Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapılmalı?
Araç ruhsatı kaybolduğunda ne yapılmalı? sorusunun cevaplarını yazımızın içeriğimizde bulabilirsin.
Stajyer sürücü (aday sürücü) kavramı, Karayolları Trafik Yönetmeliği ile 2016 yılı itibarıyla hayatımıza girmiştir. Bu noktada öncelikle “stajyer ehliyet ne demek?” sorusuna cevap vermek gerekir. Stajyer ehliyet; sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alarak, bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıklarında aldıkları ehliyenotet türüne verilen isimdir. Stajyer ehliyete sahip olan kişilere ise stajyer sürücü veya aday sürücü adı verilir.
Yaşın almak istediğin ehliyet sınıfı için uygunsa stajyer ehliyet almak için bir sürücü kursuna kaydını yaptırarak ilk adımı atabilirsin. Kursta gerekli eğitimleri alıp önce test şeklinde olan teorik sınava, ardından direksiyon sınavına tabi tutulursun. Sınavları başarıyla tamamladığında stajyer ehliyetini almaya hak kazanırsın.
Ehliyet için gerekli belgeler ya da ehliyet için sağlık raporu gibi sürücü belgesi almakla ilgili merak ettiğin konular varsa ilgili yazılarımızdan hemen öğrenebilirsin.
İlk kez ehliyet belgesi alan, herhangi bir sebeple ehliyeti iptal edilen, yeniden sürücü belgesi alan kişilere ehliyet belgesi aldıktan sonra iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir. .
İlk kez ehliyet alan (her ehliyet sınıfı için geçerli.) herkese ilk olarak stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir. Standart ehliyetliler için ise bu sınır 0.5 promildir. Alkollü araç kullanım cezası ve alkol sınırı hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin.
Bir diğer fark da stajyer ehliyet ceza puanı sınırının farklı olmasıdır. Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre 1 yıldır. Ceza puanı ise 100'dür ve ehliyeti 2 aylığına elinden alınır. Peki, ceza puanı nedir ve ne için uygulanır?
Trafikte kural ihlallerini en aza indirmek için ceza puanı sistemi uygulanır. Bu ceza puanları normal ehliyet için 1 yıl boyunca birikir ve sürücü 100 ceza puanına ulaştığında ehliyeti 2 aylığına elinden alınır.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilirse ehliyeti iptal edilir. Dolayısıyla “Stajyer ehliyet iptal olur mu?” sorusuna “evet” şeklinde yanıt verebiliriz. Yeniden ehliyetini alması için tekrar bir sürücü kursuna gidip psikoteknik raporu alması beklenir. Ehliyet yenileme ücretleri ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Psikoteknik raporu; sürücülerin zihinsel özelliklerinin, gerekli yetenek ve becerilerinin, tutum-davranış ve alışkanlık gibi özelliklerinin sürücülük açısından ölçümünü yapar. Bu sayede kişilerin sürücü olmaya yeterliliği olup olmadığı öğrenilir.
Eğer sürücü, testi başarıyla geçerse ehliyet almak için sürücü kursu için başvuruda bulunabilir. Kursu başarıyla tamamladığında ise 2 yıl sürecek stajyer ehliyetini almaya hak kazanır. Ayrıca ceza puanı sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan “100 Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsin.
Trafik ceza puanları, 1 yıl üzerinden hesaplanmaktadır. Yani, bugün aldığın ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtiğinde sınırlanır.
Stajyer ehliyetin farkı nedir? Stajyer ehliyetle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de stajyer sürücü ehliyeti ile normal ehliyetler arasında fark olup olmadığıdır. Stajyer ehliyette, “stajyer sürücü” ibaresi bulunmaz.
Stajyer sürücülerin stajyer olduğu bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir. Ayrıca sürücü belgesinin üzerindeki tarih 2 yılı aşmadıysa da sürücünün stajyer sürücü olduğu anlaşılır.
Türkiye Cumhuriyeti’nde asli ehliyeti olanlar; içinde Almanya, Belçika, Danimarka, Güney Kore ve Brezilya’nın bulunduğu 84 ülkede araç kullanabilirler. Ancak stajyerlik süresi dolmamış sürücüler asli sürücü olana kadar söz konusu ülkelerde maalesef ehliyetlerini kullanamazlar. Ayrıntılı bilgi için sürücü belgelerinin geçerli olduğu ülkeler listesini inceleyebilirsin.
Stajyer ehliyeti olan aday sürücüler, normal ehliyet sahibi sürücüler gibi tek başlarına şehir dışına çıkabilirler.
Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Stajyer ehliyete sahip sürücüler, uzun yola çıkabilirler. Stajyer sürücü olman uzun yola gitmene engel değildir.
Stajyer ehliyet alındıktan sonra 2 yıl doldurulduysa artık stajyer sürücü kuralları geçerli değildir. Tüm değerlendirmeler normal ehliyet kurallarına göre uygulanır. 2 yıl dolduktan sonra ehliyeti yenilemeye, değiştirmeye veya tekrar para yatırmaya da gerek yoktur. Aracın için hızlı kasko teklifi adımlarını inceleyebilirsin.