Uzun Yolda Araba Arıza Yapıp Yolda Kalırsam Ne Yapmalıyım?
Uzun yolda araba arıza yaparsa yolda kalırsam ne yapmalıyım? Aracın yolda kalması durumunda yapılacakları yazımızdan öğren.
Trafikte sürüş güvenliğinin sağlanması ve araçtan beklenen maksimum performansın alınması, ancak araç bakımının düzenli yaptırılmasıyla mümkündür. Uzun vadede sorunsuz bir araç kullanımı için bireysel olarak dikkat edilecek unsurlardan daha önemlisi, düzenli olarak alınması gereken profesyonel destektir. Uzman teknisyenler tarafından yapılan periyodik araç bakımı, donanımların yıpranmasını önleyerek olası arızalara karşı önceden müdahale imkânı verirken, araç parçalarının işlevselliklerinin uzun yıllar boyunca korunmasını sağlar. Düzenli gerçekleştirilen periyodik bakımlar ile bütçe planlamasını bozacak ekstra masrafların da önüne geçebilirsin.
Periyodik bakım, üretici firmaların tasarlamış oldukları araçlar için yılda bir veya aracın belirli kilometre noktalarında yapılmasını önerdikleri bakımdır. Bu bakım, aracın donanımında yer alan parçaların işlevselliklerini sürekli olarak korumak ve aracın sunduğu genel performansı maksimum düzeyde tutabilmek amacıyla yapılır. Düzenli yaptırıldığında motor ömrünü uzatarak aracın işleyişini sorunsuz sürdürmesine yardımcı olur. Periyodik bakımlarda, kontrol edilen ve olası bir arıza yaratacağı öngörülen parçalar değiştirilerek trafikte doğabilecek sorunlar önlenir ve bu sayede güvenli bir sürüş sağlanır. Diğer bir ifadeyle, periyodik bakım bir tür güvenlik sistemidir.
Periyodik bakım çerçevesinde, belirli periyotlar içinde parçaların yıpranma hızları ve ömürleri dikkate alınır. Bu süre zarfı aşıldığında parçaların işlevselliği hızla azalmaya başlar. Düzgün çalışmayan donanımlar, genel çalışma sisteminde de aksamalara yol açarak beklenmedik ve ani problemlerin çıkma olasılığını artırır. Tüm bu bozulmalar sürüş güvenliğini tehdit ederek kazalara yol açabilir. Trafikte yolcu güvenliğinin sağlanmasında büyük payı bulunan periyodik bakımların yaptırılmasıyla, geri dönüşü olmayan maddi ve manevi hasar ya da kayıpların önüne geçmek mümkün hale gelir. Araç periyodik bakımının aksatılması durumunda ortaya çıkabilecek arızalardan biri, EGR valfi arızasıdır. EGR valfi arızası ile ilgili detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Aksamda problem yaşanmaması adına bakımların aksatılmaması, aracın yıpranma hızını azaltarak oluşabilecek olan deformasyonların ertelenmesi veya önlenmesine fırsat verir. Periyodik bakım sayesinde önceden tespit edilebilen olası arızaların giderilir ve aracın uzun yıllar boyunca sorunsuz ve yüksek performans ile çalışması sağlanır. Güvenlik açısından kritik öneme sahip olan periyodik araç bakımı, aynı zamanda yakıt tasarrufu açısından da avantaj sunar.
Periyodik araç bakımı, araçta arıza yaratabilecek olan parçaların önceden tespit edilmesi için donanımların göz ve ekipmanlar aracılığıyla kontrol edilmesi sürecinden oluşur. Yapılan periyodik bakımların kapsamı, bakım çeşitlerine ve bakımın yapıldığı zaman dilimlerine göre değişkenlik gösterir.
Peki, standart oto periyodik araba bakımında neler yapılır?
10 bin bakımı: Standart bakımlarda güvenliği sağlayan tüm donanımların gözden geçirilmesi esastır. 10 bin bakımı olarak da yaygın bir şekilde ifade edilen standart periyodik bakımlarda, bir listeye sadık kalınarak filtre ve yağların değişimi gerçekleştirilir. Bu kapsamda yağ, hava, polen ve yakıt filtresi ile motor yağı değişir. Aynı zamanda, araç donanımında yer alan elemanların ön-arka balata ve süspansiyon kontrolü ve silecek değişimi yapılır, bu detaylı kontrolleri sağlanarak sistemin düzgün çalıştığından emin olunur.
45-60 bin bakımı: Halk arasındaki tabirle 45 bin-60 bin bakımı olarak ifade edilen periyodik bakım kontrolünde ise standart bakıma ek olarak; buji değişimi, alternatör kayışının değişimi ve otomatik şanzıman yağının değişimi yapılır. Ağır bakımlarda ise triger kayışları, balata, şanzıman ve direksiyonun kontrolü sağlanır ve rot ayarı yapılır. Oto bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de aracın motorundaki soğutma suyunun durumudur. Oto soğutma suyu değişimi hakkında bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
Kilometre üzerinden olmayan araç bakımı için periyodik yapılması gereken kontroller günlük, haftalık ve aylık olarak ayrılmaktadır.
Günlük Bakım:
Sürücünün aracı çalıştırmadan önce yapacağı kontrollerdir. Olumsuz bir durum olduğunda aracını servise götürmen gerekir.
Haftalık Bakım:
Aylık Bakım:
Tedbir amaçlı ve bireysel olarak gerçekleştirilen normal araba bakımlarına karşın, uzman teknisyenlerce yapılan periyodik bakımların çizelgeleri araç sistemini kuran firma tarafından belirlenir. Periyodik bakım çizelgeleri üretici firma tarafından araç markası, modeli ve motor tipine bağlı olarak belirlenir ve oluşturulan plan araç sahibiyle paylaşılır. Araç servisleri tarafından da edinilebilecek olan bu çizelge sayesinde, sürücüler kendi araçlarının özelindeki bakım periyotlarını takip etme fırsatı bulur.
Periyodik bakım süreleri araca göre değişkenlik gösterdiğinden dolayı, oluşturulan standardizasyon da araca özeldir. Her yıl gerçekleştirilen standart bakımlarda farklı değişkenler dikkate alınarak optimal süre aralıkları belirlenir. Buna bağlı olarak, şahsi araçlarda genellikle kilometre hesabı yapılarak koruyucu bakım süreleri hesaplanır. Bu süre zarfı benzinli araçlarda 10 bin km ila 15 bin km aralığında iken, dizel araçlarda 15 bin km tekrarlarında olacak şekilde belirlenmiştir. Dizel araca benzin konursa ne olur öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
İş makinelerinde ise bakım çizelgeleri çalışma saatleri temel alınarak oluşturulur. Saati dolan araçların donanımında meydana gelebilecek sorunlar ve aksamalardan kaçınmak için firmanın önerdiği çizelgeye uyum göstermek önemlidir. Turbonun bulunduğu veya ağır koşullarda kullanılan araçlarda, motor daha çok yıpranacağı ve yağ daha hızlı bozulacağı için, hızla gelişebilen olumsuz durumlara karşı önlem alabilmek adına periyodik bakımları 6 ayda bir olacak şekilde daha sık yaptırmalısın.
Trafikte hayatının güvencesi, aracınıza özen göstermekle başlar. Aracın ve yol güvenliğin için koruyucu bakımlara ek teminatlara sahip olmak için sigortam.net üzerinden hızlı bir şekilde kaskonu yaptırabilir, yola daha emin adımlarla çıkabilirsin.
Arabanızın bakımını sadece periyodik bakım zamanı geldiğinde değil, her an düşünmen gerek. Her zaman bakımlı bir araca sahip olmak için dikkat edilecek noktalar şunlar:
Standart periyodik bakımda araç aksamı ve diğer sistemler detaylı bir kontrolden geçirilir ve gerekli görülen parçalar değiştirilir. Bakım kapsamında araç tabanı, elektronik sistemler, sıvı seviyeleri, yardımcı sistem kayışları, ön ve arka fren sistemleri, alternatör şarj akımı/voltaj/kablo bağlantıları, akü, klima sistemi, aydınlatma sistemi, silecekler, egzoz emisyonu ve lastik aşınma kontrolleri sağlanır.
Aracın periyodik bakımının yaptırılmasında öncelikle üretici firmanın araç modeli ve motor tipine bağlı olarak sunduğu çizelgeye sadık kalmak gerekir. Zamanında yaptırılan bakımlar, güvenliğin sağlanmasında ve ekstra masraflardan kaçınmada büyük öneme sahiptir. Periyodik bakımlarda değişmesi gereken parçaların orijinal olması, aracın gelecek performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır.
Aracın nasıl ve hangi koşullarda kullanıldığı, yıpranma süresini etkileyerek daha sık bakım ihtiyacı doğurabilir. Aracın uzun süre boyunca hızlı kullanılması, motorun zorlanmasına ve aracın ömrünün kısalmasına yol açar. Motorun genel yapısına olumsuz yönde etki eden diğer unsurlardan biri ise sık sık durmayı ve kalkmayı gerektiren yoğun trafikte araç kullanımıdır. Aracın uzun süre boyunca engebeli arazi ve yollarda kullanılması da aksamda hızlı deformasyonlara yol açar. Bu koşullarda kullanılan araçların bakım sıklığının artırılması, araç güvenliğinin sürdürülebilirliği için son derece önemlidir.
Aracın rutin bakımlarını aksatmamak ve dikkatli bir kullanıcı olmak, araçtan alınan performansı üst düzeye taşır. Sıfır araçların özellikle ilk 1500 km’sinde, başka bir deyişle motor açılana dek, çok hız yapılmaması önerilir. Aracın ömrünü kısaltacak olan ani kalkışlar ve frenlemeler de mümkün olduğunca kaçınılması gereken eylemlerdir. Araca aşırı yük bindirmek aktarma organlarında meydana gelen aşınmaları hızlandıracağı için, araç sağlığı adına taşınan yük ağırlığına dikkat edilmelidir. Parçaların işlevini koruyan motor yağının temizliğini de sık sık kontrol etmelisin.
Periyodik araç bakımının aksatılması, olası arızalanmalara karşı tedbir alma fırsatını engelleyerek trafikte ani sorunların oluşmasını kaçınılmaz hale getirir. Sürüş güvenliğini bozan bu durum, ilerleyen süreçte aracın genel çalışma sisteminin bozulmasına ve kazalara yol açabilir. Maddi ve manevi kayıpların yaşanmaması ve aracın sunduğu maksimum performansın uzun vadede korunması için periyodik bakımların zamanında yaptırılması önemlidir.