Üçlü Tarama Testi

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

üçlü tarama testi

Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için gebelik öncesinden gebeliğin son aylarına kadar devam eden bazı tarama testleri vardır. Bu testler, doğum öncesi, doğum anı ve sonrasında bebekte ortaya çıkabilecek hastalıkların önüne geçmeyi amaçlar. İşte hamilelikte yapılan testler incelendiğinde karşımıza çıkan uygulamalardan biri de üçlü tarama testidir. Gel, "Üçlü tarama testi nedir, ne zaman yapılır?" gibi sorulara birlikte göz atalım.

Üçlü Tarama Testi Nedir?

İkinci trimester testlerinden biri olan üçlü tarama testi, gebelik sırasında fetüste ortaya çıkabilecek anomalilerin (Trizomi 18, Trizomi 21 ve nöral tüp defekti) önceden tespit edilmesine yardımcı olan bir uygulamadır.

Özellikle ailede doğum kusurları olan, 35 yaş ve üstü, ilaç kullanan, şeker hastalığı bulunan ve insülin kullanan, hamilelikte yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış ve viral enfeksiyon öyküsü olan anne adaylarına yapılır. Hamilelikte yapılan testler ile ilgili detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

“Üçlü tarama testi kaçıncı hafta yapılır?” sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz. Üçlü tarama testi, gebeliğin 16 ve 20. haftaları arasında yapılabiliyor olsa da üçlü tarama testi için en doğru zamanın 16-18. haftaları arasıdır. Hamileliğin 20. haftasından sonra ise üçlü tarama testi yaparak doğru sonuç almak mümkün değildir.

Üçlü Tarama Testi Neden Yapılır?

Üçlü tarama testi sonuçları, bebeğin Trizomi 18 (Edward Sendromu) ve Trizomi 21 (Down Sendromu) ve nöral tüp kusurları gibi kromozomal anomali riskine sahip olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılır. Örneğin, AFP seviyesi yüksek çıkarsa spina bifida gibi bir nöral tüp defektinin olduğu düşünülebilir. Düşük AFP, estriol veya hCG seviyeleri ise Trizomi 18 olasılığının araştırılması için bir işarettir. Düşük AFP seviyeleri ile anormal estriol ve hCG değerleri, bebekte Trizomi 21, Trizomi 18 ve nöral tüp defekti gibi kromozom anormalliği olduğunu gösterebilir.

Hamilelikte doktorun tavsiyesi ile yapılması gereken testleri ihmal etmemeli aynı zamanda gebelikte birçok konuda dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında yazımızdan bilgi alabilirsin.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Anne adayından kan örneği alınarak yapılan üçlü tarama testi, 5 ile 10 dakika içinde tamamlanabilen bir uygulamadır. Sonrasında AFP, uE3’ ve hCG değerlerinin ölçümünün yapılabilmesi için alınan kan örneği laboratuvara gönderilir ve yüksek ve düşük AFP seviyeleri ile anormal hCG ve estriol seviyeleri ölçülür. Sonrasında annenin yaşı, kilosu, son adet tarihi, sigara kullanımı, diyabetik durum gibi faktörler de göz önünde bulundurularak testlerin sonuçları değerlendirilir.

Ancak üçlü testin yalnızca bir tarama testi olduğunu, tanı amacı taşımadığını hatırlatmakta yarar var. Üçlü tarama testi, bebeğin risk altında olup olmadığının değerlendirilmesini sağlar, kromozomal anomalilerin tanısında tek başına yeterli değildir. Kesin tanı için detaylı ultrason çekilebilir, CVS ve amniyosentez prosedürü uygulanabilir.

Üçlü Tarama Testi Fiyatı 2024

Üçlü tarama testinin fiyatı, testin yapılacağı hastane ve sağlık kurumun fiyat politikasına, gideceğin doktora, kullanılacak cihaza, hastanenin SGK’lı anlaşmalı olup olmaması gibi pek çok unsura göre değişkenlik gösterir. Özel hastanede üçlü tarama testi yaptıracak olan SGK’lıların ödeyeceği ücretin bir kısmı SGK kapsamında karşılanır, %200’lere varan fark ücretini senin karşılaman gerekir. Bu nedenle üçlü tarama testinin SGK kapsamında karşılanıp karşılanmadığını ve ona göre hangi hastanelerle anlaşmalı olduğunu öğrenmelisin.

Üçlü tarama testi fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi almak için işlemi gerçekleştireceğin sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Üçlü Tarama Testi Devlet Hastanesinde Yapılıyor mu?

Üçlü tarama testinde alınan kan örneğinin değerlendirilmesi için alanında uzman ve deneyimli hekimlere başvurulur. Üçlü tarama testini gerekli donanım ve teçhizata sahip devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde yaptırabilirsin. Gebelik rutin test ve kontrolleri SGK kapsamında karşılanır. Devlet hastanesinde üçlü tarama testi yaptırdığında ücret ödeyip ödemeyeceğini öğrenmek için üçlü tarama testinin SGK kapsamında olup olmadığı konusunda bilgi edinmelisin

Üçlü Tarama Testini Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası gebelik rutin kontrol ve tetkiklerini poliçede tercih edilmiş olması şartı ile belirli kapsam ve limitler dahilinde karşılayan sigorta türüdür. SGK anlaşmalı özel hastanelerde kullanabileceğin tamamlayıcı sağlık sigortası ile yalnızca 15 TL katılım ücreti ödeyerek muayene olabilirsin.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka işlemi gerçekleştireceğin sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Üçlü Tarama Testini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Doğum paketi içeren özel sağlık sigortaları kapsamında üçlü tarama testi, ikili tarama testi, NST, amniyosentez gibi gebelikte yapılan pek çok test yer alır. Yani özel sağlık sigortası poliçede yer alması şartıyla bu işlemlere yönelik olan masrafları karşılar. Uzman ve deneyimli hekimleri ile hizmet veren özel hastanelerde ücret ödemeden üçlü tarama testi yaptırabilirsin.

Bu konuda detaylı bilgi almak için mutlaka işlemi gerçekleştireceğin sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Üçlü Tarama Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Üçlü tarama testi, yaptırmak için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ana bilim dalından randevu almalısın. MHRS üzerinden de görülebileceği üzere Perinatoloji bölümünden doğrudan randevu almak mümkün değildir. Önce kadın doğum uzmanından randevu alman gerekir. Sonrasında doktorun yeşil reçete yazarak üçlü tarama testinin yapılabilmesi için seni perinatoloji birimine yönlendirecektir. MHRS randevu talebi nasıl oluşturulur öğrenmek için yazımıza göz atabilirsin.

Üçlü Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalı?

Üçlü tarama testi sonuçları değerlendirilirken kan testinde ölçülen AFP, uE3’ ve HCG değerleri, normal aralıklarda değilse bir anomaliden bahsedilebilir. Kromozomal bir bozukluk görülürse gebelik haftasına göre AFP ve uE3 değerleri olması gereken düşük, HCG değeri ise olması gerekenden daha yüksek çıkar. Özellikle nöral tüm defekti olan bebeklerde anneden alınan kan örneğinde AFP değerinin normalin 2 katından fazla olduğu görülür. Peki üçlü tarama testi normal değerleri neler? hCG değeri kaç olmalı?

Üçlü tarama testi normal değerleri, Down sendromu için 1/250 iken Edward sendromu için ise 1/100 olarak tanımlanır. Eğer değerler bu aralıklardan düşük veya yüksek olursa risk oluşur, bu durum da ileri tanı işlemlerinin yapılması gerektiği anlamına gelir.

Üçlü Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalı?

Üçlü tarama testi sonucu riskli çıkan kişilerin hiç vakit kaybetmeden amniyosentez ve CVS uygulamaları ile birlikte ayrıntılı ultrason çektirmesi gerekir. Çünkü kromozomal anomalilerin kesin tanısının konulması için bebekten genetik materyal alınması şarttır. Amniyosentezde amniyon kesesine bir iğne yardımıyla girilerek amniyon sıvısındaki fetüsünden derisinde sindirim ve solunum sisteminden dökülen hücrelerin analizi yapılır. Koryon villus biyopsisinde yani CVS işleminde ise bebeğin plasentasından örnek alınır.

Üçlü Tarama Testi Kaç Günde Çıkar?

Trizomi 21, Trizomi 18 ve nöral tüp defekti olmak üzere 3 farklı risk oranının belirlendiği üçlü tarama testi sonuçları maksimum 2-3 gün içerisinde çıkar.

Üçlü Tarama Testi Aç Karna Yapılır mı?

Üçlü tarama testinde anne adayının aç veya tok olmasının bir önemi yoktur. Gebe, aç veya tok karna, günün herhangi bir saatinde kan tahlili ve aynı gün içinde de ultrason muayenesi yaptırabilir.

En Uygun ve Kapsamlı Sağlık Sigortası Teklifleri Sigortam.net'te!

İkili tarama testi, NST, ve üçlü tarama testi dahil hamilelikte yapılan rutin testleri Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde yaptırabilir, hem bebeğin hem de kendin için sorunsuz bir gebelik süreci geçirebilirsin.

Yazımızda yer alan bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tüm tanı ve teşhis işlemleri için doktorunuzla iletişime geçiniz.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.