Uçakla Cenaze Nakli İşlemleri Hakkında Tüm Merak Edilenler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Tanıdığımız birini kaybetmek elbette zor! Bir de bu kişi ülkemiz de değil de yurt dışında vefat ettiyse cenazelerin uçakla sorunsuz bir şekilde ülkemize getirilebilmesi için bazı prosedürlerle uğraşmak zorunda kalabilirsin. Çünkü cenaze kargoları; uçuş öncesi ve sonrasında herhangi bir sorun yaşamamak adına dikkatle taşınması gereken kargolardır. Hava yolu ile taşınan cenazelerin ulaşımı sırasında yapılması gerekenler yönetmeliklerle belirlenmiştir. İşte seyahat sağlık sigortası bu noktada devreye girer ve yurt dışından Türkiye’ye cenaze nakil ve defin işlemlerinin yapılması, gerekli evrakların temin edilmesi, cenaze nakli ve defin organizasyonunun yapılması, defin işlemlerine ilişkin gerekli malzemelerin alınması gibi işlemleri gerçekleştirerek tüm süreçte sana destek olur. Seyahat sağlık sigortası kapsamı hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Uçakla Cenaze Nakli Nasıl Yapılır?

Yurt dışından uçakla cenaze nakli işlemleri, Cenaze Nakil Anlaşması ve bazı ulusal mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılır. Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından öncelikle toplum sağlığı için riskli kabul edilen ülkeler belirlenir ve risksiz ülkeler listesinde yer alan ülkeler ile cenaze nakil işlemleri yürütülür. 

  • Risksiz olarak kabul edilen ülkelerden gelen cenazeler “kargo” olarak değerlendirilir ve bu cenazeler için Türkiye’ye girişte herhangi bir işlem yapılmaz. Risksiz ülkelerde bulaşıcı hastalık nedeniyle ölen kişilerin defin işlemleri ise yetkili sağlık birimleri tarafından değerlendirilmeye alınır. Eğer yetkili sağlık birimi, bulaşıcı hastalık nedeniyle ölen kişi için onay vermezse tabut açılmaz ve defin işlemi de gerçekleşmez. 
  • Riskli” olarak kabul gören ülkelerden gelen cenazelerin Türkiye’ye giriş işlemleri, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Sağlık Müdürlüğü ile Havalimanı, Liman ve Kara Hudut kapılarında bulunan sağlık denetim hizmetlerince yürütülür. Sağlık Denetim Merkezi bulunmayan kabul alanlarında ise yurt dışından getirilen cenazelerin nakil işlemleri ise yetkili sağlık görevlileri tarafından yapılır. 
  • Yurt dışında vefat eden T.C. vatandaşlarının ülkemize defnedilebilmesi için yurt dışı resmi dairelerinden gerekli belgelerin temin edilmesi ve bağlı bulunulan ülkenin konsolosluğundan cenaze için onay almak gerekir. Öncelikle vefat eden T.C. vatandaşı için ölüm belgesi düzenlenir. 
  • Vefat eden kişinin ölüm nedeni ve vefat ettiği yer de ölüm belgesi düzenleyecek olan kurum için son derece önemlidir. Çünkü ölüm nedenine göre işleyiş farklılaşabilir. Örneğin, hastanede vefat edilmesi durumunda ölüm belgesinin hastanedeki yetkili doktor tarafından hazırlanması gerekir. 

cenaze nakli

Cenazenin Uçağa Yüklenmesi 

Gerekli prosedürlere uygunluğu kabul edilen cenazeler, ilk müsait uçağa yüklenir. Cenazenin uçak altına sevki, Yer Hizmetleri Kuruluşu tarafından cenaze arabası, ambulans, üzeri kapatılmış özel bagaj arası veya traktör ile sağlanır. Cenaze kargosunun üzerindeki etiket ve raporlar kontrol edildikten sonra cenaze teslim edilir. 

    

IATA Kurallarına Göre Uçakla Cenaze Nakli Prosedürü

IATA kurallarına göre uçakla cenaze nakli yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı prosedürler vardır. 

  • Uçakla cenaze nakli yapılırken tabutun için lehimlenmiş metal çinko ya da kurşun ile kaplı olması gerekir. 
  • Tabutun kırılmayacak ve hasar görmeyecek kaliteli malzemeden yapılmış olması gerekir.
  • Uçağa yolcu alınmadan önce cenaze yüklenmemeli ve tabutlar üst üste konulmamalıdır. 
  • Cenazeye ait olan konşimento ekindeki konsolosluk belgesi ve ölüm raporu kontrol edilerek cenaze ile birlikte gönderilmelidir. 

Uçakla Cenaze Naklinde Risklerin Belirlenmesi

  • Yurt dışında uçakla cenaze nakli işlemleri yapılırken öncelikle bazı belgeler temin edilir ve Cenazelerin Nakli Anlaşmalı ile ulusal mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirme yapılır. 
  • Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak risksiz kabul edilen ülkeleri belirler ve uluslararası giriş noktalarında bulunan mülki idare amirliklerine “Cenaze Girişi Risksiz Ülkeler Listesi” bildirerek gerekli işlemlerin yürütülmesini sağlar. Diğer ülkelerden getirilen cenazeler ise toplum sağlığı riski açısından değerlendirme işlemlerine tabi tutulur. 

Risksiz Ülkelerden Uçakla Cenaze Nakli 

Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından halk sağlığı açısından “risksiz” olarak kabul edilen ülkelerden yapılan cenazelere Türkiye’ye giriş noktalarında herhangi bir işlem yapılmaz, bu cenazeler “kargo” olarak değerlendirildiği için yalnızca Gümrük Müdürlüğü tarafından Türkiye’ye giriş işlemleri yapılır. 

  • Eğer kişi, bulaşıcı hastalık nedeniyle vefat etti ise defin işlemleri yapılırken naaşın defnedileceği yerde görevli olan sağlı birimleri tarafından değerlendirilir ve bu tip cenazeler, görevli sağlık birimleri tarafından gömü onayı verilene kadar açılmaz. 
  • Toplum sağlığı açısından risksiz olarak kabul edilen ülkelerden getirilen cenazelerin ülkemize giriş işlemleri, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü havalimanı, liman veya bazı kara hudut kapılarında sağlık denetleme merkezleri tarafından yapılır. 
  • Merkezi bulunmayan giriş noktalarında ise yurt dışından getirilen cenaze işlemleri, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen sağlık görevlileri tarafından yapılır. 

Riskli Ülkelerden Uçakla Cenaze Nakli

Riskli ülkelerden getirilen ve uluslararası cenaze nakli koşullarına uygun olan cenazelerin ülkeye girişinin yapılabilmesi için Cenazeler İçin Geçiş İzin Belgesi (Cenaze Nakil Belgesi) bulunması gerekir.  Cenazeler İçin Geçiş İzin Belgesi yoksa cenaze sahipleri ve ilgili dış temsilcilikle iletişime geçilerek bu belgenin en kısa sürede temin edilmesi gerekir.  Eğer Cenaze Nakil Belgesi varsa yetkili sağlık görevlisi, cenazeye ilişkin olarak “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş” belgesi düzenler. 

  • Yurt dışından getirilen cenazenin bulaşıcı hastalık nedeniyle ölmüş ya da başka bir nedenden ölmesine rağmen bulaşıcı hastalık taşıdığı belirtilmiş ise “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş Belgesi” düzenlenir. Belgede doğrudan cenaze ile temasta bulunulmaması ve defin işlemlerinin ilgili mevzuatın bulaşıcı hastalıktan ölüm hakkındaki hükümler çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiği bildirilir. 
  • Eğer “Cenaze Nakil Belgesi” ekinde evraklarda eksik bilgiler yoksa, cenaze sahibi ve ilgili dış temsilcilik ile iletişime geçilmesi ve eksik bilgilerin tamamlanması gerekir. 
  • Bu bilgiler elde edilemezse mevcut bilgiler sisteme kaydedilir ancak “Cenaze İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” düzenlenemez bu durumda da cenazenin Türkiye’ye girişinin değerlendirilebilmesi için ilgili emniyet birimlerine resmi evrak ile bildirilir. 
  • Riskli ülkelerden Türkiye’ye getirilerek giriş işlemi yapılan naaşların yetkili sağlık görevlisi tarafından Türkiye Hudut ve Sahiller Bilgi Sistemi’ne kaydı yapılır. 
  • Riskli ülkelerden getirilen cenazelerin Türkiye’ye giriş belgeleri yetkili personel tarafından arşive alınır. 

Cenaze Girişinde Risksiz Ülkeler Listesi 

Cenazelerin Türkiye’ye Girişinde Toplum Sağlığı Bakımından Risksiz Değerlendirilen Ülkeler

  • Avrupa Konseyine Üye ve Gözlemci Ülkeler: Almanya, Andora, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan,  Makedonya, Malta, Meksika, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan
  • Gözlemci Ülkeler: ABD, İsrail, Japonya, Kanada, Meksika, Vatikan

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Sayesinde Cenaze Nakil Organizasyonu Sorunsuz Bir Şekilde Gerçekleşir!

Yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptırdığında yurt dışında vefat eden kişilerin cenaze nakil ve defin işlemleri için gerekli olan organizasyon sigorta şirketin tarafından sağlanır ve tüm süreç sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Sen de cenaze nakil işlemlerinden overbooking (çifte rezervasyon) nedeniyle gecikme ve yurt dışına ilaç gönderimi gibi birçok teminat kapsamına sahip olmak için seyahat sağlık sigortası yaptırabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.