Mini Onarım Nedir, Hangi Teminatları Karşılar?
Mini onarım teminatı kasko sigortası ayrıcalığı ile yararlanabileceğin, ufak hasarlarda işinizi kolaylaştıran hizmetlerden biridir. Kasko mini onarım hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Kasko sigortası aracın kaza ya da hasar durumlarında zararlarını karşılayan araç sigortasıdır.1 yıllık olarak düzenlenir, yani bir poliçe dönemi içerisinde teminatlarıyla aracını koruma altına alır. 1 yıllık süre dolmadan kasko iptal edilir mi, şartları var mıdır detaylarıyla inceleyelim.
İsteğe bağlı olarak yaptırılan kasko sigortası belirli şartlar altında iptal edilebilir, özel bir neden belirtmeden kasko iptali mümkündür. Kasko sigortasının güvencelerinin sürmesi adına gerekmedikçe iptal edilmesi önerilmese de iptal edilebilir. Örneğin kasko sigortanı satın alıp 1 ay sonra iptal ettirdiğinde aylık kasko şeklinde yararlanmış olursun ama geri kalan aylarda aracında bir hasar oluşursa masrafları kendi bütçenden ödemen gerekebilir.
Araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu sigorta türlerinden olan trafik sigortası sahipleri de belirli şartlar sağlandığında poliçelerini iptal edebilirler. Trafik sigortası iptal ve iadesi hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Keyfi kasko iptali dışında bazı durumlarda da kasko sigortasının iptal edilmesi bir gerekliliktir. Bu durumları da ayrıca değerlendirdik.
Kasko sigortası yaptırmak araç sahipleri için bu kadar önemliyken kasko iptali mümkün müdür? Eğer mümkünse hangi hallerde sözleşmeden dönme söz konusudur? Kasko poliçesi nasıl iptal edilir? Şimdi, bu soruları aşağıda cevaplamaya başlayalım.
Kasko poliçesinin iptalini gerekli kılan bazı haller vardır. Bunların ilki aracın ruhsat sahibinin değişmesi halidir. Bilindiği gibi kasko, araç sahibinin adına 1 yıl süreyle yapılan bir sigortadır. Bu süre dolmadan sigortalı aracını satmak veya araç değişimi yapmak isteyebilirsin. Ancak kaskolu aracını sattığında veya araç değişimi yaptığında kaskonun devredilmesi söz konusu değildir.
Aracın satılması durumunda herhangi bir şey yapılmasına gerek kalmadan otomatik olarak araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Eğer aracın yeni sahibi kasko yaptırmak isterse kendi sigorta şirketine yeniden başvuruda bulunması gerekir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve para iadesi yapılır. Ardından aracın yeni sahibi, aldığı araca yeni kasko poliçesi yapmak için acenteden kasko teklifi alabilir.
Kasko sahibinin yeni araç alması durumunda kasko yeni araca devredilir mi? Böyle bir durumda kasko devri mümkün değil. Araç sahibi, önce var olan kasko iptal işlemi yapar. Devamında sigorta poliçesinde işlenmeyen günler için sigorta şirketi prim hesaplaması yapar ve ücret, araç sahibine iade edilir. Poliçe sahibi de alacağı yeni araç için sigorta şirketiyle yeni bir kasko poliçesi hazırlayabilir. "Araç Satışında Kasko Devri Ne Olur?" başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsin.
Kasko iptaline neden olan durumlardan bir diğeri de aracın ruhsat sahibinin vefatıdır. Aracın sahibi vefat ederse poliçede yazan teminatlar iptal edilir ve söz konusu mirasçılara sigortayı devralma hakkı doğar. Fakat burada bir noktaya dikkat etmek gerekir: Sigortanın mirasçılara aktarılarak devam etmesi için mirasçıların 8 iş günü içerisinde sigortanın yapıldığı şirkete başvurmaları gerekir. Mirasçılar kaskonun devam etmesini istemezse de aynı şekilde sigortada kalan günlerin primi hesaplanır ve mirasçılara iadesi yapılır.
Eğer kasko sigortanı iptal ettirmek istiyorsan herhangi bir sebep olmadan da kasko iptal dilekçesi yazarak sigorta şirketine veya yetkili acenteye başvuruda bulunabilir, tek taraflı olarak poliçeni feshedebilirsin. İptal işlemi senin istediğinle gerçekleştiyse prim iadesi de alabilirsin.
Kasko iptali talep etmek için aracını satman gerekmez. Poliçe satın aldığında belirlenen bir fesih süresi vardır, bu süre içinde poliçeni iptal ettirebilirsin ancak iptal gerçekleştiğinde kaskon olmadığı için pek çok riskle karşı karşıya kalabilir, mevcut kasko sigortan olmadığı için olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsin.
Mebdeinden iptal hakkı, sigortalıya fesih süresi tanımak anlamına gelir. Normal şartlarda poliçe iptalinde kalan sürenin ücreti iade edilirken mebdeinden iptal durumunda kesinti olmaz. Fesih süresi genelde 30 gün olarak belirlenir yani 30 gün içinde poliçeni iptal ettirebilir ve ödediğin ücretin tamamını geri alabilirsin, herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz ve poliçe tutarının tümü iade edilir.
Eğer iptal için fesih süresini geciktirirsen prim iadesini eksik alırsın, poliçe geçerlilik süresi olan 365 gün ile ödediğin ücret orantılanarak hesaplanarak iade edilecek olan tutar belirlenir.
Kasko sigortanı poliçesi süresi dolmadan iptal ettirirsen TRAMER sorgusunda “kısmi iptal” ifadesi ile karşılaşabilirsin. Kasko sigortasının poliçesi süresi içerisinde iptal edilmesi durumu “kısmi iptal” olarak ifade edilir. Kısmi iptal durumunda poliçenin geri kalan süresi hesaplanır ve kasko sahibine para iadesi yapılır.
1 yıllık poliçe süresi dolmadan önce kasko sigortasının iptal edilmesi durumunda kalan süreye ait prim iade edilir.
Araç satışı gerçekleştikten sonra veya 2. bir araç alımında eski ya da mevcut poliçeyi iptal ederek hasarsızlık aktarımı sağlanabilir. Mevcut aracını sattığın zaman hasarsızlık indirimi kaybolmaz, aracınla kaza yapıp hasar kaydı oluşturmadığı takdirde indirim devam eder. Çünkü kasko sigortasında hasarsızlık indirimi araca veya plakaya değil senin adına kaydedilir bu nedenle hasarsızlık indirimini farklı araçlarda da kullanabilirsin.
Satılan araç için yapılmış olan kasko poliçesini iptal ettirmen veya yeni araca aktarman da bu durumu değiştirmek, poliçeni iptal ettirdiğinde hasarsızlık indirimi gelecekteki kasko poliçesine aktarılır ve kaldığı yerden devam eder. Bu aşamada belirtmekte fayda var bazı sigorta şirketleri araç satışından sonra hasarsızlık durumunu sıfırlayabilmektedir. Kasko hasarsızlık indirim hakkının devam ettirilmesi için yeniden kasko yaptıracağın şirketten bilgi almanı öneririz.
Poliçe hazırlanırken kasko sigortası hasarsızlık indirimi olup olmadığını öğrenmen, poliçede belirtilen teminatları ve genel şartları dikkatlice okuman önemli.
Trafikte kazaların olmasını ne kadar istemesek de dikkatsizlik, trafik kurallarının ihlali ve diğer birçok faktör kazaya sebep oluyor. Ek olarak yaşanan doğal felaketler, hesapta olmayan ve aracına zarar veren her türlü aksilikler de yine aracın için büyük tehdit oluşturuyor. Bu açıdan düşünüldüğünde, aracını güvence altına almak için bir kasko sigortası poliçesini yaptırman yararına olacaktır. Bütçene en uygun kasko Sigortanı yaptırmak için de Sigortam.net üzerinden en uygun kasko fiyat teklifini alabilirsin.