Otomobil sahiplerinin en büyük giderlerinden biri hiç şüphesiz yakıttır. Bu nedenle araç sahibi olmak isteyen kişiler, bütçelerini zorlamayacak yakıt tipini seçme arayışına gitmektedir. Akaryakıt fiyatları yüksek olduğu için sürücüler, LGP’li araçlara yönelmektedir. Bu açıdan en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri LPG’dir. Bu nedenle LPG yakıtlı araçların sayısı Türkiye’de her geçen gün artmaktadır. Bazı araçlara sonradan LPG takılırken bazı araçlar ise LPG’li olarak üretilmektedir.
Eğer sen de LPG’li aracı olan sahibiysen aracına kasko yaptırıp yaptıramayacağını ve herhangi bir hasar durumları söz konusu olduğunda tazminat ödemesini nasıl yapacağını merak ediyor olabilirsin. LPG yakıtlı araçlarda da diğer tüm yakıt türünü kullanan araçlarda olduğu gibi kasko sigortası yaptırarak kaza riskine karşı aracını güvence altına alabilirsin. Sigorta şirketleri isteğine bağlı olarak aksesuar ve diğer araç-gereçleri poliçeye dahil etmektedir. Dâhil edilen tüm araç-gereçler, anlaşmalı olduğun sigorta şirketinin poliçe şartlarına bağlı olarak belli oranda sigorta primine yansıdığı gibi LPG kasko bedeline de yansır. Kasko sigortası yaptırılabilecek araç türlerinden biri de elektrikli araçlardır. Elektrikli araç sigortası ile ilgili bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsin.
LPG’li Araca Kasko Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Kasko yaptırmak istediğin araç LPG’li ise kasko yaptırmadan önce bilmen gereken birkaç konu vardır. Peki, kasko LPG teminatı nedir, kasko LPG teminatı hakkında ne bilmek gerekir? Birlikte inceleyelim.
- Her ne kadar sigorta şirketlerine göre değişkenlik görse de sigorta şirketleri genelde LPG sistemini aracın aksesuarı olarak değerlendirerek poliçeye dahil eder ve bu durum primlerde az da olsa bir artışa neden olur. Eğer poliçe devam ederken aracına LPG sistemi taktırırsan poliçenin kalan süresi için prim ödemen gerekir. Kasko fiyatını belirleyen unsurlar hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
- Eğer LPG’li aracın varsa, kasko poliçesi satın alırken aracının bu özelliğini sigorta şirketine bildirmen gerekir. Çünkü beyan, sigortalının sorumluluğunda değerlendirilmektedir.
- Sigorta poliçesi satın almadan önce LPG tankının aracının ruhsatına işlenmiş olması hasar ödemesi yaparken sorun yaşamaman adına çok önemlidir.
- Hasarın LPG’li araçtan kaynaklanıp kaynaklanmaması fark etmeksizin sigorta şirketin hasarı karşılamadan önce senden sızdırmazlık raporu talep eder. Sızdırmazlık raporu, LPG montajı yapılan araçta gaz kaçağının olup olmadığını gösteren belgedir. Sızdırmazlık raporunu Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nden alabilirsin.
LPG’li Araçların Avantajları
Araç almayı düşünüyorsan aracındaki LPG kiti orijinal mi diye merak ediyor da olabilirsin. Bazı model araçlarda LPG oriijinal olarak bulunurken bazı araçlar için ise LPG kitini sonradan araca ekletmek gerekir.
- Eğer aracında yakıt olarak LPG kullanmak istiyorsan aracın mevcut yakıt tipi (benzinli veya dizel) fark etmeksizin LPG sistemini aracına ekletebilirsin.
- LPG yakıtı, sıvılaştırılmış petrol gazıdır ve kilometre başına yakıt tüketimi, benzin ve dizele göre daha düşüktür. LPG sistemi, uzun yollarda da avantaj sağlar bununla birlikte sürüş boyunca hızı koruyarak ilerlediği için ekstra yakıt harcatmaz.
- LPG’li araçlar, benzinli araçlara kıyasla daha fazla yükü daha verimli taşır.
- LPG’nin aracın motoruna vereceği zarar, benzin ve dizele göre daha azdır bu sayede aracın motor yağı daha uzun ömürlü olur.
- LPG’nin basit bir kimyasal yapısı vardır ve diğer enerji kaynaklarına göre çok daha çevrecidir. Dizele ve benzine kıyasla daha az karbon salınımı yaptığı için doğa dostu bir alternatiftir.
LPG’li Araçların Dezavantajları
Aracında LPG sistemine geçmek istiyorsan bu sistemin avantajları olduğu kadar dezavantajları olduğunu da göz önünde bulundurman gerekir. Peki bu dezavantajlar nelerdir?
- Aracın bagaj kısmına entegre edilen LPG sistemi, bagajın büyük bir bölümünü kaplar. Bu nedenle öncelikle aracında bunun için yer olup olmadığını kontrol etmen gerekir. Ayrıca bagaj ve bagaj altı bölümlerde yer alan aksesuar ve eşyaları farklı bir yere taşıman gerekebilir.
- LPG sistemi araçta çekiş gücü kaybına neden olabilir. Bu sorunla karşılaşırsan aracını sigorta şirketinin kasko anlaşmalı servisine götürebilirsin.
- LPG, kuru bir yakıt olduğu için aracının motoru ilk birkaç dakika benzinle çalışır. Özellikle de kış aylarında ancak birkaç kilometre benzin harcadıktan sonra gaz ile çalışmaya geçer. Bundan dolayı aracında her zaman LPG dışında benzin de bulundurman gerekir.
- LPG’li araç kullandığında rölanti sorunuyla da karşı karşıya kalabilirsin. Rölanti, aracın hareketsizken motorun en az yakıtla çalışması durumudur. Örneğin, aracınla kırmızı ışıkta durduğunda motorun çalışmayı sürdürmesi için az da olsa akaryakıta ihtiyacı vardır. Eğer aracında yeterli akaryakıt olmazsa rölanti sorunuyla karşı karşıya kalabilirsin. Bu durum, LPG’nin geç ısınmasından veya LPG enjektörlerindeki arızalardan kaynaklanabilir.
Sigortam.net’te Kaskonu Yaptır, Aracını Güvence Altına Al
LPG’li araçlar güvenilir olsa da LPG yakıt sisteminin diğer bütün yakıt türlerinde olduğu gibi belli riskleri vardır. Aracınla trafikte veya park hâlindeyken birtakım sorunlarla karşılaşabilirsin. Bu risklerden etkilenmemek için Sigortam.net web sitesinden veya Sigorta Bilgi Hattını arayarak kasko sigortası yaptırabilir ve aracını güvence altına alabilirsin. En ucuz kasko fırsatları için teklif almayı unutma.