Schengen Vizesi Başvurusu ve Gerekli Belgeler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Seyahat etmeyi seven kişilerin en çok zorlandığı konu, vize başvuru sürecidir. Başvuru sırasında istenen evraklar ve uygulanması gereken prosedür çoğu kişiyi zora sokar. Hatta sen de bir Avrupa seyahat planlarken gezi rotanı değiştirerek “Vize istemeyen bir ülkeye gideyim.” diye düşünmüş bile olabilirsin. Oysa bazı faktörleri göz önünde bulundurduğun takdirde en kısa sürede kolayca Schengen vizesi alabilirsin. Yazımızı okuyarak birkaç adımda Schengen vize başvurusu yapabilir ve yurt dışına çıkmak için gerekli olan vizeni alabilirsin. Genel vize kavramı ve vize başvuru süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için "vize nedir?" konulu içeriğimizi okuyabilirsin. 

schengen nasıl alınır

Schengen Vizesi Nasıl Alınır? 

Schengen vizesi başvurusu için yapılacakları adım adım maddeledik;

  • Schengen vizesi almak için başvuru işlemlerine başlamadan önce pasaportunun geçerlilik tarihini kontrol etmelisin. Çünkü vize almak için başvuru yaptığında pasaportunun geçerlilik süresinin bitimine en az 6 ay kalmış olması gerekir aksi takdirde başvurun değerlendirilmez.
  • Almak istediğin vize türüne göre başvuru evraklarını hazırlamalısın. Öğrenciler, çalışanlar, işverenler ve emekliler için talep edilen evraklar farklı olacaktır. Yazımızın devamında hangi evraklar olması gerektiğini listeledik.
  • Başvuru için randevu almalısın. Şubat 2020 tarihinden beri Schengen üyesi ülkelere elektronik ortamda başvuru yapılabilmeye başlanmıştır. Schengen vizesi için tüm ülkelerin kabul ettiği ortak bir form yoktur bu nedenle gideceğin ülkenin kendi formunu doldurman gerekir. Vize başvurusu için gerekli evrakları temin ettikten sonra elektronik ortamda başvuru formunu doldurup imzalayabilir ve kolayca e-randevu alabilirsin. Hem belgelerini teslim etmek hem de parmak izi ve fotoğraf çekimi gibi işlemler için konsolosluktan değil, ülkenin anlaşmalı olduğu aracı kurumundan randevu alman gerekir. 2014 yılından sonra herhangi bir Schengen ülkesine gidebilmek için parmak izi vermiş ve vizesinin üstünde “VIS” yazan kişilerin ise bizzat vize merkezine gitmesine gerekmez.
  • Schengen vize merkezine gitmelisin.Seçtiğin tarih ve saatte randevuya gidebilir, vize ücretini teslim edip biyometrik kayıtları yaptırdıktan sonra pasaport ve gerekli belgelerini teslim edebilirsin. 
  • Vize ücretini ödemelisin Schengen vizesi ve vize merkezindeki işlemler için gerekli olan ücretleri başvuru merkezindeki gişelerden (konsolosluğa göre değişmekle birlikte) Euro veya TL olarak nakit ödeyebilirsin. 
  • Fotoğraf çektirmeli ve parmak izi vermelisin. Konsolosluğun anlaşmalı olduğu vize merkezine fotoğraf çektirmek ve parmak izi vermek için bizzat gelmen gerekir. Veri tabanında toplanan bu verilerin geçerliliği 5 yıl olduğu için eğer son 5 yıl içinde park izi verdiysen aynı işlemi tekrar yapmana gerek yoktur.  
  • Belgelerini teslim etmelisin. Belge tesliminde önceden hazırlamış olduğun belgeleri gişedeki görevliye teslim edebilir, sonrasında vizelerin teslim edildiğine dair bir belge alabilirsin. 
  • Vize başvurusu olumlu-olumsuz sonuçlandıktan sonra pasaportun adresine teslim edilir. Eğer resmî tatil veya bayram tatili gibi yoğun bir dönem değilse ve vize merkezi ek belge talebinde bulunmadıysa 3-7 gün içinde başvuru sonuçlanır. Ancak gecikme yaşanırsa vizenin çıkması 2 ila 3 haftayı bulabilir. 

Schengen dışında farklı vize alma yöntemleri de vardır. Örneğin yunan adalarına bir haftalık bir tatil düşünüyorsan yunanistan kapı vizesi yazımıza göz atabilirsin.

İlk Kez Schengen Vizesi Almak İçin Başvuru Yapıyorsan

Eğer Schengen vizesine ilk kez başvuru yapıyorsan standart belgelere ek olarak senden daha ayrıntılı belgeler talep edilebilir hatta gerekli görülürse konsolosluğa mülakat için bile çağrılabilirsin. 

Daha Önce Schengen Vizesi Aldıysan

Eğer daha önce Schengen vizesi aldıysan vize başvurun daha kısa sürede sonuçlanır ve vize, daha uzun süre geçerli olur. Örneğin, ilk başvurunda 10 gün geçerli Schengen vizesi çıkar, ikinci başvurunda ise 6 aylık vizenin çıkma ihtimali artar. 

Schengen Vize Başvuru Merkezleri

Ülkeler Vize Merkezleri
Almanya Idata
Avusturya Vfsglobal
Belçika Vfsglobal
Çek Cumhuriyeti Vfsglobal
Danimarka Vfsglobal
Estonya Vfsglobal
Finlandiya Vfsglobal
Fransa Vfsglobal
Hollanda Vfsglobal
İspanya BLSSpainVisa
İsveç Vfsglobal
İsviçre TLScontact
İtalya Idata
İzlanda (Danimarka tarafından temsil ediliyor.) Vfsglobal
Letonya Vfsglobal
Lihtenştayn (İsviçre tarafından temsil ediliyor.) TLScontact
Litvanya Vfsglobal
Lüksemburg Vfsglobal
Macaristan As Visa Solutions
Malta Vfsglobal
Norveç As Visa Solutions
Polonya Vfsglobal
Portekiz As Visa Solutions
Slovakya Vfsglobal
Slovenya As Visa Solutions
Yunanistan

Sadece İstanbul İçin Kosmos - Vfsglobal

 

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Schengen vizesi için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Başvuru formu,
  • Banka hesap bilgileri
  • Biyometrik fotoğraf
  • İkametgâh 
  • Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi  
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak bileti rezervasyonu
  • Yurt dışı seyahat sigortası

Vizeye başvuracak kişilere göre ek belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Çalışanlar için gerekli belgeler; 4A Hizmet Dökümü, Nüfus Belgesi fotokopisi, Araç ruhsatı, tapu ve senet fotokopileri, Pasaport aslı, Biyometrik fotoğraf, Vize başvuru formu, Vize talep edilecek, Seyahat sağlık sigortası, Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, Faaliyet belgesi, İşe giriş belgesi, İşveren mektubu, İmza sirküleri, Maaş bordrosu, Ticaret sicil belgesi fotokopisi, Islak imzalı banka hesap dökümü, Vergi levhası

Öğrenciler için gerekli belgeler; 18 yaşından küçük olanlar için ebeveynden alınmış muvafakatname, Biyometrik fotoğraf, e-Devlet'ten alınmış ikametgah örneği, Nüfus cüzdanı fotokopisi, Öğrenci belgesi, Pasaport, Seyahat sağlık sigortası poliçesi, Sponsora ait iş evrakları, banka hesap dökümü, imza sirküleri, Vize başvuru formu, Vize sponsor dilekçesi, Vize ücreti, Pasaport resimli sayfa fotokopisi, Varsa eski Schengen vizelerinin kopyaları. Öğrenci vizesi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla.

Emekliler için gerekli belgeler; Başvuru formu, Biyometrik fotoğraf, Pasaport, Seyahat sağlık sigortası, Vize ücreti, Otel ve uçak rezervasyonları, Banka hesap özeti veya emekli cüzdanı, Banka hesap dökümü, T.C. kimlik fotokopisi, Pasaportun resimli fotokopisi , Varsa eski Schengen vizelerinin kopyaları, Varsa evlilik cüzdanı fotokopisi

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Seyahat etmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seven ülkelerin her zaman şikayet ettiği konulardan biri uzun süreli Schengen vizesi almaktır. Özellikle Schengen üyesi olan Avrupa ülkeleri 15 güne kadar vize vermektedir. Oysa her ne kadar zahmetli olsa da 3-6 ay veya 12 ay geçerli Schengen vizesi almak da mümkündür:

  • Başvuru formunu eksiksiz doldur. 

Schengen vizesi başvurularında kullanılan her ülkenin standart bir başvuru formu vardır. Bazı ülkeler (Yunanistan) elle tükenmez kalem ile başvuru formunun doldurulmasını talep ederken bazı ülkeler ise (Almanya, Hollanda) elektronik ortamda doldurulmasını isteyebilmektedir. 

  • Belgeleri eksiksiz hazırla!

Vize başvurusu için talep edilen banka hesap dökümünden maaş bordrosu, konaklama rezervasyonundan ulaşıma kadar başvuru yaptığın ülkenin en güncel belgelerini başvuru dosyasına eklemelisin.

  • Banka hesabında fazla para bulundurmaya çalış. 

Başvurudan önce hesabında fazla para olursa uzun süreli vize alma imkânın artar. Bunun için aile üyelerinden destek alabilirsin. 

  • En az 2 farklı Schengen planı belirle.

Özellikle uzun süreli Schengen vizesi almak için birden çok seyahat planı ile başvuru yapman avantaj sağlar. Örneğin, İtalya’ya ağustos ayında yapacağın bir seyahat için vize başvurusu yaparken birkaç ay sonrası için de bir seyahat planı yapmalı ve seyahate ilişkin evrakları da başvuru sırasında ileterek vize süreni artırabilirsin. 

  • Aynı ülkeden başvuru yap.

Vizeyi her zaman aynı ülkeden almak, ülkelerinin güvenini artırır. Yani önceden İtalya’da vize aldıysan yeni vize başvurusunu da İtalya’dan yaparsan uzun süreli Schengen vizesi alma ihtimalin artar. Yani Schengen üyesi ülkelerde 2-3. Başvurularda daha uzun süreli vizeler alabilirsin. 

  • Seyahatine Schengen vizeni aldığın ülkeden başla.

Uzun süreli Schengen vizesi alırken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, vizeni hangi ülkeden aldıysan ilk olarak o ülkeye gitmektir. Örneğin, birden fazla ülkeye seyahat edecek ancak vizeni Almanya’dan aldın. Dolayısıyla ilk olarak Almanya’ya giriş yaptıktan sonra Fransa, İtalya gibi Schengen ülkelerine gidebilirsin. Schengen vizeni doğru kullandığın takdirde sonraki başvuruda daha uzun süreli vize alma ihtimalin artar. 

  • Uzun süreli sağlık sigortası yaptır.

Schengen vize başvurularında en az 30.000 Euro teminatı olan Seyahat sağlık sigortası talep edilmektedir. En az 1 yıl geçerli seyahat sağlık sigortası bulunan kişilerin uzun süreli Schengen vizesi alma ihtimalin artar. "Seyahat sigortası nedir, ne işe yarar?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.

  • Ülkeye kısa süre sona tekrar gideceğini garanti et. 

Vize başvurusu için hazırladığın evraklar arasında vize almak istediğin ülkeye tekrar gideceğini gösteren belgeler sunarsan uzun süreli vize alma olanağın artar. 

  • Şahsi bir dilekçe ile kendini tanıt.

Uzun süreli Schengen vizesi almak için başvuruna şahsi dilekçen ile ülke konsolosluğuna hitaben ve seyahat amacını açıklayan bir Schengen vizesi dilekçesi yazman gerekir. Bu dilekçe seyahat etmeyi sevdiğinden uzun süreli vize aldığında yeni seyahat planlarının olduğundan bahsedebilirsin. 

  • Kolay vize veren ülkeleri tercih et.

Schengen Bölgesi’ne dahil olan bazı ülkeler Türk seyahat severlerin vize başvurularında çok katı bir tutum sergilediği için vize ret oranı yüksek olan bu ülkelere seyahat etmek isteyen kişilere genellikle sadece seyahat süresi kadar tek girişli vize verilmektedir. Belçika Çek Cumhuriyet, Danimarka, İsveç, Lüksemburg, İsveç ve Norveç gibi ülkeler vize alınması zor ülkeler olarak sayılabilir. Almanya, Hollanda, İtalya, Yunanistan ise vize verme konusunda daha ılımlı ülkelerdir. 

  • Seyahat bittikten sonra ülkene geri döneceğini garanti et.

Uzun süreli vize almak için dikkat etmen gereken bir diğer konu, yetkilerin senin ülkene döneceğine ikna olmasıdır. 

Uzun Süreli Schengen Vizesi Veren Ülkeler

Uzun süreli Schengen vizesi veren ülkelerden bazıları;

  • Almanya
  • Fransa 
  • Hollanda 
  • İtalya 
  • İsveç

Schengen Vizesi Başvuru İşlemlerine Ne Zaman Başlamak Gerekir?

Seyahat tarihinden en az 20-30 gün önce Schengen vize başvurusu için işlemlere başlaman gerekir. Eğer resmî tatil veya bayram gibi yoğun bir dönemde başvuru yapmak istiyorsan bu süreci daha da önce başlatmalısın.

Schengen Vizesi Almak İçin Pasaport ve Biyometrik Fotoğraf Şartları 

Schengen vizesi almak için vizenin bitiş tarihten sonra en az 3 ay geçerliliği olan bir pasaporta sahip olman gerekir. Ayrıca pasaportta minimum 2 sayfanın boş olması şartı da aranır. 
Schengen vizesi başvuru formuna minimum 6 ay önce çekilmiş 35x45 mm boyutlarında ve yakından çekilmiş bir fotoğraf da eklemeyi unutmamalısın. 

Schengen Başvuru Formunu Doldururken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

26 ülke tarafından standart olarak kullanılan Schengen vizesini almak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir fakat vize alabilmek için senden istenen belgeleri en doğru hazırlamalı ve başvurunu eksiksiz bir şekilde tamamlamalısın. Başvuru formunu ülkenin dil talebine göre değişkenlik gösterse de formu Almanca, İngilizce, Fransız veya Türkçe doldurabilirsin. 

  • Schengen vizesi başvuru formuna yazacağın bilgiler, başvurunu destekleyecek biçimde olmalıdır. Eğer yanlış bilgi verirsen ret cevabı alabilirsin ya da süreç uzayabilir. 
  • İlk olarak en güncel gitmek isteğin ülkenin internet sitesinden başvuru formunu indirmelisin ve formu el yazısı ile veya bilgisayarda doldurmalısın. 
  • Başvuru formunda seninle ilgili alanların hiçbirinin boş kalmamasına özen göstermelisin.
  • Seni ilgilendirmeyen bir alana geldiğinde ise “Cevap Yok” (NA) yazabilirsin.
  • Eğer başvuran kişi reşit değilse ebeveynlerden birinin formu imzalaması gerekir. 
  • Eğer başvuru formunu elle dolduruyorsan mutlaka siyah renk kalem kullanmayı da ihmal etmemelisin.

Schengen Vizesi Başvurusu İçin Seyahat Sağlık Sigortası Koşulları Nelerdir? 

  • Schengen vizesi alabilmek için en önemli şartlardan biri Schengen bölgesinde kalacağın süre boyunca geçerli bir seyahat sağlık sigortanın olmasıdır. Dolayısıyla başvuru sırasında vize görevlisine seyahat sigortanı da teslim etmelisin. "Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu mu?" başlıklı yazımızı okuyarak seyahat sağlık sigortası zorunluluğu hakkında detaylı bilgi alabilirsin. 
  • Yurt dışında olduğun süre içinde başına gelebilecek sağlık problemlerine ilişkin masrafların karşılanabilmesi vize için sağlık sigortası yaptırman gerekir. 
  • Yaptıracağın sigortanın kapsamının en az 30.000 Euro olması ve tüm Schengen bölgesinde geçerli olması şartı aranır. Sağlık sigortası; sigortalının tedavi ve ölüm için ülkesine geri gönderilmesi ile ilgili bütün masrafları karşılar. 
  • Eğer vize iptal olursa konsolosluktan vizenin reddedildiğini gösteren belge ile seyahat sigortası bedelinin iadesini talep edebilirsin. 

Schengen Vizesi Başvurusu için Uçuş Planı Programı ve Konaklama Belgesi

Uçak biletini ve otel rezervasyonlarını gösteren uçuş seyahat planı ve konaklama belgesini hazırladıktan sonra Schengen vizesine başvuru yapmalısın. Çünkü vize görevlisine uçuş seyahat planı ve konaklayacağın yeri gösteren belgeyi sunman gerekir.

Uçuş seyahat planı, ilgili uçuşun programının çevrimiçi olarak doğrulanabildiği onaylanmış bir belgedir. Vize başvurusu için konaklama belgesi ise bütün seyahatin süresince Schengen bölgesinde kalacağın yeri onaylanmış bir belgedir. 

Schengen Vize Süresi Ne Kadar? 

Turistik Schengen vizelerinde geçerlilik süresi başvurudan başvuruya değişir. Vize süreleri kademeli olarak 1 haftadan, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 5 yıla kadar geçerli olmak üzere 90 güne kadar kalış hakkı verir. 

Schengen Vizesi Almak İçin Hesapta Kaç Para Olmalı?

Hesabında bulunması gereken tutar, hangi ülkeden vize alacağına göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Fransa’ya seyahat ederken hesabında minimum 5.000 TL olması şartı aranır, bu ülkeye seyahat ederken tek çocuklu bir ailenin ise hesabında 15.000 TL civarında bir para olması gerekir. 

Schengen Vize Başvurusunda Pasaportunun Geçerlilik Süresi Ne Kadar Olmalıdır? 

Vize başvurusuna giderken pasaportunun geçerlilik süresinin en az 6 daha devam ediyor olması gerekir. Ancak bu durum en fazla 6 aylık vize alabileceğin anlamına gelmez. 6 ay sonra geçerliliği sona eren bir pasaport için 1 yıl, 2 yıl veya 5 yıl geçerliliği olan Schengen vizesi alabilirsin. 

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar? 

Konsolosluktaki yoğunluğa ve resmî tatil günlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte işlem süresi ortalama 10-15 iş günü arasında değişir. Vize işlem süresinin bu ortalamayı aşması ihtimaline karşı seyahat çıkmadan önce en fazla 3 ay en az 15 gün önce evraklarını teslim etmen önerilmektedir. 

Schengen Vizesi Neden Reddedilir? 

Schengen vize başvurusunun reddedilmesinin birden çok nedeni vardır. Bunlar

  • Geçmiş veya mevcut cezai işlemler
  • İstenen belgelerin eksik verilmiş olması veya belgelerin elçilik tarafından belirtilen kriterleri karşılamaması
  • Hasarlı pasaport verilmesi
  • Seyahat sağlık sigortasının geçersiz olması
  • Yolculuğun amacı ile ilgili yetersiz kanıt sunulması

Schengen Vizesi Reddedilirse Ne Yapmak Gerekir?

  • Eğer başvurduğun ülkenin konsolosluk veya elçiliği vize başvurunu kabul etmezse 1 ay içinde karara itiraz edebilirsin. Başvuru cevabını almaya gittiğinde sana vize reddinin nedenlerini belirten bir evrak verilir. İtirazda bulunmak ve için gerekli prosedürleri ve itiraz başvurusu için son tarihi de görebilirsin.  Ancak önceden ödediğin vize harç ücretini geri alabilirsin. 
  • İlgili vize bölümüne ithafen itiraz dilekçesi yazarak ilgili konsolosluğun itiraz prosedürünü yerine getirebilirsin. 

Schengen Vizesini Uzatmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Eğer mesleki veya tıbbi nedenlerle Schengen vizeni uzatmak istiyorsan bulunduğun Schengen ülkesinin konsolosluğuna başvuru yapman gerekir. Vizenin uzatılabilmesi için toplam konaklama süresinin 90 günü aşmamış olması gerekir dolayısıyla 90 günü aşan vize başvuruları reddedilir. 

Hemen Seyahat Sağlık Sigortası Yaptır! 

Sigortam.net olarak senin için 20'den fazla sigorta şirketinin seyahat sağlık sigortası teklifini karşılaştırıyor ve en kapsamlı sigortayı bulman konusunda destek oluyoruz.Sen de Sigortam.net web sitesi üzerinden veya Sigorta Bilgi Hattımızı arayarak seyahat sağlık sigortası hakkında bilgi alabilir, kendin için en uygun seyahat sigortası poliçesini yaptırabilirsin. "Seyahat sağlık sigortası nereden alınır?" öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.