Japonya Vizesi Nasıl Alınır, Şartları Nedir?
Japonya vize türleri nedir, gerekli belgeleri nelerdir, nasıl alınır? Japonya vizesi hakkında soruların için hemen tıkla.
İtalya; tarih kokan mimarisi, doğal güzellikleri, Venedik, Roma ve Milano gibi dünyada eşi benzeri olmayan şehirleri ile turistlerin gözdesi olan bir ülkedir. İtalya sadece seyahat tutkunlarını değil, dünyanın 8. büyük ekonomisine sahip gelişmiş bir ülke olarak iş ve eğitim olanaklarından faydalanmak isteyenleri de sıklıkla ağırlar.
İş, eğitim ya da turistik seyahat; hangi amaçla olursa olsun sen de İtalya yolculuğu yapmaya karar verdiysen öncelikli olarak üzerine düşünmen gereken konu, İtalya vizesidir. İtalya Türk vatandaşlarına vize uyguladığı için seyahat planları yapmaya başlamadan önce vize başvuru şartları ve süreci hakkında bilgilenmen oldukça önemlidir. Peki İtalya vizesi nasıl alınır ve İtalya vizesi almak için gereken evraklar nelerdir? Tüm ayrıntılarıyla senin için hazırladığımız yazımızda!
İtalya vizesi başvuru yerleri vize süresine göre değişir. Uzun süreli D Tipi İtalya vizesi almak için İtalya Büyükelçiliğine ya da İtalya Konsolosluğuna başvuru yapman gerekir. Kısa süreli C Tipi (Schengen) vize için yapılan başvuruları konsolosluklar ya da büyükelçilikler kabul etmemektedir. C Tipi vize almak için konsolosluk tarafından yetki verilen kurumlara ya da seyahat & turizm acentelerine başvuru yapabilirsin.
Kısa süreli C tipi vize (Schengen) almak için başvuru işlemini online olarak gerçekleştirebilirsin. Bunun için başvuru formunu elektronik ortamda doldurup imzalayabilir ve online randevu talebinde bulunabilirsin. Uzun süreli D tipi vize için ise online başvuru kabul edilmemektedir. Dolayısıyla D tipi vize için İtalya Büyükelçiliklerine ve Konsolosluklarına şahsen başvuruda bulunman gerekir.
İtalya vizesi için gerekli evrakların neler olduğunu belirleyen temel unsur vize türleridir. Dolayısıyla vize başvurusu için gerekli evrakları, almayı planladığın vize türüne göre hazırlaman gerekir. Her ne kadar senden talep edilecek evraklar vize türlerine göre değişiklik gösterse de tüm vize türleri için hazırlaman gereken belgeleri genel olarak sıralamak mümkündür. Bu doğrultuda İtalya vizesi için istenilen en temel evraklar şunlardır:
Eğitim ya da staj amacıyla İtalya’da konaklamak isteyen öğrencilerden istenilen ek belgeler şunlardır:
Ticari faaliyetler kapsamında İtalya’ya gidecek olanlardan talep edilen ek belgeler ise şöyledir:
Gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlayıp İtalya Konsolosluğuna teslim ettikten sonra yapman gereken vize sonucunu beklemektir. Vize takibini direkt başvuru yaptığın konsolosluktan yapabileceğin gibi konsolosluklar tarafından resmi olarak yetkilendirilmiş aracı kurumlar vasıtasıyla da gerçekleştirebilirsin. Bu bakımdan online takip hizmeti veren aracı kurumlar işini oldukça kolaylaştıracaktır. İtalya vizen onay aldığında pasaportuna eklenerek sana sunulacaktır. Bunun için pasaportunda en az iki adet boş sayfa bulunması gerekir.
Vize başvurusunun sonucu ortalama 15 gün içerisinde belli olur. Vize başvurusu sonuçlanma süresi konsolosluklarda yaşanan yoğunluk ve tatil günleri gibi unsurlara göre uzayabilir. Bu nedenle herhangi bir aksilik ya da sorun yaşamamak için İtalya vize başvurunu seyahatini gerçekleştireceğin tarihten bir ay kadar önce yapmanı tavsiye ediyoruz.
İtalya vize ücreti, vize türüne ve başvuru yapan kişinin yaşına göre değişiklik gösterir. Kısa süreli C Tipi (Schengen) vizesi için başvuru yapan yetişkinlerden 80 Euro talep edilir. 12 yaşın altındaki çocuklardan Schengen vizesi için ücret alınmaz. İtalya’da uzun süreli ikamet olanağı sunan D tipi vize ücreti 116 Euro’dur. İtalya’da eğitim amacıyla 3 aydan fazla süre kalmak isteyenlerin alması gereken D Tipi Ulusal Eğitim Vizesi için talep edilen tutar ise 50 Euro olarak belirlenmiştir.
Tüm bunların yanı sıra başvuru işlemlerini gerçekleştirirken de birtakım masraflar ile karşılaşabilirsin. Konsolosluk harcı ve başvuru formu ücreti karşılaşabileceğin masraflardan bazılarıdır.
Farklı sınıflara ayrılan İtalya vize türlerinin hangisine başvurman gerektiğini İtalya’ya seyahat etme amacın ve İtalya’da bulunmayı planladığın süre belirler. Hazırlaman gereken evraklar ve izlemen gereken adımlar da vize türlerine göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla öncelikli olarak İtalya vize türleri hakkında bilgi sahibi olmanda fayda var.
İtalya vize türleri konaklama süresine göre C Tipi ve D Tipi olmak üzere iki genel sınıfa ayrılır:
? C Tipi Vize: 90 günü aşmamak kaydıyla İtalya’da bulunmak isteyenlerin alması gereken vize türüdür. Kısa süreli turistik gezi, eğitim ve iş seyahati amacıyla İtalya’ya gidenlerin C tipi vize sınıfında değerlendirilen Schengen vizesine başvuru yapmaları yeterlidir.
? D Tipi Vize: 90 günü aşan sürelerde İtalya’da konaklamak isteyenlerin başvuru yapmaları gereken vize türüdür. İş, eğitim ve aile birleşimi amacıyla uzun süreli olarak İtalya’ya gitmek için D tipi vize almak gerekir.
İtalya vize türleri seyahat amacına göre ise şöyle sınıflandırılır:
? Turistik vize
? Ticari vize
? Aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi
? Kültürel ve sportif faaliyet ile konferansa katılım vizesi
? Öğrenci vizesi
İtalya’ya giderken hangi vize türü için başvuru yapman gerektiğini bilmen sürecin uzamaması ya da vize reddi gibi durumların yaşanmaması adına büyük önem taşır.
Her ülkenin olduğu gibi İtalya’nın da vize vermek için şart koştuğu unsurlar mevcuttur. Bu unsurlara uygun davranmaman ya da başvurunu bu doğrultuda yapmaman sonucunda vize reddi söz konusu olabilir.
İtalya vizesinin reddedilmesine neden olan unsurlardan bazıları şunlardır:
? Başvuru sırasında eksik, hatalı ya da sahte evrak sunulması
? Sahip olunan pasaportun İtalya’nın önceden belirlediği kriterlere uygun olmaması
? Seyahat ve konaklama masraflarını karşılamak için yeterli finansal birikime sahip olunmaması
? Sağlık seyahat sigortasının gerekli şartları karşılamaması
? Konaklama ve ulaşım gibi seyahat rezervasyonlarında eksikliklerin olması
? Daha önceki seyahatlerde vize süresini aşmak ya da vize türüne uygun hareket etmemek gibi vize ihlallerinin yapılmış olması
Eğer İtalya vize başvurun reddedilirse sonuca itiraz edebilir ya da yeniden vize başvurusu yapabilirsin. Sonuca itiraz etmen için sana tanınan süre bir aydır. Vize reddinden sonra bir ay içerisinde itiraz dilekçeni yazıp konsolosluğa ulaştırabilirsin. Bir aylık sürenin dolmasından sonra ise yapabileceğin tek şey yeniden vize talebinde bulunmaktır.