NST Nedir? NST Nasıl Çekilir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Normal şartlar altında bebek, anne karnında güvenli ve ideal bir ortamda gelişir fakat bebeğin beslenmesini sağlayan bazı damarlarda yeterli kan akışı olmaması, bebeğin rahimde beslenememesi, amniyotik sıvının azalması gibi durumlarda bu gelişim normal seviyede olmayabilir. Gelişimin yersiz olması, bebek için “stres” durumu olarak ifade edilir. Anne adayının bebeğini kaybetmemesi için “stres” durumunun erken evrede tespit edilmesi çok önemlidir. İşte bu noktada devreye giren No Stres Testi (NST), bebeğin gelişiminin ve sağlık durumunun takip edilmesine olanak tanıyan bir test yöntemidir. Peki NST nedir? NST fiyatları nasıldır? 

NST Ne Demek?

Non Stres Test açılımı ile bilinen NST, gebelik sürecinde bebeğin sağlığını takip etmek amacıyla yapılan, bebeğin kalp atış hızı ve harekete tepkisinin ölçülerek kayıt altına alınmasını sağlayan prenatal yani doğum öncesi bir testtir. Belli komplikasyonlar yaşayan ve tahmini doğum tarihini geçiren bebeklerin durumları hakkında bilgi almak için anne adayları, doğum öncesi birden fazla kez NST cihazına bağlanabilir. NST uygulamasının bebeğe veya anne adayına herhangi bir zararı yoktur dolayısıyla doğum öncesi NST yaptırmak, son derece güvenli ve basit bir işlemdir.

NST, her anne adayının girmesi gereken bir test değildir eğer gebelik “yüksekli riskli” olarak değerlendiriliyorsa bebeğin sağlık durumunun takip edilmesi için düzenli olarak NST incelemesi yapılır. Özellikle çoğul gebeliği olan, diyabet, kronik kalp rahatsızlığı bulunan ve yüksek gebelik tansiyona sahip anne adaylarına yapılır. Aynı şekilde amniyon sıvısının azalması, anne-baba arasında kan uyuşmazlığı olması, doğumun 10-15 gün gecikmesi, bebekte gelişim bozukluğunun saptanması ve anne karnında daha yavaş hareket etmeye başlaması durumlarında NST yapılır.

NST Nasıl Çekilir?

NST, Kardiotakografi olarak adlandırılan bir cihaz ile anne adayının karnına yerleştirilen iki adet prob yardımıyla oturur veya yana yatar pozisyonda çekilir. Prob sayesinde bebeğin anne karnındaki kalp atışları, kalp basıncı ve rahimdeki kasılmaları takip edilir. Gebe, fetüsün hareketleri yaklaşım 18. haftadan sonra hissetmeye başlar. Normal hareket sayısı, 180 dakika içinde minimum 10 fetal hareketin gerçekleşmesidir.

NST çekimi sırasında anne adayına bir buton verilir ve bebeğin hareketlerini hissettiğinde bu butona basması istenir. Bebeğin kalp atışındaki değişim 20 dakika boyunca tespit edilerek kâğıda aktarılır. Bu sayede doktor tarafından bebeğin kalp atım hızı değerlendirilebilir.

NST Ücretleri Ne Kadar? NST Ücretleri 2024

NST, özellikle yüksek riskli gebeliklerde anne ve bebeğin sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir bu nedenle gebeliğin farklı aşamalarında NST çekilmesi gerekir. İşte hamileliğin NST çekilmesi gereken aşamasında anne adayları tarafından merak edilen konuların başında NST fiyatları gelir.

Gebelikte NST ücretleri; NST için kullanılan cihaza, işlemin yapılacağı hastane veya kliniğin kalitesi, fiyat politikası, SGK ile anlaşmalı olup olmaması ve hekimin deneyime göre değişkenlik gösterir. Örneğin, kaliteli, güvenilir ve ekipman bakımından zengin bir hastanede yapılacak olan işlem için de ödenmesi gereken ücret daha fazla olacaktır. 2024 NST fiyatları ile ilgili net bir bilgi vermek doğru olmasa da ayrıntılı ultrason detayları ve fiyatları ile ilgili daha fazla bilgi almak için perinatoloji alanında hizmet veren hastanelere veya ultrason görüntüleme merkezlerine başvurabilirsin.

NST Özel Hastanede Ücretli mi?

SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden söz konusu muayene ve tedavinin tutarı belirlenir. Örneğin, SGK’lının özel hastaneye giderek muayene olması istediğini, SGK kapsamındaki testlerden biri için özel hastaneye 100 TL ödeme yapacağını varsayalım. Bu durumda özel hastane hastadan en fazla %200 oranında fark ücreti talebinde bulunabilecektir. Yani hastanın hastaneye ödeyeceği maksimum tutar, 200 TL olacaktır, kalan 100 TL‘yi ise SGK ödeyecektir.

NST, özel hastanelerde ücretli olarak yapılan bir uygulamadır yani NST çektirmek için özel hastaneye giden anne adayının bu işlem için ücret ödemesi gerekir. SGK anlaşmalı hastanede NST çektirmek isteyen kişinin ise öncelikle SGK’nın NST’yi karşılayıp karşılamadığını öğrenmek gerekir. Çünkü NST, SGK kapsamında bir uygulama ise SGK anlaşmalı bir özel hastanede ücretin bir kısmı devlet tarafından ödenirken yüksek meblağlara ulaşan fark ücretini ise senin karşılaman gerekecektir.

Bu konuda daha detaylı ve net bilgi edinmek için ilgili hastane ile iletişime geçebilirsin.

Özel Sağlık Sigortası NST'yi Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası için hazırlanan doğum paketleri ile özel hastanede detaylı ultrason, NST, down üçlü tarama gibi işlemleri poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılanabiliyor olsa da bu durum sigorta şirketine ve poliçenin kapsamına göre farklılık gösterir. NST’nin özel sağlık sigortası kapsamında karşılanıp karşılanmadığı ile ilgili en doğru bilgiyi sigorta şirketini arayarak öğrenebilirsin.

En doğru bilgiyi almak için mutlaka sigorta şirketin ile iletişime geçmelisin.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası NST'yi Karşılar mı?

Tamamlayıcı sağlık sigortası,SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerlidir, sigorta şirketin kişiye özel hazırladığı doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası ürünleri ile poliçede tercih edilmiş olması şartıyla anlaşmalı hastanelerde gebelik rutin kontrollerinden bazılarını teminat limiti ve ödeme yüzdesi dahilinde karşılıyor olabilir. Bu durumda eğer özel hastanede bu tetkikleri yaptırmak için katılım payı ödemen yeterli olacaktır.

En doğru bilgiyi almak için mutlaka sigorta şirketin ile iletişime geçmelisin.

NST'ye Ne Zaman Girilir?

NTS gebelik takibi içerisinde olukça önemli bir adımdır. “NST’ye kaçıncı haftada girilir?” sorusu özellikle ilk gebelik deneyimini yaşayan anne adayları tarafından merak edilen bir konudur. Hekim kararına göre değişmekle birlikte normal gebelik takibinde NST 32. haftadan sonra çekilir ve genellikle 15 günde bir tekrarlanır. Hamileliğin 36. haftasından sonra ise haftada 1 kere yapılması gerekebilir. Yüksek riskli gebeliklerde ise 26-28. Haftalar arasında da NST yapılabilir, gebelik sürecini takip eden hekim, bu konuda seni yönlendirecektir.

Hamilelikte her ay dikkat edilmesi gerkeken önemli noktalar olabilir. Hamilelikte ay ay dikkat edilmesi gerekenler hakkında yazımızdan bilgi alabilirsin.

NST Ne Kadar Sürer?

"NST kaç dakika sürer?" sorusuna “NST genellikle 20 dakika sürer” şeklinde yanıt verebiliriz fakat bebek çok aktif değilse ya da uyuyor gibi görünüyorsa test süresi 40 dakikaya kadar uzayabilir.

NST Yorumlama Nasıl Yapılır?

NST yorumlaması, anne ve bebeğin sağlık durumu, gebelik haftası ve gebelikte komplikasyon yaratabilecek durumlar, olumlu olumsuz yönleri göz önünde bulundurularak uzman hekimler tarafından yapılır. NST ve diğer testlerle birlikte erken doğum yapılmasına karar verilebilir. NST sonucu, “reaktif” ve “non-reaktif” olmak üzere iki farklı şekilde yorumlanır ve NST sonuçları ile bebeğin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılabilir.

Reaktif NST

32. hafta öncesi yapılan NST incelemesinde bebeğin kalp hızı, 20 dakikalık süre içinde normal durumuna kıyasla en az 2 kere hızlanıyor ve her hızlanma 10 saniye kadar sürüyorsa bu durumda NST sonucu “reaktif” olarak değerlendirilir.

32. haftadan sonra yapılan test sürecinde ise kalp atım hızı 20 dakikalık aralıkta normal değere göre en az 2 kere hızlanıyor ve bu hızlanma minimum 15 saniye boyunca devam ediyorsa test sonucu “reaktif” olarak yorumlanır.

Non-Reaktif NST

Eğer bebeğin kalp hızı, referans değerlerden düşük ise NST sonucu “non reaktif” olarak yorumlanabilir. Test uygulanmaya başladıktan sonra beklenen değişiklik oluşmazsa en az 20 dakika daha teste devam edilir ve fetüsün uyku döneminde mi olduğu yoksa oksijensiz (hipoksi) mi kaldığına dair değerlendirme yapılır

Test sonucunun “non reaktif” olmasının en önemli nedenlerinden biri, bebeğin normalden uzun bir uyku hali içinde olmasıdır. Annenin sigara kullanımı, sağlık durumu, kullandığı ilaçlar veya fetüsün kalp ve nörolojik yapısının anormal olmasına bağlı olarak NST test sonucu “non-reaktif” olarak yorumlanabilir. Eğer NST sonucu “non reaktif” olarak yorumlanırsa öncelikle bebeği uyandırmak için gerekli işlemler yapılır. Bebek uyandıktan sonra yine en az 20 dakika boyunca kalp atım hızı izlenmelidir. 40 dakikalık inceleme sonucunda “non reaktif” değerlendirmesi yapılırsa doğum öncesinde bebeğin sağlık durumu ile ilgili farklı testler de uygulanabilir. 

NST Yorumlama Kim Tarafından Yapılır?

Kadın Doğum Uzmanları, NST çekilmesi gereken kişileri, bu işlem için perinatoloji birimine yönlendirecektir. NST yorumlama işlemi ise Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

NST Değerleri Kaç Olmalı?

Bebeklerin kalpleri normal şartlarda dakikada 120-160 kez atar. Kalp atış hızı incelendiğinde kalp atış hızının bebeğin hareketlerine göre artıp azalması gerekir, bu dalgalanma bebeğin sağlıklı olduğuna işaret eder. Bebek kalp atışı hareket halinde iken artarken, hareket kesildiğine kalbin normal ritmine dönmesi gerekir.

NST Değeri Kaç Olursa Doğum Başlar?

Erken doğum gibi faktörler olduğunda rahim kasılmalarının durup durmadığı NST ile takip edilir. Peki, NST’de doğum sancısı kaç olmalı? 20 dakikada en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma olması, doğumun başladığını gösterir.  Ancak her anne adayında doğum öncesi rahimde kasılma aynı oranda olmayabilir ya da daha yavaş kasılma olsa bile doğum başlayabilir. Bu nedenle NST sonucunun kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından nasıl değerlendirildiği oldukça önemlidir.

NST'ye Girmeden Önce Ne Yapılmalı?

NST’ye girmeden önce herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur fakat bebek yemek sonrası hareketli olacağı için doktorun NST’ye girmeden önce bir şeyler atışmanı önerebilir. İşlemin daha hızlı yapılabilmesi için rahat ve bol kıyafetler giymek de yerine bir karar olacaktır.

NST Sancı Bilgisi Verir mi?

Evet, rahim kasılmaları olan bilenen sancı takibi, NST ile yapılır.

Sağlık Sigortası İle Gebelikte Yapılan Birçok Testi Yaptırabilirsin!

Sigortam.net web sitesi üzerinden veya çağrı merkezimizi arayarak doğum teminatlı özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası alabilir, NST dahil, ikili tarama testi, üçlü tarama testi, amniyosentez, TORCH gibi hamilelikte yapılan testlerden birçoğunu hiçbir ücret ödemeden veya yalnızca katılım payı ödeyerek yaptırabilirsin.

Yazımız tanı ve tedavi amacı taşımaz.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.