslenmenin düzenlenmesi gibi önemli uygulamalara bu aşamada başlanılır. Dahası, eğer düzenli ilaç kullanılıyorsa doktordan ilaçların gebelik sürecine uygun olup olmadığıyla ilgili bilgi alınmalı ve gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

Hamileliğin ilk 3 ayı sırasında bebeğin vücudundaki en temel organların gelişimi gerçekleşir. Bu süreçte fetüsün gelişimi dış etkenlere karşı çok duyarlıdır. Dolayısıyla, özellikle gebeliğin ilk 3 ayında zararlı maddeler ve radyasyon gibi dış etkenlerden kaçınılmalıdır.

Gebeliğin ilk 3. veya 4. ayının sonrasında demir eksikliği görülebilir. Bu aşamaya gelindiğinde doktorla görüşerek gerekliyse demir desteği kullanımına başlanabilir.

Bebek anne karnında 4 ve 5. aylarda hareketlerine, tekmelemeye başlayabilir. Buna ek olarak, anne adayının artan iştahıyla beraber kilo artışı görülebilir. Eğer mümkünse hamile yogası, yürüyüş gibi egzersizler içeren hafif bir spor programı uygulanabilir. Özellikle bu aşamada kabızlık ortaya çıkabileceğinden dolayı, hamilelikte 5. ay dikkat edilmesi gerekenler arasında yeterli sıvı tüketimi yer alır.

Hamileliğin 6. ayına ulaşıldığında bebeğin gelişimi daha da gözle görülür bir hal alır. Bu aşamada anne adayının karnı iyice şişmiş olacaktır. Giysiler karın bölgesindeki bu büyümeye uygun seçilmeli, konforlu kıyafetlere yönelinmelidir.

Gebelikte 7. aya yaklaşıldığında, 27. haftada üçüncü trimester olarak adlandırılan son üç aylık döneme girilir. Doğumun gerçekleşmesine yaklaşılan bu dönemde doğum planları ve hazırlıkları yapılabilir.

Gebelik takibi nedir daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsin. Yazımıda gebelik kontolleri hakkında detayları bulabilirsin.

Doğum Sigortası ile Hamileliği ve Doğumu Planla!

Eğer planlı bir hamilelik düşünüyorsan doğum teminatlı tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası satın alarak hem kendi hem de bebeğinin sağlığını güvence altına alabilirsin. Doğum sigortası; hamilelikte yapılan testler ve rutin muayeneleri, normal veya sezeryan doğumu, doğumdan sonra hastanede kalma masraflarını karşılar. Teminat kapsamı ve fiyatları değişkendir. Bu açıdan ihtiyaçlarına ve bütçenene uygun bir doğum sigortası için hemen teklif alıp inceleyebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.