Japonya Vizesi Nasıl Alınır, Şartları Nedir?
Japonya vize türleri nedir, gerekli belgeleri nelerdir, nasıl alınır? Japonya vizesi hakkında soruların için hemen tıkla.
Yurt dışına seyahat etmeyi planlıyorsan yurt dışına çıkmak için gereklilikler arasında yurt dışı çıkış harcı ödemesinin ve yurt dışı pulu alınmasının da olduğunu görmüş olabilirsin. “Yurt dışı pul harcı ve yurt dışı çıkış harcı 2024 yılı itibarıyla ne kadar?” gibi önemli soruların cevaplarını ve yurt dışı çıkış harcı hakkında merak edilen tüm bilgileri sayfamızda bir araya getirdik.
Peki, yurt dışı çıkış harcı nedir? Yurt dışına çıkış harcı, T.C. pasaportu ile yurt dışına yapılan seyahatlerde pasaport kontrolü sırasında ibraz edilmesi zorunlu olan harç pulunu almak için ödenen bedeldir. İstisnai durumlar dışında yurt dışına seyahat eden her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından hava, kara veya deniz yolu fark etmeksizin bütün çıkış noktalarında yurt dışı çıkış harcı tahsil edilir.
Başka yurt dışına çıkmak için gerekenler nelerdir ilgili yazımızdan incelebilirsin.
Bir diğer cevabını merak ettiğin soru da “yurt dışı pulu ne kadar?” diye olabilir. Bu soruyu yanıtlamadan önce harç pulunun tam olarak ne olduğuna ve yurt dışı çıkış harcı ile arasındaki farklara değinmekte fayda vardır.
Harç pulu ve yurt dışı çıkış harcı birbirleriyle bağlantılı ancak birbirlerinden ayrı kavramlardır. Yurt dışına seyahat gerçekleştirilen T.C. vatandaşlarından harç ücreti alındığından bahsetmiştik. Harç pulu ise bu ücretin ödendiğini gösteren resmî belge niteliğindedir. Kısacası önce yurt dışı çıkış harç ücretini ödemen ve sonrasında ise harç pulunu alman gerekir.
Gündelik hayatta çoğu zaman birbirleri yerine ya da bir arada kullanılan yurt dışı çıkış harcı ve harç pulu aslında ülke dışına seyahat ederken yapman gereken resmi işlemlerin ayrılmaz ve vazgeçilmez unsurlarıdır.
Yurt dışı harç pulu ödeme işlemleri farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Bazı durumlarda ödeme yaptıktan sonra pul almadan ya da pul yerine geçecek farklı belgelerle de yurt dışına çıkış gerçekleştirilebilir. Bu tamamen ödeme işlemi için hangi yöntemin tercih edildiği ile alakalıdır.
18 Şubat 1963’te çıkarılan 196 sayılı kanun ile “Dış Seyahat Harcamaları Vergisi” olarak isimlendirilen yurt dışına çıkış harcı, ilk olarak bu tarihte alınmaya başlanmış, 1984 yılında ise kaldırılmıştır. 17 Mayıs 1984 yılında çıkarılan 2985 sayılı kanun ile yurt dışına seyahat eden vatandaşlardan 100 dolar ödeme talep edilmiş, 12 sene devam eden bu uygulama, 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile sona ermiştir. 23.07.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5597 sayılı kanunun birinci maddesine “Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan 15 TL harç alınır.” hükmü getirilmiştir.
“Yurt dışı çıkış pulu ne kadar?” ve “yurt dışı harcı ne kadar?” gibi farklı görünen soruların cevapları temelde aynıdır. Dolayısıyla yurt dışı çıkış harcının fiyatı aslında harç pulunun da fiyatıdır. Yapılan düzenlemelerle her sene farklılık gösterebilen yurt dışı harç pulu 2024 yılı itibarıyla bir önceki yılla aynı kalmıştır.
İnteraktif Vergi Dairesi’nde yer alan bilgiye göre 150 TL olan yurt dışı çıkış harcına 2024 yılı ile herhangi bir zam yapılmamıştır. 2024 yurt dışı çıkış harcı, kişi başı 150 TL olarak uygulanmaktadır. Haber kaynaklarına göre 2024'ün ilerleyen günlerinde ise yurt dışı çıkış harcına zam geleceği tahmin ediliyor. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak torba yasa teklifi ile yurt dışı çıkış harcının 300 TL olması bekleniyor. Biz de güncel gelişmelere göre ücret bilgisini güncelleyeceğimizi belirtelim. Yıllara göre yurt dışı çıkış harcı ücreti ne kadar aşağıdaki tablomuzda listeledik.
Yıllara göre yurt dışı çıkış harçları
Yıllar | Yurt Dıkış Çıkış Harcı Ödemeleri |
2007-2018 | 15 TL |
2019-2021 | 50 TL |
2022 | 150 TL |
2023 | 150 TL |
2024 | 150 TL (300 TL olabileceği tahmin ediliyor) |
“Yurt dışı harç pulu ne kadar?” sorusu kadar önem taşıyan bir diğer soru da bu harcı ödemekten muaf tutulan kişiler hakkındadır. Bazı T.C. vatandaşları yurt dışına çıkarken pasaport işlemlerini yurt dışı çıkış harcı ödemeden de tamamlayabilir.
Yurt dışı çıkış harcından muaf olan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz.
Resmi görev ile yurt dışına çıkmış olan kamu görevlileri ise harç muafiyetinden yararlanamazlar.
Peki yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi? Bu sorunun cevabı evettir. Yeşil pasaport yurt dışı çıkış harcı konusunda herhangi bir ayrıcalığa sahip değildir. Yurt dışı çıkış harcı yeşil pasaport sahiplerinin de ödemekle yükümlü olduğu bir ücrettir. Dolayısıyla yeşil pasaportlu dahil bütün pasaport sahiplerinin yurt dışı çıkış harcını ödemeleri gerekir. Yeşil pasaport ne işe yarar, nasıl çıkarılır öğrenmek için de yazımızı okuyabilirsin.
Kıbrıs yurt dışı çıkış harcı konusunda farklı bir uygulamaya tabidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlikleriyle seyahat eden kişilerin yurt dışı çıkış harcı ödemelerine gerek yoktur.
“Yurt dışı çıkış harcı nasıl ödenir?” sorusu seçilen ödeme yöntemine göre farklı şekillerde cevaplanabilir. Yurt dışı çıkış harcını havaalanlarında bulunan vezne ve otomatlarda, internet üzerinden ya da bankalara ödemek mümkündür. Ödeme işleminin nasıl yapılacağı tercih edilen yönteme göre tamamen değişebildiği için bu konuyu farklı başlıklar altında daha ayrıntılı bir şekilde açıklamakta fayda vardır. Ancak öncesinde “yurt dışı harç pulu nereden alınır?” kısaca değinelim.
“Yurt dışı çıkış pulu nereden alınır?” sorusunun da cevabı doğrudan ödeme yöntemiyle alakalıdır. Eğer yurt dışı çıkış harcını havalimanında bulunan vezne ve otomatlarda ödemeyi planlıyorsan ödeme gerçekleştirdiğini gösteren pulu da aynı yerlerden temin edebilirsin. İnternet vasıtasıyla yapılan ödemeler sistem üzerinden görüntülenebildiği için ayrıca harç pulu almana gerek yoktur. Ödemeyi bankaya yaptığında ise sana verilen dekontu harç pulu yerine kullanabilirsin.
T.C. pasaportu ile yurt dışına çıkışlarda çıkış kapılarında görevli emniyet mensupları, harcın ödenmesine ve muafiyet uygulanmasına ilişkin denetim yapar. Pasaport, boarding kartı ve bilet üzerine yapıştırılan harç pulu ya da harç makbuzu, iptal kaşesi kullanılarak kontrol edilir. Bu nedenle yurt dışı çıkış harcının makbuzu veya pulu, pasaport kontrolünde pasaport ile birlikte görevliye verildiği için pasaport kontrolünden önce yurt dışı çıkış harcını ödemiş olman gerekir. Pasaport kontrolünden uçak yurt dışı harcını ödemediğinde yeniden sıraya girmen gerekir bunun sonucunda da uçağı kaçırabilirsin. "Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım" başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsin. Ayrıca schengen vizesi için de fikir alabilirsin.
“Yurt dışı çıkış harcı nereden ödenir?” sorusunun birçok farklı cevabı mevcuttur. Yurt dışı çıkış harcını havalimanlarında bulunan vezne ve otomatlara, gümrük saymanlıklarına, vergi dairelerine, Maliye Bakanlığı’na ait olan harç bürolarına veya anlaşmalı bankalara ödeyebilirsin.
Yurt dışı çıkış harcı yatırma işlemini internet üzerinden pratik, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek de mümkündür. Yurt dışı çıkış harcı online ödeme işlemini İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden veya mobil uygulama üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığına yapabilirsin. İnternet üzerinden yurt dışı çıkış harcı ödemek için http://ivd.gov.tr web sitesindeki “Hızlı Ödeme” bölümünden “Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme” sekmesine girebilir, karşına çıkan sayfadan “Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme” seçeneğine tıklayabilir, T.C. kimlik numarası, ad, soyad, il, vergi dairesi boşluklarını doldurarak kart bilgilerin ile işlem yapabilirsin.
Yurt dışı çıkış harcını İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yatırdığında ödemene ilişkin belge, elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne doğrudan aktarılacağı için online ödeme sonrası çıkış kapısında memura makbuz veya pul göstermene gerek olmayacaktır.
Harç pulu ödeme işlemi için tercih edebileceğin noktalardan biri de havalimanıdır. Havalimanında dış hatlar bölümündeki cihazlardan nakit veya kredi kartı ile ödeme yaparak yurt dışı çıkış pulu satın alabilirsin.
Yurt dışı çıkış harç pulu almak için ödemeyi bankaya da yapabilirsin. Dolayısıyla yurt dışı çıkış harcını online ödeme kanalları dışında Maliye Bakanlığına ait harç büroları, vergi daireleri veya anlaşmalı banka şubelerinden de ödeyebilirsin. Bankalarda harç pulu almak için ödeme yaptığında sana ödeme yaptığına ilişkin bir dekont verilir. Bu dekont, harç pulu yerine geçtiği için yurt dışına çıkarken dekontu görevli memura vermen yeterli olacaktır.
Yurt dışı çıkış harcını 2.00-22.00 saatleri arasında anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsin.
Pasaport veya kimlik kullanımı fark etmeksizin günübirlik seyahatler dahil her yurt dışına çıkışta yurt dışı çıkış harcını ödemen gerekir. Kullanılan pasaportun türü her ne olursa olsun bütün T.C. vatandaşları yurt dışı çıkış harcını yatırmakla yükümlüdür. Pasaport başvurusu ve ücretleri için yazımızdan bilgi alabillirsin.
Yurt dışına seyahat etmek için pasaport işlemlerine başladıysan “yurt dışı çıkış harcı ne kadar süre geçerli?” diye merak edebilirsin. Yurt dışı çıkış harcı için belirlenmiş olan herhangi bir geçerlilik süresi yoktur ancak bankalardan veya online kanallardan ödeme yaptığında verilen pul yerine geçen dekontlar bir ay boyunca geçerli olur. Haliyle yurt dışı çıkış harcı geçerlilik süresi yurda giriş yapıp yeniden yurt dışına çıkmak için gerekli işlemlere başladığın zamana kadardır diyebiliriz. Eğer yurt dışına çok sık seyahat ediyorsan seyahat sayısı kadar yurt dışı çıkış pulu alabilir, bu pulu herhangi bir seyahatin için kullanabilirsin.
“Harç pulu ne kadar?” sorusu kadar kafaları meşgul eden bir diğer soru da harcın ödenmemesi durumunda yaşanacaklara dairdir. Yurt dışı çıkış pulu almak için gerekli ödemeyi yapmadığın takdirde pasaport ve gümrük işlemlerinde problem yaşanacağı için seyahat edemezsin.
Yurt dışına çıkış harcı ödemesinin Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilip iletilmediğini öğrenmek için e-Devlet platformuna giriş yaparak “Ödeme ve Borç İşlemleri” menüsündeki “Yurt Dışına Çıkış Harcı Sorgulama” kısmından sorgulama yapabilirsin.
7 yaşını doldurmamış olan kişilerden yurt dışı çıkış harcı istenmez. Ancak yurt dışı çıkış harcından muaf olmak isteyen kişi, 7 yaşın altında olduğunu belgelemek zorundadır.
Öğrenciler dahil yurt dışına çıkış yapan her T.C. vatandaşının yurt dışı çıkış harcı ödemesi zorunludur.
Yurt dışına çıkacaksın, pasaportun, vize, uçak biletin, yurt dışı çıkış pulun hepsi hazır! Peki, yurt dışındayken yaşayabileceğin beklenmedik kaza ve hastalık risklerine karşı kendini güvence altına almak istemez misin? Cevabın "evet" ise seyahat sağlık sigortası yaptırmak için Sigortam.net web sitesi üzerinden veya 444 24 00 numaralı çağrı merkezini arayarak teklif alabilirsin. "Seyahat sağlık sigortası nereden alınır?" konusunda daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.