Park Halinde Araca Çarpma Gerçekleşirse Ne Yapılmalı? 

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

park halinde araca carpma durumunda yapılacaklar

Trafikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri trafik kazalarıdır, maddi-manevi kayıplara neden olan bu kazalar, farklı şekillerde gerçekleşir. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu kalabalık şehirlerde park halinde araca çarpma durumu kaza türlerinden yalnızca biridir. Park halindeki bir araca çarpma durumunda meydana gelen zarar, çarpan tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. Ancak park halinde araca çarpma şeklinde gerçekleşen bir kaza yaşandığında her iki taraf da ne yapılması gerektiğini bilmesi bu sürecin çok daha sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi açısından önemlidir. 

Park Halindeki Araca Çarptım, Ne Yapmam Gerekir? 

Eğer “Park halindeki araca çarptım ne yapmam gerekir?” diye merak ediyor olabilirsin. İşte park halinde araca çarpman durumunda yapılması gerekenler!

  • Park halinde araca çarpma durumunda öncelikle araç sahibine ulaşmalı ve araç sahibi olay yerine gelene kadar aracı hareket ettirmemelisin. 
  • Sonrasında her iki tarafın anlaşarak kaza tespit tutanağı düzenlemesi gerekir. Eğer çarptan kişi, olay yerinde değilse veya her iki taraf anlaşamıyorsa kaza tespit tutanağının hazırlanması için polis çağırılmalıdır. 
  • Araç sürücüsünün ehliyet fotokopisi alınmalıdır. 
  • Eğer sürücünün ehliyeti yoksa ya da alkol gibi uyuşturucu bir madde kullandığından şüphe duyuluyorsa trafik polisi çağrılarak zabıt tutulması gerekir.
  • Kazanın oluş şeklini göstermek ve hasar değerlendirmesinin doğru yapılması için kazanın net ve yatay şekilde fotoğrafları çekilmelidir. 
  • Hasarın trafik sigortasından karşılamak istiyorsan karşı tarafın sigorta şirketi ile en geç 5 iş günü içinde iletişime geçmeli ve onları durumdan haberdar etmelisin. 
  • Bu nedenle araç sahibi olay yerinde değilse olay yerinden ayrılmadan önce telefon numarasını ve plaka bilgilerini de bırakmayı ihmal etmemelisin. 

Park Halinde Aracıma Çarpmışlar Ne Yapmam Gerekir?

Kaza, herkesin başına gelebilecek bir olaydır. Özellikle büyük şehirlerde sıkça görülen park halinde araca çarpma durumunda aracın sahibi ile iletişime geçilmesi gerekir. Ancak araca çarpan kişi iletişime geçmek yerine olay yerinden kaçmayı tercih edebilir. Park halindeki araca çarpıp kaçma durumda maalesef ki araçla ilgili yapılması gereken her şey, aracı zarar gören kişiye kalır. 

  • Araç Plakasını Öğren: Eğer park halindeki araca çarpıp kaçma durumu varsa ilk olarak çarpıp kaçan kişinin araç plakasını öğrenmek gerekir. Bunun için kaza bölgesinde yer alan kişilere olayı görüp görmediklerini sormak ve kamera kayıtlarından yararlanmak plakayı tespit etme aşamasında büyük kolaylık sağlar. Ancak bu noktada bireysel olarak kullanılan güvenlik kameralarının çekim süresi oldukça sınırlı olduğu için hızlı davranmak gerekir. 
  • Polisi Bilgilendir: Park halinde araca çarpıp kaçan kişilerle karşılaştığında polisi de bilgilendirmen gerekir. Çünkü park halinde araca çarpıp kaçma durumunda aracın sahibinin kim olduğu bilinmediği için kaza tespit tutanağı polis tarafından tutulur. 
  • Görgü Tanıklarından Bilgi Al: Park halindeki araca çarpan kişi olay yerinde değilse; en yakın karakola giderek zabıt tutturulmalı ve kaza hakkında bilgi verebilecek görgü tanıkları varsa bu kişilerden beyan talebinde bulunmak gerekir. 
  • Sigorta Şirketine Evrakları İlet: Sonrasında polis tarafından tutulan kaza tespit tutanağı ve araca ait fotoğrafları sigorta şirketine iletmelisin. Eğer kasko sigortan varsa zararın sigorta kapsamında karşılanır ancak sigortan yoksa ilgili masraflar senin cebinden çıkar. 

Yanlış Yere Park Eden Araca Çarpma

Yanlış yere park eden araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmaz ancak taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda trafik polisine haber verilmesi ve kazaya ilişkin tutanak tutulması gerekir. Tutanak hazırlandıktan sonra sigorta şirketine gönderilir ve sigorta kapsamında hasar onarılır. Yanlış yere park eden kişiye ise para cezası verilir. 

Tek taraflı kazada kasko ödeme yapar mı merak ediyorsan yazımızı inceleyebilirsin.

Park Halinde Araca Çarpma Kusur Oranı Nedir? 

Park halinde araca çarpma durumunda kusur oranı kaza tespit tutanağına ve eksper incelemesine bakılarak belirlenir. Tespit tutanağına delil niteliğindeki kaza fotoğraflarının da eklenmesi önemlidir. Bütün bu belgeler bir araya getirilerek sigorta şirketine ulaştırıldıktan sonra 3 iş günü içinde kusur oranının belirlenmesi için değerlendirme yapılır. Taraflardan biri, 5 iş günü içinde sonuca itiraz edebilir. 

Sürücünün Tam Kusurlu Bulunduğu Durumlar 

Sürücünün %100 kusurlu bulunduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Trafik polisinin “dur” işaretine rağmen sürücünün kırmızı ışıkta geçmesi sonucu meydana gelen kazalar
  • Hatalı park gerçekleştirmemiş araca çarpılması
  • Yerleşim birimleri dışında kalan karayolunda sağlık sorunu veya arızalar nedeniyle oluşan kazalar
  • Park halinde olmayan araca çarpılması
  • Karşı tarafın şeridine girilmesi 
  • Arkadan meydana gelen çarpmalar
  • Yasak olan yerden geçme nedeniyle meydana gelen kazalar
  • Dönüş manevrasının yanlış yapılması nedeniyle oluşan hasarlar
  • Geçiş kurallarına uymayan sürücülerin karıştığı kazalar

Park Halinde Araca Çarpma Durumunda Hasar Kaydı

Hasar kaydı, kaza sonucu araçta meydana gelen hasarları tümünü ifade eden bir kavramdır ve araçtaki hasarın boyutuna göre değişkenlik gösterir. Aracın dış görünümünde herhangi bir sorun olmasa da park halinde sürtme gibi mevcut hasarlar kaydedilir.  Hasarlı bir araca kasko yaptırmak isteyen kişilerin ödemesi gereken prim fiyatı, hasarsız araçlara göre daha yüksek çıkacaktır. 

"Ağır hasar kaydı nedir? Nasıl yapılır?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Park Halinde Araca Çarpma Beyan Örneği

Sigorta şirketinin park halindeki araca çarpma ile ilgili hasar masraflarını karşılaması için hiç vakit kaybetmeden sigorta şirketine haber vermek gerekir. Bu bilgilendirmeyi ilk olarak sözlü şekilde yapmak yeterli olsa da sonrasında hasara ilişkin masraflarının ödenebilmesi için kaza tespit tutanağını eksiksiz doldurmak gerekir. Çünkü kaza tespit tutanağında kaza yeri, saati, görgü tanığı ifadeleri, tarafların kaza hakkındaki görüşleri, plaka ve sürücüye ait bilgiler, kaza krokisi ve tarafların imzaları yer alır. Eğer tutanakta her iki tarafın da imzası yoksa kaza tespit tutanağı geçersiz sayılır.

Trafik kazaları park halinde olabileceği gibi birçok farklı nedene bağlı gelişebilir. Trafik kazalarının nedenleri hakkında yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.