DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nedir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Evlerimiz, içinde en güvende hissettiğimiz alanlardan biridir. Bu hayati güven hissinin herhangi bir tehlike anında da devam etmesi son derece önemlidir. Doğal afetler, tesisat patlamaları, su baskınları, deprem, yangın ya da hırsızlık gibi durumlarda, hem ev hem de ev içindeki eşyalar hasar görme riski altındadır. Ortaya çıkan hasarın giderilmesinde ise bazı sigorta türlerinden yararlanılır. Konut sigortası ve DASK, belirlenen teminatlarla evini ve ev eşyalarını güvence altına almanın en temel yöntemleridir. Dask ile konut sigortası arasındaki farklara bakınca ilk söyleyebileceğimiz Dask yani deprem sigortasının zorunlu olduğudur. Konut sigortası ise isteğe bağlı yaptırılır.

Sıklıkla birbiriyle karıştırılan bu iki sigorta türünü daha iyi açıklayabilmek adına Dask ve konut sigortası farkı hakkında bilgileri bir araya getirdik. 

dask konut sigortası farkı

DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Farklar

Konut sigortası ve DASK’ın sağladığı Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS), temelde eşyalarını ve evini olası tehlikelere karşı korusa da bu iki sigorta türünün birbirinden ayrıldığı noktalar bulunur.

DASK ve konut sigortası farkları:

  • Zorunlu Deprem Sigortası, yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Konut sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırılır.
  • Konut sigortası poliçesi, sigorta şirketlerinin şartlarına bağlı olarak iptal edilebilir. Zorunlu Deprem Sigortası ise iptal edilemez ve her yıl süresi dolduğunda yenilenmek zorundadır. 
  • Zorunlu Deprem Sigortası, yalnızca deprem nedeniyle binanın hasar görmesi ve bu hasarın sigortalılar için maddi kayıp oluşturması durumunda geçerli olur, sigortalıların deprem nedeniyle zarar gören evlerinin değerini karşılar. Konut sigortası ise çok daha geniş kapsamlıdır. Bu sigortanın ana teminatı yangın olsa da poliçeye pek çok teminat eklenebilir.
  • İki sigorta türü için ödenecek prim tutarları farklılık gösterir. Zorunlu Deprem Sigortası için taban fiyat her yıl yeniden belirlenir. ZDS’de aynı zamanda üst limit de belirlidir. Konut sigortası primi ise sigorta şirketlerinin belirledikleri fiyatlar ve kişilerin istedikleri ek teminatlara göre şekillenir.
  • Zorunlu Deprem Sigortası ve konut sigortası yaptıranlar, belli şartlara bağlı olarak indirimlerden yararlanabilir. ZDS için indirim, her yıl poliçe yenilenirken, bina kat sayısına ve inşaat tarihine göre uygulanır. Konut sigortası indirim oranlarını ise sigorta şirketleri belirler.

Dask nedir ve konut sigortası nedir daha detaylı bilgi almak için yazılarımızı okuyabilirsin.

Konut Sigortası Dask Yerine Geçer mi?

Konut sigortası ve ZDS iki farklı sigorta türüdür. Devlet tarafından yaptırılması zorunlu kılınan Zorunlu Deprem Sigortası’nın yerine konut sigortası geçemez. Aynı zamanda, deprem teminatı içerse dahi konutla ilgili herhangi bir yasal işlemde de konut sigortası kabul edilmez.

Konut Kredisinde Dask Zorunlu mu?

Konut kredisi kullanmak isteyenlerin Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmış olması gereklidir. Ancak bankalar kredi başvurusu sırasında konut sigortası da talep edebilir. Konut kredisi dask yenileme zorunlu mu sorusunun en net cevabı için kredi çekeceğin bankanın kendi uygulamalarını öğrenmende fayda var.

Konut Sigortası mı Zorunlu Deprem Sigortası mı?

Evin için yapmayı planladığın sigortalar bütçen, ihtiyaçların ve zorunlulukların üzerinden şekillenir. ZDS ve konut sigortası her ev sahibinin yaptırması gereken, birbirini tamamlayıcı iki sigorta türüdür. ZDS, halihazırda yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Konut sigortası ise evini güvence altına almanın bir sonraki adımıdır. Konut sigortası poliçesi sigortalının isteğine göre genişletilebilir. Bu iki sigortayı da yaptırarak evini ve eşyalarını tam anlamıyla güvence altına almış olursun.

Zorunlu Deprem Sigortası ve Konut Sigortası Birbirini Nasıl Tamamlar?

Yaptırılması zorunlu olan ZDS, yalnızca deprem nedeniyle binada oluşan hasarı karşılar. Poliçede sigortalının tazmin edeceği tutar bellidir. Ancak çok ağır hasarlarda maddi kayıp poliçe limitini aşıyorsa, DASK tüm zararı karşılamayabilir. Bu durumda, konut sigortasının daha yüksek limitli teminatları sayesinde kişiler mülklerini daha sağlam bir güvence altına almış olur.

Konut sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Hesaplanır?

ZDS ve konut sigortası hesaplama sırasında farklı kriterler dikkate alınır. ZDS primi hesaplanırken binanın bulunduğu coğrafi konumun deprem riski ve binanın yapı tipi göz önünde bulundurulur. Konut sigortasında ise bireylerin ev sahibi ya da kiracı olması ve ihtiyaçlarına göre prim tutarları değişiklik gösterir. Ev malikleri binayla birlikte demirbaşları sigorta kapsamına alırken, kiracılar yalnızca eşyalarını güvence altına alabilir. Eğer kiracıysan eşya sigortası hakkında ilgili yazımızdan bilgi alabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.