En İyi Kasko Şirketi Nasıl Seçilir?
En iyi kasko şirketini seçerken nelere dikkat etmek gerekir konusunda bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin.
Kasko yenilemesini zamanında yapmak sigortalının indirim haklarını kaybetmemesi açısından oldukça kritik bir konudur. Aynı zamanda kasko güvencesi olmadan aracın başına gelebilecek hasar riskleri bütçeyi yorabilecek masraflara neden olabilir. Bu nedenle yazımızda kasko yenilemesi kaç gün içinde yapılmalı, yenileme süresi geçerse ne olur gibi sorulara cevaplar hazırladık. Şimdi hemen merak edilenlere geçelim.
Kasko yenileme süresinin kaç gün olduğu sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Mevcut kasko poliçesi yürürlükteyken bitiş tarihinden önceki son 1 ay içerisinde kasko yenileme süreci başlar. Mevcut poliçe bittikten sonra da sigorta şirketlerine göre farklılaşan sürelerde devam eder. Genel olarak poliçe bitiminden sonra 2-3 ay arasındadır. Daha kısa ya da daha uzun uygulayabilen sigorta şirketleri de vardır.
Mevcut kasko şirketinin ya da geçmeyi düşündüğün yeni sigorta şirketinin yenileme süresini öğrenerek hareket etmekte fayda vardır. Böylece yenileme süresi geçmeden kaskonu yaptırabilir, haklarını kaybetmeden kasko güvencesine sahip olabilirsin.
Kasko her yıl yenilenir, kasko güvencesinin devam etmesini isteyen araç sahipleri her yıl poliçelerini yenilemelidir. Hukuki bir zorunluluk olmasa da kaza ve hasar durumlarında zarar maliyetlerini kendi bütçelerinden ödemek istemeyenler için kasko oldukça avantajlıdır. Bu anlamda kasko poliçesinin bittiği günün ertesinde oluşabilecek bir hasar yine araç sahibinin sorumluluğundadır. Hasar maliyetlerinden kaçınmak için poliçe bitiminden sonra yeni bir kasko sigortası satın alınması gerekir. Bu açından güvencenin devamlılığı için kasko her sene yeniden satın alınmalı yani yenilenmelidir.
Kasko yenileme süresi geçerse hasarsızlık indirimi bozulur, yani hak kazanılan indirim oranı sıfırlanır. Kaskoda hasarsızlık indirimi, hasarsız geçirilen her yılın sonunda kasko sigortası yenilenirken indirim alınmasını sağlar. Şirketlerin uygulamasına göre değişmekle birlikte %30’dan %65’e kadar indirim sağlayan kademeleri vardır. İşte yenileme süresi içerisinde kaskoyu tekrar yaptırmak daha uygun fiyatlar ödenmesine imkan verir.
Örneğin sigortalı üç sene üst üste hasar yaşamadan kasko poliçesini yeniledi. Hasarsızlık indirim kademelerine göre yer aldığı indirim oranı %50’dir. Eğer yenileme süresi geçmeden kaskosunu satın alırsa şirketlere göre değişmekle birlikte yüksek ihmalle kaskosunu %50 indirimle satın alabilecektir. Yenileme süresini geçirdiğini düşündüğümüzde ise %50 oranında indirim hakkı kaybolmuş olacak kaskosunu daha yüksek primlerle satın alabilecektir. Kasko hasarsızlık indirimi ve kademeleri hakkında ilgili yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsin.
Mevcut kasko poliçesi bitmeden yenileme yapılabilir. Peki kasko yenileme kaç gün önceden yapılır? Sigorta şirketleri mevcut poliçenin bitiş tarihine son 30 gün kaladan başlamak üzere yenileme işlemini yapabilir. Aynı sigorta şirketinden devam etmek istemeyenler için de aynı durum söz konusudur. Kasko yenilemesinde şirket değiştirirken yeni şirketin yenileme zamanına uygun bir geçiş yapılırsa hasarsızlık indirimini kaybetmeden yeni şirketten de kasko satın alınabilir.
Kaskoyu erken yenileme durumu aslında yeni kaskonun mevcut poliçe bittiğinde devreye girecek şekilde satın alınmasıdır. Bu durum mevcut kaskonun geçersiz olmasını sağlamaz. Bitiş tarihi gelene kadar mevcut kasko devam ederken, bittiğinden bir sonraki gün yeni kasko devreye girer. Hem ara vermeden kasko güvencesine sahip olunmasını sağlar, hem de hasarsızlık indirimi varsa sorun yaşamadan devam etmesine olanak verir.
Kasko teklifi çoğu sigorta şirketinde mevcut poliçe bitmeden 30 gün öncesinden alınabilir. Kasko teklifi alarak araca ve hasar kademesine özel kasko fiyatını öğrenebilir, poliçe bitmeden yenileme işlemi için hazırlık yapılabilir. Kaskosuz trafiğe çıkmak istemeyen, indirimlerden ya da kampanyalardan yararlanmak isteyen birçok araç sahibi mevcut kaskosu bitmeden kasko teklifi alarak yeni poliçesini yaptırmayı tercih edebiliyor. Şirketlere göre değişmekle birlikte yaklaşık mevcut kaskonun süresi bitmeden 30 gün önceden teklif alma işlemi gerçekleştirilebilir.
Kasko bittikten sonra yenileme süresi değişken bir konudur, her sigorta şirketi aynı uygulamayı yürütmez. Çoğunlukla sigorta şirketleri 2-3 ay sonra hasarsızlık indirimini sıfırlar. Yani 2-3 ay arasında kasko yenilenmezse haklar kaybolabilir. Azınlıkta olsa da bazı şirketler ise 6-12 ay gibi daha uzun yenileme süreleri verebilir.
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi kaskoyu yenilememek sadece hasarsızlık indiminin bozulmasına değil kasko güvenvesine sahip olmamayı da getiriyor. Şimdi son olarak kasko yaptırmamanın sonuçlarına kısaca bir göz atalım.
Kasko yaptırmazsan kendi aracındaki hasar masraflarını kendi bütçeden ödemek zorunda kalabilirsin. İki taraflı bir kazada kusurlu taraf sensen trafik sigortan karşı tarafın masraflarını limitler dahilinde öder ama senin aracındaki hasarlar senin sorumluluğunda kalır. Günümüzde tamir masraflarının da arttığını düşünürsek yüksek masraflara katlanmak zorunda kalabilirsin. Ayrıca her zaman iki taraflı bir kaza değil sadece senin bir hasar yaşadığın tek taraflı kazalarda olabilir. Bir duvara ya da duran bir cisme çarptın ve hasar aldın diyelim, işte kasko bir çok hasar durumunda devreye girerek senin adına hasar masraflarını karşılar. Trafikte ya da park halindeki kaza risklere karşı kasko güvencesine sahip olmak bütçen için oldukça avantajlı olacaktır. Kasko neleri karşılar yazımıza göz atarak hangi risklere karşı önlem alabileceğini öğrenebilirsin.
Kasko 1 yılda bir yapılır. Standart yıllık olan kaskoların geçerlilik süresi 1 senedir. Kasko süresi bitince yenilenmesi gerekir, yani yeniden bir kasko sigortası satın alınmalıdır. Yenilene döneminde kasko alırken her yıl ilerledikçe avantajlar artar. Hasarsız geçirilen her poliçe dönemi indirim alınmasına olanak verir.
Kasko süresi 1 yıl yani 365 gündür. Poliçe başlangıç tarihinden itibaren kasko güvencesi başlar ve poliçe bitimi ile son bulur. Kasko poliçeleri genellikle öğlen 12.00 saatinde başlar ve 365 gün sonra yine öğlen 12.00'de sona erer.
Kasko sigortasının başlangıcının kabul edilmesi için primlerinin ödenmesi gerekir. Kredi kartı ile taksit yapılsa da blokeli şekilde tüm primin ödenmesi durumunda kasko poliçesinin devamlılığı sağlanır. Eğer kasko poliçesi kredi kartı ile blokesiz taksit ile alındıysa ödeme yapılmadığı durumda sigorta şirketi poliçeyi fesh edebilir. Bu açıdan ödeme planının iyi yapılması ve takip edilmesi önemlidir. Kasko güvencesinden yararlanmak, bir kaza hasar durumunda sigortadan ödeme alabilmek için kasko süresi içerisinde primlerin ödenmesi şarttır.
Kasko sigortası geriye dönük yapılamaz. Çünkü kasko poliçe başlangıcından itibaren aracın hasar masraflarını karşılar. Geriye dönük poliçe durumunda aracın hasar durumu kontrol altında olmayacağı için sigorta şirketleri geçmiş bir tarihten itibaren kasko poliçesini başlatmazlar.
Kasko yenileme fiyatları, her sürücünün hasar kademesine, aracın marka modeli gibi birçok krietere göre değişir. Eğer sigortalı bir yılı hasarsız olarak geçirdiyse hasarsızlık indirim imkanına sahip olur. Bu anlamda kasko yenileme fiyatlarının daha uygun primlerle yapılabileceğini söyleyebiliriz. İlk defa kasko yaptıran bir sürücü tüm yılı yani ilk poliçe dönemini hasar yaşamadan (kasko poliçesini bir hasar ödemesi için bozdurmadan) tamamlarsa yenileme döneminde %30 indirim hakkı kazanır. Devamındaki hasarsız geçirilen her yıl, %40, %50, %60 ve %65'e kadar indirim alabilir. Bu oranlar ve kesin uygulanıp uygulanmayacağı şirketlere göre değişebilir bir durumdur ama çoğu şirket hasarsızlık indirim hakkını uygular.
Sende kendi aracın için kasko fiyatı ne kadar hemen teklif alıp öğrenebilirsin.