Japonya Vizesi Nasıl Alınır, Şartları Nedir?
Japonya vize türleri nedir, gerekli belgeleri nelerdir, nasıl alınır? Japonya vizesi hakkında soruların için hemen tıkla.
Yurt dışına çıkmak, nereye ve neden seyahat ettiğinden bağımsız olarak seni sayısız insanla ve yepyeni kültürlerle buluşturacak heyecanlı ve benzersiz bir deneyim. Yurt dışına gitmek için ise yapman gerekenler; yurt dışına çıkma yollarını araştırmak sonrasında da pasaport, vize, bilet gibi yurt dışına çıkmak için gereken evrakları tamamlamak. Peki, yurt dışına nasıl gidilir ve yurt dışına çıkmak için gerekenler neler?
Yurt dışına çıkma sürecini kolaylaştıracak birkaç tüyoya ne dersin? Gel, yurt dışına gitme yolları ve yurt dışına gitmek için gerekenleri birlikte inceleyelim.
“Yurt dışına nasıl çıkabilirim?” diye mi düşünüyorsun? Yurt dışına çıkmak, çok karmaşık bir süreç gibi görünse de aslında o kadar da zor değil. Yurt dışına eğitim almak, çalışmak veya yalnızca seyahat etmek amacıyla çıkabilir, istersen gönüllülük esasına dayanan programlara katılabilir veya yatırım yaparak da yurt dışına gidebilir hatta oraya yerleşebilirsin.
Yurt dışına çıkmak için aklımıza ilk gelen yöntemlerden biri turistik gezilerdir, turistik seyahatler yurt dışını gezip görmek isteyen kişiler için avantajlı bir seçenektir. Çünkü turistik vize aldığında dilediğin ülkeyi gezebilir hatta vizen yettiğince orada konaklayabilirsin ancak turistik yurt dışına çıkmak sana burada çalışma ve oturma izni tanımaz. Turist vizeleri, en fazla 90 güne kadar verildiği için vize süresi bittiğinde ülkene geri dönmek gerekir. Vize sağlık sigortası hakkında da bilgi alabilirsin.
Çalışma amacıyla yurt dışına çıkılmasına 80’li yıllarda işçi olarak Avrupa’ya giden kesimden dolayı hepimiz aşinayız günümüzde ise çalışmak için yurt dışına gitmek eskiye göre biraz daha zor. Eğer global bir şirkette çalışıyorsan ve şirketin seni yurt dışındaki pozisyonlardan birine yerleştirmek istiyorsa işlemler biraz daha kolaydır. Ancak yine de o ülkede çalışabilmek ve oturma hakkı kazanabilmek için çalışma vizesi ve oturma izni almalısın. Yurt dışındaki şirket ile iş sözleşmesi yaptıktan sonra çalışma vizesi (D tipi vize) almak için ülkenin kendi konsolosluğuna veya vize başvuru merkezine başvuruda bulunabilirsin.
Bazı ülkeler belli iş gruplarındaki yabancıların ülkelerinde çalışmak için başvuru yapabilmelerine olanak tanır. Örneğin Finlandiya, yazılım mühendisi ve bilgisayar programcısı gibi alanlarda dönem dönem çalışan alımı yapmaktadır. Çalışmak amacıyla yurt dışına çıkmak için gitmek istediğin ülkenin iş ilanlarını sürekli olarak takip etmek ve orada konuşulan dili öğrenmek iş bulmanı kolaylaştıracaktır.
Oturma izni veya çalışma vizesi almak sana gittiğin ülkede yalnızca belirli bir süre yaşama hakkı sunar. Eğer temelli olarak bir ülkeye yerleşmek istiyorsan bunun için en kısa yol, o ülkenin vatandaşlığını almaktadır ancak vatandaşlık almak son derece zor ve meşakkatli bir süreçtir. Bazı ülkeler yalnızca ev almak ya da şirket kurmak gibi yatırımlar karşılığında ve belirli bir süre oturum sağlandıktan sonra vatandaşlık vermektedir. Bu nedenle yatırım yaparak yurt dışına çıkmak için vatandaşlık şartlarını detaylı bir şekilde incelemek gerekir.
Yurt dışına çıkarak orada uzun süre kalmanın en iyi yollarından biri de eğitimdir. Günümüzde pek çok ülke üniversite öğrencilerine lisans, yüksek lisans, doktor ve dil eğitimi almak için yurt dışına çıkma imkânı sunmaktadır. Eğitim amacıyla yurt dışına gitmek; oturma ve çalışma iznini de beraberinde getirir. Bazı okullar, burs programları ve devlet yurdu imkânları ile öğrencilere destek sağlamaktadır. Yurt dışında hem okuyup hem de part-time olarak çalışabilir ve ülkeyi doyasıya gezebilirsin.
Özellikle son yıllarda gençler, gelecek kaygısı veya seyahat etmek amacıyla yurt dışına gitme yolları aramaya başlamışlardır. Yurt dışında eğitim görmek ve çalışmak aynı zamanda gelecek için de iyi bir yatırımdır. Yeni yerler, yeni kültürler keşfetmek, insanlar tanımak kişisel olarak da pek çok kazanım sağlar.
“Yurt dışına nasıl gidebilirim?” diyen öğrenciler ve 18-30 yaş arası kişiler için çok sayıda ücretli ve ücretsiz seçenek mevcuttur. Yurt dışına gitmek için Erasmus gibi finansal destek veren ve eğitim alma olanağı sunan programlar olduğu gibi AGH, Work and Travel, Avrupa Gönüllü Hizmeti gibi gönüllülük ve çalışma esasına dayalı kültürel deneyim, sosyal yardımlaşma ve maddi kazanç tabanlı programlar da vardır. Senin için yurt dışına çıkmak isteyen özellikle öğrencilere yönelik ücretli ve ücretsiz programlardan bazılarını listeledik.
AIESEC, yurt dışına çıkmak isteyen gençleri, gönüllü proje ve staj imkânları ile dünyanın birçok noktasında farklı kültürlerle buluşturan bir organizasyondur. Program, 6 haftadan 1 yıla kadar hem öğrencilere hem de yeni mezunlara kendilerini geliştirebilecekleri uluslararası bir ortama gitme, gönüllü projelere katılma ve staj olanağı sağlar. 18-30 yaş arasındaki gençler, AIESEC web sitesi üzerinden üyelik oluşturabilir ve başvuruda bulunabilirler.
Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) yani İngilizce adıyla European Voluntary Service (EVS), Avrupa ülkelerinde gönüllülük projelerinde yer almak isteyen 18-30 yaş arasındaki kişilere yönelik olarak düzenlenen bir programdır. AGH sayesinde katılacağın projeler kapsamında 2 aydan 12 aya kadar yardım kuruluşları, dernekler, huzur evleri, vakıflar, yetiştirme yurtları ve rehabilitasyon merkezlerinde gönüllü olarak çalışma fırsatı kazanırsın.
“Yurt dışına nasıl çıkarım?” diye merak ediyorsan, Workaway programı ile yurt dışında sınırsız iş bulma imkânı yakalayabilirsin. Yurt dışına çıkarak hem çalışma hem de seyahat etme olanağı sunan Workaway, dünyayı gezme hedefi taşıyan gönüllülere yönelik bir platformdur. Çalıştığın gönüllü proje kapsamında -projeye göre değişmekle birlikte- yemek ve konaklama giderlerin karşılanır.
Milyonlarca üyeye sahip olan platforma makul bir ücret ile kaydolarak evcil hayvan bakımından, çiçek yetiştirmeye, otelde resepsiyonist olarak çalışmaktan duvar boyamaya kadar pek çok farklı işte çalışabilirsin. Örnek vermek gerekirse, Avustralya’da bir çiftlikte gönüllü olarak çalışarak para kazanabilir ve uygun fiyata ülkeyi gezebilirsin.
World Wide Opportunities on Organic Farm yani WWOOF, yurt dışında organik çiftliklerde günde 4-6 saat çalışarak yaşama ve gezme imkânı sunan bir platformdur. WWOOF kapsamında konaklama ve yemek-içme gibi masrafların ev sahibi tarafından karşılanır. 120’den fazla ülkede konaklama olanağı sağlayan platformun web sitesinden gitmek istediğin ülkeyi seçerek seçtiğin ülkede gönüllü olarak çalışabileceğin kurumları görebilirsin.
Au-Pair, yurt dışına gitmek için başvurabileceğin platformlardan biridir burada, çocuk bakabilir veya mentorluk yapabilir, aile yanında kalarak hem o ülkenin kültürünü hem de ülkede konuşulan dili öğrenebilirsin. Yaklaşık iki yıla kadar çalışma imkânı sunan program sayesinde yurt dışında kaldığın süre boyunca yeme-içme ve konaklama ücretlerin karşılanır. Ayrıca vize, uçak bileti ve yurt dışı dil eğitimi masrafların da seni kabul eden aile tarafından ödenir. Gidebileceğin ülkeler, yaş aralıkları ve program şartları gibi detaylara platformun resmî web sitesinden ulaşabilirsin.
ERASMUS, hibe kazanan öğrencilere yurt dışında ücretsiz olarak eğitim almanı sağlayan üniversite öğrencilerine yönelik bir değişim programıdır. AB tarafından yürütülen program, öğrencilere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eğitim deneyimi yaşatmayı ve ülkeler arası iş birliğini artırmayı hedefler. Ayrıca öğrencilere de dil becerilerini geliştirme ve farklı kültürler tanıma şansı da sunar. Erasmus sağlık sigortası ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Interrail her yıl binlerce öğrenci ve gezgine Avrupa’yı trenle gezme imkânı tanıyan ücretli bir programdır. Trenle Avusturya, İrlanda, Makedonya, Hollanda, İtalya, İspanya, Bosna Hersek, Almanya gibi çok sayıda Avrupa ülkesini gezmene olanak tanır. Ancak trenle seyahat ederken çok sayıda şehirde bulunacağın için tüm bu ülkelere giriş yapabilmek için Interrail programına katılmadan önce Schengen vizesi alman gerekir. Schengen vizesi aldıktan sonra yolculuğa çıkabilir, farklı ülkelerden gelen insanlarla tanışarak benzersiz bir deneyim yaşayabilirsin.
Work and Travel, yurt dışına çıkmak isteyen üniversite öğrencilerine para kazanma ve seyahat etme olanağı tanıyan bir kültürel değişim programıdır. Work and Travel’da sana 3 ay çalışma ve 1 ay boyunca gezmen için süre verilir. Bu program sayesinde para kazanırken hem İngilizceni geliştirebilir hem de farklı kültürler tanıma ve çalışma deneyimi kazanabilirsin.
Eğer ücretsiz olarak yurt dışına çıkma ve orada eğitim görme yolları arıyorsan AFS tam sana göre! AFS genellikle lise dönemindeki öğrencilerin yurt dışında bir ailenin yanında kalarak öğrenim görmelerine olanak tanıyan bir programdır. Üstelik program sonrasında sen de Türkiye’de başka bir AFS’liye ev sahipliği yapabilirsin.
Ulusal Ajans, AB kapsamında düzenlenen eğitim ve gençlik programlarının yer aldığı bir devlet kurumudur ve Türkiye’deki gençlerin bu programlara katılmasında köprü görevi görür. Ulusal Ajans üzerinden Erasmus+ projesi için hibe desteği alabilirsin ayrıca konaklama ve yeme-içme masrafların da Ulusal Ajans tarafından karşılanır.
Eğer nereye gideceğine karar verdiysen geriye yalnızca yurt dışına çıkmak için gerekenleri hazırlamak kalmış demektir. Peki yurt dışına çıkmak için ne gerekli? Yurt dışına gitmek için gerekenleri senin için listeledik.
Yurt dışına çıkmaya karar verdiysen bunun için ilk yapman gereken şey, pasaport çıkartmaktadır. Tura katılmak, tatil yapmak veya çalışmak için her ne sebeple olursa olsun T.C. Dışişleri Bakanlığının “Pasaportsuz Giriş Anlaşması” imzaladığı Gürcistan, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukrayna gibi ülkeler dışındaki tüm ülkelere girerken pasaporta sahip olman gerekir. Pasaport çıkartma işlemi önceden ilçe emniyet müdürlüklerinden yapılırken artık ilçe nüfus müdürlüklerinde gerçekleşmektedir. Pasaport başvurusu nasıl yapılır öğrenmek için hemen yazımıza göz atabilirsin.
Özel, hizmet ve diplomatik pasaport almak için nüfus müdürlüklerine umumi pasaport için emniyet müdürlüklerine başvurabilirsin. Bordo (umumi pasaport), yeşil (hususi pasaport), siyah (diplomatik pasaport) ve gri (hizmet pasaportu) olmak üzere 4 farklı pasaport çeşidi vardır. Pasaport süreleri ise 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 4-10 yıl olmak üzere 4’e ayrılmaktadır.
Eğer pasaportun var ama yenileme yapmak istiyorsan ise pasaport yenileme nasıl yapılır yazımıza hemen göz atabilirsin.
Yurt dışına çıkmak için gerekenlerden biri de gidiş ve dönüş biletleridir. Uçak bileti almak için gideceğin ülkeyi, gidiş-dönüş tarihlerini ve havalimanını seçebilir, farklı fiyat alternatifleri sunan hava yolu şirketlerinden senin için uygun olanı satın alabilirsin. Yakın mesafeler için genellikle direkt uçuşlar tercih edilir, aktarmalı uçuşları kullanarak ise daha uzun sürede ancak çok daha uygun fiyata seyahat etmek de mümkündür. Avrupa’daki ülkelere otobüs veya tren ile ulaşım sağlayabilirsin, örneğin, eğer vaktin varsa Bulgaristan’ın Sofya şehrine trenle seyahat edebilirsin. Ancak bu durumda kara yolu üzerinden farklı ülkelere de giriş yapacağın için vizenin o ülkelere giriş yapmana izin vermesi gerekir. "Aktarmalı uçuş nedir?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Pasaportunu çıkarttın, biletini aldın. O zaman vize almak için başvuruda bulunabilirsin. Çünkü yurt dışına çıkmak için gereken evraklar arasında vize de yer vardır. T.C. vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı, Avrupa ve Asya vatandaşlarına kıyasla oldukça azdır. Bazı ülkeler ile vize zorunluluğumuz kalkmış olsa da hâlâ özellikle Avrupa ve Amerika’ya giderken vize almamız gerekmektedir. Gideceğin ülkeye göre değişmekle birlikte talep dilekçesi ve vize başvuru formu ile birlikte bireysel olarak vize başvurusu yapabileceğin gibi aracı kurum vasıtasıyla da başvuruda bulunabilir; bandrol vize, turistik vizesi (tek kullanımlık/çok kullanımlık, Schengen vizesi veya ABD vizesi alabilirsin. "Schengen Vize Nedir?" başlıklı yazımızı okuyarak bu vize hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsin.
Yurt dışına çıkmak için vize alman gerektiğini yukarıda da belirtmiştir. Vize almak için gerekli olan belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Yukarıda sıralanan evraklar genel geçer olan vize almak için gerekli olan belgelerdir. Vize başvuru evrakları; vize çeşidi, başvuru yapacağın ülke gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Vize istemeyen ülkeler de vardır, vize işlemlerine gerek kalmadan seyahat etmek de tercih edilebilir. Vizesiz gidilen ülkeler hakkında buradan bilgi alabilirsin.
Yurt dışına çıkmak için gerekenlerden biri de otel rezervasyonudur çünkü yurt dışına çıkmadan önce nerede ve ne kadar süre için konaklayacağını belgelemen gerekir. Vize başvurusu yapmadan önce de mutlaka yurt dışında kalacağın gün sayısı kadar otel rezervasyonu yaptırmalı ve başvuru için çıktısını almalısın. Mümkünse konaklayacağın otelden imzalı ve kaşeli çıktı da isteyebilirsin.
Seyahat sağlık sigortasının yurt dışına çıkmak için önemli bir yere sahiptir. Mutlaka seyahat tarihinden 1 gün önce başlayan ve dönüş tarihinden 1 gün sonra biten, seyahatin boyunca başına gelebilecek olayları 30.000 Euro teminatla karşılayan bir seyahat sağlık sigortası yaptırmış olman gerekir. Seyahat sağlık sigortası vize başvurusunda istenen evraklardan biri olmasının yanı sıra yurt dışında karşılaşabileceğin risklere karşı seni güvence altına alması açısından da hayati bir önemi vardır.
Sigortam.net web sitesi üzerinden veya çağrı merkezimizi arayarak seyahat sağlık sigortası teklifi alabilir, sigorta şirketlerinin sunduğu teklifleri inceleyerek seyahat sağlık sigortası yaptırabilirsin.
T.C. vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinden önce pasaport kontrolü sırasında yurt dışı çıkış harcını yatırdıklarına dair banka dekontunu, vergi tahsil belgesini veya fiziki pulu görevliye teslim etmelisin. 7 yaşından küçük çocuklar, oturma izni bulunan kişiler, ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan deniz, hava ve demiryolu araçlarında çalışanlar ve çifte vatandaşlığı olan kişiler yurt dışı çıkış harcından muaftır. Yurt dışı çıkış harcı hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Yurt dışındaki konaklama ve ulaşım gibi mecburi harcamaların dışında gittiğin yerin yerel lezzetlerinin tadına bakmak, alışveriş yapmak, müzeleri ziyaret etmek gibi farklı masrafların da olabilir. Peki yurt dışına çıkmak için ne kadar para gerekir? Bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir çünkü döviz kuru, seyahat etme amacı gibi pek çok faktör bu konuda etkili olabilir.
Yurt dışına çıkarken genellikle orada kalış süremiz ve ihtiyaçlarımızı da göz önünde bulundurarak nakit para alırız. Para çekme komisyon tutarını ve para çekme alt-üst limitlerini de dikkate alarak bankamatikleri kullanarak banka kartlarını kullanabilir, hesabındaki parayı bulunduğun ülkenin para birimi olarak çekebilirsin.