Japonya Vizesi Nasıl Alınır, Şartları Nedir?
Japonya vize türleri nedir, gerekli belgeleri nelerdir, nasıl alınır? Japonya vizesi hakkında soruların için hemen tıkla.
Kimimiz zorunlu iş gezileri nedeniyle kimimiz ise tatil yapmak, dinlenmek ve sevdiklerimiz ile yeni yerler keşfetmek amacıyla seyahate çıkıyoruz fakat keyifli başlayan bir seyahat, gittiğimiz ülkede kapacağımız bulaşıcı bir hastalık nedeniyle kabusa dönüşebilir. Çünkü seyahat edeceğimiz ülkede gelişmişlik düzeyi ya da kötü yaşam koşullarından dolayı bölgesel yani endemik hastalıklar görülebilir. İşte bu noktada gideceğimiz lokasyona göre o bölgede görülebilecek enfeksiyonlardan seyahat aşıları ile korunmak neyse ki mümkün. Yurt dışına gitmek için neler gerekir bu tarz bilgileri de diğer içeriğimizden yararlanabilirsiniz.
Seyahat aşı zorunluluğu konusu ve seyahat öncesi aşılamalar, sağlığı korumanın yanı sıra enfeksiyonların endemik bölgelerden endemik olmayan bölgelere taşınmasını önlemede önemli rol oynar. Seyahat sağlığı açısından yapılacak olan müdahaleler; seyahat öncesi, seyahat sırasında ve seyahat sonrası olmak üzere üç ayrı gruba ayrılabilir. Bunlar; rutin aşılar, seyahat edilecek bölge için önerilen aşılar ve yaptırılması zorunlu olan aşılardır. Seyahat aşılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Pandemi sürecinde seyahat öncesinde Covid 19 aşılamaları da ayrı bir öneme sahip olmuştur. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), seyahat öncesinde Covid 19 aşı dozlarının tamamlanmış olmasını önermektedir. Bütün aşılarını yaptırmış olsan da beklenmedik bir şekilde Covid-19'a yakalanabilir, yurt dışında hastalık süreci geçirmek zorunda kalabilirsin. Böyle bir duruma karşı Covid-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortası seni güvence altına alarak hastalığa ilişkin masraflarının karşılanmasını sağlar. Covid 19 seyahat sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Uçakta aşı zorunluluğu konusu özellikle, Covid-19 aşısı ve PCR testi üzerinde yoğunlaşır. Dolayısıyla aşı olmadan yurt dışına çıkabilir mi? sorusuna Covid-19 seyahat kuralları kapsamında cevap vermek gerekir. Türkiye’den hava yolu ile seyahat edecek kişilere uygulanan kurallar, gidilecek olan ülke veya ülkelere göre değişkenlik gösterir. Bazı ülkeler, uçakla aşı yolculuğunda aşılama ve negatif PCR testi uygulamasını kaldırmış olsa da hâlâ uçakla yolculuklarda aşı yaptırma ve negatif PCR testi talep eden ülkeler de vardır.
Yurt dışına çıkarken zorunlu tutulan ve önerilen bütün seyahat aşılarını, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerine giderek ücretsiz olarak yaptırabilirsin. Sana en yakın Seyahat Sağlığı Merkezi’ni kurumun resmî web sitesinden öğrenebilirsin.
Seyahat aşısı yapılırken dikkate alınan pek çok farklı kriter vardır.
Aşılanmaya genel olarak seyahatten 4-6 hafta önce başlamak gerekir ancak seyahat aşıları, gideceğin ülkeye göre farklı önem sırasına sahiptir. Çünkü bağışıklık sistemimiz bazı aşıları 4 hafta içerisinde tanırken bazı aşılarda ise bu süre 6 haftayı bulabilmektedir. Seyahat aşılarının her biri tek doz olarak vurulmayabilir bu nedenle seyahat takvimini oluştururken aşılama süresini de mutlaka göz önünde bulundurmalısın.
Seyahat aşı zorunluluğu kapsamında sıralanan aşıları daha detaylı inceleyebiliriz. Ayrıca vize işlemleri, schengen vizesi, vize sağlık sigortası hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Dünya Sağlı Örgütü tarafından yayınlanan Ulusal Sağlık Tüzüğü ile zorunlu hale gelen sarıhumma aşısı, sivrisineklerden bulaşan ölümcül hastalıklara karşı koruma sağlar. Sarıhumma aşısı, özellikle Afrika’nın tropikal iklim kuşağına giden kişiler için oldukça hayati bir aşıdır.
Seyahatten 4-6 hafta önce bir doz halinde vurulan bu aşı ile sarıhumma hastalığından ömür boyu korunabilirsin. Eğer bu süreyi geçirdiysen yolculuktan en geç 10 gün önce sarıhumma aşısını yaptırmalısın. Ziyaret edeceğin ülkeye giriş yapmadan önce yetkililere Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikasını göstermelisin. Aşı olduktan sonra 10 gün içinde söz konusu bu sertifika geçerlilik kazanacaktır.
Bütün dünyada yaygın olarak görülen tifo, özellikle hijyen koşullarının yetersiz kaldığı, geri kalmış ülkelerde karşımıza çıkar. Orta Doğu ülkeleri, Orta-Güney Amerika, Güney Asya ile Batı ve Kuzey Afrika ülkelerinde tifoya yakalanan kişi sayısı oldukça fazla. Bu ülkelere seyahat etmeden 1 ay önce bir Seyahat Sağlığı Merkezi’ne giderek tifo aşısı olabilirsin. Tek doz şeklinde yapılan tifo aşısı, 1-2 hafta içerisinde etkisini gösterecektir. Ancak tifo aşısı sarıhumma aşısı gibi ömürlük olmadığı için 2 senede bir tekrarlanması gerekir. Ayrıca aşı tifoya karşı tam anlamıyla bir koruma sağlamadığı için yiyecek ve içecek tüketiminde yine de dikkatli davranmak da önemlidir.
Meningokok, Sahra Altı Afrika bölgesinde karşımıza çıkan menenjit hastalığına karşı koruma sağlar bu bölgeye seyahat etmeden önce mutlaka yaptırmak gerekir. Özellikle Aralık ve Haziran ayların menenjit vakalarının sayısı artar. Suudi Arabistan tarafından zorunlu tutulan Meningokok aşısını Mekke ve Medine’yi ziyaret edecek olan kişilerin ülkeye girişte aşı olduklarına dair belgeyi yetkililere göstermeleri şarttır.
Polio virüsünden kaynaklanan poliomiyelitin hastalığına yakalanma riski yüksek ülkeleri ziyaret etmeden önce bu aşının yaptırılması gerekir. Tek doz şeklinde yapılan polio aşısı, ömür boyu bağışıklık sağlar.
Tetanos, gidilecek olan ülkeden bağımsız olarak herkesin yaptırması gereken bir aşıdır. Eğer herhangi bir yaralanma vakasıyla karşılaşırsan tetanos aşını mutlaka yenilemelisin.
Difteri aşısı, gidilecek ülke neresi olursa olsun herkese yapılır. Difteri aşısını dilersen 10 yılda bir dozu yenileyebilirsin.
Korunmasız cinsel ilişki, akupunktur, dövme yaptırma, tıbbi müdahale, manikür-pedikür yaptırma, diş çektirme gibi durumlarda kolayca yayılabilen Hepatit B, Batı Afrika ülkelerinde özellikle de Nijerya’da sık görülür. Dolayısıyla Hepatit B aşısı bu bölgeye seyahat eden kişilerin mutlaka yaptırması gereken bir aşıdır. Sen de seyahatten en az 2 hafta önce Hepatit B aşısı yaptırabilirsin.
Orta Doğu ve Afrika’da sık rastlanan Hepatit A virüsü, dünyanın her yerinde görülebilen bir hastalıktır. Klorlanmış havuz suyu, düzgün yıkanmamış meyve-sebze, bu virüsü taşıyan kişi ile cinsel temas, kan bağışı veya virüsü taşıyan kişinin eşyalarını kullanma gibi sebeplerle bulaşır. Hepatit A aşısını seyahatten en az 4 hafta önce yaptırmak gerekir. Sen de ilk dozdan 6 ay veya 24 ay sonra ikinci dozu olarak 10 yıl boyunca kendini Hepatit A hastalığından koruyabilirsin.
Kolera; Asya, Afrika, Güney Amerika gibi düşük gelir düzeyindeki ve gelişmekte olan ülkelerde görülen bir hastalıktır. Bu nedenle söz konusu bu ülkelere seyahat etmeden önce mutlaka kolera aşısı yaptırmak gerekir ayrıca temizlik, alt yapı faaliyeti ve sterilizasyon ile koleranın önüne geçmek mümkündür. Eğer ki görev gereceği mülteci kamplarına veya doğal afet alanlarına gidiyorsan kolera aşısı senin için hayat kurtarıcı olacaktır. Kolera aşısı, 7 gün içerisinde etkisini göstermeye başlar. Sen de yurt dışı seyahatlerinde tedbir amacıyla kolera aşısı yaptırabilirsin.
Mevsimsel nedenlere bağlı olarak influenza salgının görüldüğü bölgelere seyahat etme planın varsa potansiyel bir grip hastası olabilirsin. Bu nedenle gribe yakalanma riskine karşı kendini korumak için seyahatten en az 2 hafta önce grip aşısı yaptırabilirsin.
Kuduz aşısı, seyahat aşı zorunluluğu olan aşılardan biri değildir. Yine de her ne kadar zorunlu tutulmuyor olsa da özellikle kamp, bisiklet sürüşü, dağ tırmanışı, safari gibi aktivitelere katılacaksan kuduz aşısı olmanda yarar var.
Eğer evcil hayvanın ile yurt dışına gitmeyi planlıyorsan gideceğin ülkenin yasalarına göre çeşitli aşılar yaptırman gerekir. Evcil hayvan seyahat aşıları hakkında en net bilgiyi gideceğin ülkenin ilgili yasalarını araştırarak öğrenebilirsin.
Yurt dışında karşılaşabileceğin hastalıklara karşı zorunlu ve isteğe bağlı tüm seyahat aşılarını yaptırmış olsan da yine seyahatin sırasında beklenmedik risklerle karşı karşıya kalabilirsin. Seyahat sağlık sigortası bu beklenmedik ve ani bir şekilde gelişen hastalık ve kaza risklerine karşı seni güvence altına alır. Sigortam.net web sitesi üzerinden veya Sigorta Bilgi Hattı'nı arayarak seyahat sağlık sigortası teklifi alabilir, seyahat sağlık sigortası yaptırmak için uzmanlarımızdan destek alabilirsin. "Seyahat Sağlık Sigortası Nereden Alınır?" başlıklı yazımızı okuyarak seyahat sağlık sigortası alımı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsin.